İSVİÇRE'DE HESABI OLANLARA KARA HABER

İSVİÇRE'DE HESABI OLANLARA KARA HABER

“Merkel, Almanların kaçak paralarını tespit edebilmek için İsviçre’deki bir banka müdüründen satın aldığı CD’lerin içinde hangi Türklerin paralarının olduğunu tespit etti?

On yıllardır süren "İsviçre'de gizli hesap" modasının sonuna yaklaşılan kararlar alınıyor. Özellikle demokratik olmayan ülkelerin zengin siyasetçileri ve iş adamları tarafından çok tercih edilen" İsviçre bankalarında gizli hesap açma" bu gidişle tarihe karışacağa benziyor. Çünkü 50 ülkenin imzası ile varılan anlaşmaya göre İsviçre hesapları artık pekte gizli kalmayacak.Üstelik vergi kapsamına alınarak cazibesinide yitirecek. Şüphesiz bu karara ilşkin en ağır darbeyi İsviçre'de ki Türklerin hesapları alacak. Wikilieaks belgelerinde ortaya atılan iddialar içerisinde Türkiye'den başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere pek çok Türk'e ait hesap bulunduğu ileri sürülmüştü.

50 ÜLKE ANLAŞTI

 Vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla banka bilgilerinin mübadelesiyle ilgili imzalanan uluslararası anlaşma ise adeta diğer gelişmelerin gölgesinde kaldı. Halbuki Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin öncülüğünde ve toplam 50 ülkenin imzasıyla varılan anlaşma, mali uzmanlar tarafından ‘devrim niteliğinde karar’ olarak niteleniyor ve özellikle İsviçre, Lüksemburg ve Liechtenstein gibi Avrupa ülkelerindeki bankalarda gizli paraları olanlar için ‘kara haber’ olarak tanımlanıyor.

img-17-isvicre-banka.jpg

HUKUKİ ENGELLER KALDIRILDI

2 hafta önce Berlin’de toplam 50 ülkeden Maliye Bakanları ve temsilcilerinin katılımıyla ama sessiz sedasız düzenlenen uluslararası konferansta alınan kararlara göre hesaplarla ilgili ülkeler arası veri paylaşımının önündeki hukuki engeller kaldırıldı.

Kararla kendi yaşadıkları ülkenin dışında bir bankadaki hesap sahiplerinin konuyla ilgili vergiye tabi bilgilerini ülkelerindeki mali kurumlara bildirilmesi gerekiyor.

KARA PARANIN ÖNÜNE GEÇMEK

Bankalardaki kara paralarla mücadeleyi yıllardır en ön safta sürdüren Maliye Bakanı Schäuble, bankacılığa ilişkin gizlilik kuralların değiştirilmesi anlaşmasının vergi kaçakçılığını önleme ve vergi adaleti sağlama yolunda atılmış ‘tarihi önemde’ bir karar olduğunu açıkladı.

Birçok ülkenin maliye bakanları da ‘vergi kaçıranlar için cennet’ olarak nitelendirilen ülkelerdeki gizli banka hesaplarının yıllardır peşinde ve hesapların kimlere ait olduğunu belirlemek için yoğun girişimlerde bulunuyor.

ERDOĞAN'IN İSVİÇRE BANKALARINDA HESABI VAR OLAYI

 Niye Türkiye bu konu için girişimde bulunmuyor ve Merkel’den o CD’yi istemiyor?” Oda Tv'de yer alan bu soruya ilşkin ayrıntılar şöyleydi.

BAŞKAN FARUK ŞEN AÇIKLAMIŞTI

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, daha önce Almanya’nın dinlemesine ilişkin Türkiye’nin neden sessiz kaldığına ilişkin “Almanya’nın elinde iki koz var” yanıtını vermişti. Şen, bu kozlardan birinin belirli telefon görüşmeleri olduğunu ifade etmiş, diğeri içinse “İsviçre bankalarındaki Türklerin hesapları” demişti.  

CHP'DEN ERDOĞAN'I ŞOK EDEN ÖNERİ

Erdoğan’ın İsviçre’de hesabı olduğu iddiası üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pek çok kez çağrıda bulunarak dilekçe vermesini istemişti. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal için de İsviçre bankalarında parası olduğu yönünde iddialar olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Sayın Baykal, kendisi hemen bir dilekçe verdi. İsviçre bankalarında hesabım varsa bana bildirin dedi. Sayın Deniz Baykal'ın İsviçre bankalarında 5 kuruşluk hesabının yok olduğu orta çıktı. Ben Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum. Sen İsviçre bankalarında hesabın olmadığını söylüyorsan neden Deniz Baykal gibi yapmıyorsun, dilekçe vermiyorsun. Gerçeği biliyorsun” açıklamasında bulunmuştu.

BİR ALLAH KURUŞUM YOK

Tayyip Erdoğan ise Wikileaks belgelerinde İsviçre bankalarında 8 gizli hesabı olduğu iddialarıyla ilgili olarak, “Ana muhalefet ispatlamamı istiyor. Olmayan bir şeyi nasıl ispatlarsınız? Bir Allah kuruşu param yok ki ispat edeyim” demişti. Ancak Deniz Baykal gibi dilekçe vermeyi kabul etmemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı