İTALYAN MEDYASINDAN ABDULLAH GÜL'E BÜYÜK ŞOK

İTALYAN MEDYASINDAN ABDULLAH GÜL'E BÜYÜK ŞOK

TÜRKİYE’de sosyal ağ ve mikroblog sitesi Twitter’a girişin engellenmesi, İtalyan basınında da gündemin ilk sıralarına oturdu. La Repubblica gazetesi,...

İTALYAN GAZETESİN'DEN ŞOK YORUM

TÜRKİYE’de sosyal ağ ve mikroblog sitesi Twitter’a girişin engellenmesi, İtalyan basınında da gündemin ilk sıralarına oturdu. La Repubblica gazetesi, Türkiye’yle ilgili haberine ek olarak, otoriter yönetimlerin yasaklamalarına karşı sosyal ağda alınabilecek tedbirlere ilişkin bir link paylaştı. Bazı blog sitelerinde ise, 21 Mart 2006 yılında resmen hayata geçen Twitter’ın, yine 21 Mart gecesi kapatılmasına dikkat çekildi. Bir gazete ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün twitter üzerinden yaptığı yasaklama açıklamasına şok bir yorum yaptı. Gazete, "Cumhurbaşkanı ilk kez Erdoğan’a karşı tavır almıyor. Ancak bu sefer bir hacker hesabını ele geçirerek, bu mesajları yazmış olabilir". şeklinde yazdı.

Gazetenin bu yorumu Türkiye'de bir şaşkınlık yaratmadı. Çünkü dün gece yarısı kapatılan ve Türkiye'de 20 milyona yakın kullanıcısı olduğu düşünülen popüler sosyal medya sitesi Twitter'i kapatan hükümet yetkilisi, kararı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı son yasal düzenlemeye dayandırdı. Gül yasayı onayladığında büyük tepki görmüş ve Twitter'de ki takipçi saysında onbinlerce azalma meydana gelmişti. Abdullah Gül, bu tutumuyla Başbakan Erdoğan'ın ardından en çok prestij kaybeden siyasetçi olarak kabul ediliyor. İşte italyan gazetelerinin diğer yorumları.

ANSA

Kırmızı noktalı videoların çıkacağı söylenen Türkiye’de Twitter engellendi.

Türkiye, İslami Başbakan Erdoğan’ın tehdidinden sonra Twitter yasağıyla uyandı. Sosyal medyada, yolsuzluk operasyonlarından sonra Erdoğan aleyhine ses kayıtları yayınlanmıştı. 12 yıldır gücü elinde tutan ‘Ankara’nın sultanı’, dün Bursa’daki mitinginde, “Twitter’ın kökünü kazıyacağız. Uluslararası toplumun ne diyeceği beni ilgilendirmiyor” diye bağırmıştı. Son çıkan bir yasayla olağanüstü güçler verilen BTK, Twitter’a erişimi yasakladı. Bu, ülkede eşi görülmemiş bir uygulama.

Rejimin onlarca üyesini etkileyen Boğaz’daki yolsuzlukların patlamasından sonra Erdoğan, aralarında yolsuzluk soruşturmasının sorumlularının da bulunduğu binlerce polis ve yüzlerce yargı mensubunun yerini değiştirmişti.

Türk basını, seçimlerden önce bazı bakanlar hakkında kırmızı noktalı (seks kasetleri) videoların ortaya dökülebileceğine ilişkin söylentileri de yazmıştı.

Yolsuzluk skandalı, Erdoğan’ın siyasi geleceğini belirleyebilecek olan 30 Mart’taki yerel seçimleri de bastırdı. Erdoğan, Facebook ve Youtube’u da yasaklama tehdidinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, erişim engelini doğru bulmazken, dünyadan kınama mesajları yağdı.

YOLUN SONUNA GELMİŞ BİR LİDERİN SON DARBESİ

LA STAMPA

Erdoğan’ın Twitter’ı engellemesine en sert tepki, yine Twitter kanalıyla Cumhurbaşkanı Gül’den geldi.

Gezi Parkı olaylarında da önemli bir rol edinmiş olan ve 15 milyon kullanıcısı bulunan Twitter, mahkeme kararıyla kapatıldı. Bu, yıllardır yüksek tansiyonun yaşanmadığı ülkede soğuk duş etkisi yaptı. Ülkede yasak dinlenmedi ve daha yasağın ilk saatinde tweet sayısı milyonu geçti. Bazı televizyon ve gazeteler internet sitelerinde, Twitter’a erişimin nasıl sağlanacağı açıklandı.

