İzmir Son Durum

İzmir Son Durum

Çok Sayıda Gözaltı Var. Kütahya'da 36 gözaltı. Manisa'sa Arbede

İzmir'de, dün akşam saatlerinde Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini protesto etmek için bir araya gelen yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş yaptı, slogan attı. 
Alsancak İskelesi'nde bir araya gelen grup; "Her yer Taksim her yer direniş", "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "Satılmış medya istemiyoruz" ve "Hükümet İstifa" sloganları atan eylemciler, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne yürüyüşe geçti. Yaklaşık bir saat süren protesto Gündoğdu Meydanı'nda son buldu.

AKP İLÇE BİNASI ÖNÜNDE OLAY ÇIKTI

Bir kısım eylemci buradan ayrılırken diğer bir kısım eylemci de çimenlerin üzerine oturup beklemeye başladı. Herhangi bir olayın çıkmadığı protestonun ardından bir süre meydanda oturan bu grup daha sonra Basmane'deki AKP Konak İlçe Teşkilatı binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis eşliğinde yürüyen guruba önce müdahale edilmedi. İlçe teşkilatının önüne gelen topluluk burada da bir süre oturma eylemi yaptı. Ardından grup, binasının önüne yürümek istedi.
Polis barikatını geçmeye çalışan gruba gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi. Püskürtülen grup ikiye ayrılarak yaklaşık 20 metre geriye çekildi. 

ÇOK SAYIDA GÖZALTI OLDU

Basmane Otobüs Durakları'nın bulunduğu noktada yolu kapatan diğer grup ise polise taş, sopa, cam, bira şişesi ile saldırıda bulundu. Devrilip ateşe verilen çöp konteynırları ve çevreden toplanan eşyalarla polis ekiplerine karşı yolda barikatlar oluşturdu. Gruptakiler ellerine geçirdikleri maddeleri hedef gözetmeksizin polisin üzerine attı.
Yaklaşık 3 saat boyunca burada protestolarını sürdüren kalabalık, yoğun müdahale karşısında Şair Eşref Bulvarı üzerinden kaçmaya başladı. Gediz Üniversitesi'nin Çankaya Yerleşkesi binasının camlarını kıran ardından Şair Eşref Bulvarı üzerindeki Mc Donald binasını da taş yağmuruna tutan eylemciler, Talatpaşa üzerindeki Sevinç Pastanesi'nin önündeki yolu kapattı. Saat 23.30'den itibaren başlayan bekleyiş burada 02.00'ye kadar sürdü. İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın bölgeye gelmesinin ardından Çevik Kuvvet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler toplumsal müdahale araçları TOMA'lar ile eylemcilerin üzerine gitti. Geri püskürtülen eylemciler arasında yakalanan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

SABAHA KADAR DAĞITILAMADI 

Kıbrıs Şehitleri Caddesi başta olmak üzere eylemciler çevredeki sokak ve bulvarlara kaçtı. Buradan polis ekiplerine taş atmayı sürdüren eylemciler saat 04.00 olmasına karşın dağıtılamadı. Polis ekiplerinin tazyikli su ve gaz silahı ile müdahaleleri sonuçsuz kalınca eylemcilerle görüşüldü. Görüşme sonrası güzergâhta bulunan resmi ekipler geri çekildi, bölgeden uzaklaştı.
 Olay yerinde uzaktan sadece eylemcileri sivil ekipler takip etti. Yaklaşık 45 dakika burada bekleyen grup ardından çevreye dağıldı. İlk belirlemelere göre olaylarda 4'ü polis olmak üzere 5 kişi yaralandığı öğrenildi. Olaylar sırasında çok sayıda işyerinin camının kırıldığı özellikle bankaların ATM'leri de olmak üzere camlarına zarar verildiği ve sprey boyayla sloganlar yazıldığı görüldü.

Bu arada Buca, Karşıyaka ve Bornova Kredi Yurtlar Kurumu Kız Erkek Öğrenci Yurdu yerleşkesinde de protesto gösterileri yapıldığı görüldü.