Birçok analist bunu, artık yolun sonuna gelmiş bir liderin son darbesi olarak yorumluyor. Ancak bazı veriler ise, Erdoğan’ın zamansız politik ölümünün yaklaştığını göstermiyor.

Bir şiddete dönüştürdüğü Gezi Parkı ve yolsuzluk skandalları başbakanın partisini oldukça sarstı. İslami filozof Fethullah Gülen ve Erdoğan tarafının ayrışmasıyla, Türk sağı iki kutba ayrıldı.

Etrafı çevrilmiş imajı çizen bir lider, pes etmeden elindeki tüm kozları oynuyor. Muhalefetin varlık gösteremediği ve halihazırda çatışma içindeki iki kanatlı sağın bulunduğu ülkede, Cumhurbaşkanlığını üstlenebilecek isim Abdullah Gül olarak görülüyor.

Günler sonra açılacak sandıklarla karar verilecek, ama bu ülkedeki mevcut durumu sakinleştirmeyebilir. Zira Gezi Parkı ayaklanmalarına nazaran ülkedeki iklim şimdi daha sert. Birçok analist, özellikle Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olması halinde, taraflar arasındaki muhtemel savaştan korkuyor. Türkiye bu sahneleri 70’lerde de görmüştü ama o zaman daha Avrupa’dan uzaktı.

TÜRKİYE’DE DEVLETİN ZİRVESİNDE TWITTER ÇATIŞMASI

LA REPUBBLICA

Türkiye’de devletin zirvesinde Twitter yasağı çatışması. Yasağı delen Cumhurbaşkanı Gül: “Bu kabul edilemez.”

Erdoğan’ın siparişiyle gerçekleştirilen uygulama, yurtiçinde ve yurtdışında sert tepkilere neden oldu.

Başbakan yolsuzluk skandalı yüzünden zor durumda. Avrupa Komisyonu Erdoğan’ın uygulamasının ‘korkaklık’ olduğunu belirtti.

Erdoğan, Bursa mitinginde Twitter’in kısa zamanda kapatılacağı sinyalini verdi. Söyledi ve hemen uygulattı. Türkiye Twitter’sız kaldı. Başbakan, birkaç gün önce de Facebook ve YouTube için benzer açıklamalarda bulunmuştu. Dünyadan kınalamalar geldi. Yasak üzerine tweetler çığ gibi arttı. Occupy Wall Street gibi #TwitterisblockedinTurkey hastag’i tüm dünyada hızla yayıldı.

GÜL’ÜN HESABI HACKLENMİŞ OLABİLİR

CORRIERE DELLA SERA

Erdoğan’ın tehdidinden sonra Twitter kapandı. 10 milyon kullanıcı susturuldu.

Erdoğan’ın yolsuzluk skandalıyla sarsılmasının ardından Türkiye’deki iletişim otoriteleri Twitter’ı kapattı. Erdoğan, mikroblog sitesini, devletin güvenliğini tehdit etmekle suçladı. Ülkede 10 milyon Twitter kullanıcısı var. Abdullah Gül, Erdoğan’ın sansürüne karşı tweet attı. Cumhurbaşkanı ilk kez Erdoğan’a karşı tavır almıyor. Ancak bu sefer bir hacker hesabını ele geçirerek, bu mesajları yazmış olabilir.

Suriye’de de geçtiğimiz saatlerde 84 siteye ulaşımın engellendiği belirtilmişti.

RAINEWS24

Türkiye, Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında, sosyal medyanın kapatılması konusunda çatışma.

Erdoğan Twitter’ı engelledi. Gül Twitter’dan, “Kabul edilemez.”

Hükümetin liderinin Twitter’ı karartmasından sonra ülkede tansiyon arttı.

Avukatlar ve muhalefet, bu karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Türkler yasağı delerek, bazı hashtag’lerle dünyada birinci sıraya oturmayı başardı. AB ve ABD, sosyal paylaşım ağının yasaklanmasından endişeli.

SKYTG24

Türkiye’de Twitter’ın gece yarısı yasaklanması, Başbakan Recep Erdoğan’ın yolsuzlukla ilgili telefon konuşmalarının sosyal ağda hızla yayılmasından kaynaklanıyor. AB buna tepkili. Yerel seçimler öncesi Erdoğan iletişim sansürü uyguladı.

 

ABDULLAH GÜL'ÜN TWİTTER HESABI ELE GEÇİRİLMİŞ OLABİLİR

ABDULLAH GÜL'ÜN TWİTTER HESABI ELE GEÇİRİLMİŞ OLABİLİR

ABDULLAH GÜL'ÜN TWİTTER HESABI ELE GEÇİRİLMİŞ OLABİLİR

Kaynak:Haber Kaynağı