İSTEDİĞİ PARA DUDAK UÇUKLATTI

İSTEDİĞİ PARA DUDAK UÇUKLATTI

Cem Uzan "Türk vatandaşı değilim" dedi ve 2,5 milyar euroluk dava açtı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cem Uzan'ın, 2,5 milyar euroluk dava açtığını belirterek, davanın, görülmesine bile gerek olmadan reddedileceğine inandığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi’ne ek Protokol’ün onaylanmasını uygun bulan kanun tasarısı kabul edildi.

Tasarının görüşmeleri sırasında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye’nin, almadığı ve kullanmadığı halde kaç milyar dolar doğalgaz parası ödediğine yönelik soruya bakanın cevap vermediğini savundu. Erdoğdu, vatandaşın, almadığı, kullanmadığı doğalgaza milyarlarca dolar ödediğini öne sürerek, “Fakire dağıtmadı bu doğalgazı, fakire, bunun yerine kömür dağıttı. Kömür dağıtırken de onlarca yolsuzluk oldu” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığının Türkiye’nin iki büyük yatırımcı bakanlıklarından biri olduğunu söyledi. Yıldız, 2023 hedefleri doğrultusunda elektrik, doğalgaz, petrol ve diğer sektörlerle ilgili yaklaşık 118 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti. Yıldız, bunların şu ana kadar yaptıkları gibi belli disiplin, kural içinde yapılmaları gerektiğini kaydetti.

Bakanlığında geçen yıl 4 bin 985 ihale yapıldığını bildiren Yıldız, bunların her biriyle ilgili arkadaşlarının dürüstçe çalıştığını vurguladı. Yıldız, “Diyelim ki bunların yüzde 1′inde hata oldu. 50 tane eder. Onları da teftiş, disiplin kurulları, denetimleri var. Her türlü konuda bir arkadaşımız usulsüzlük yaptıysa kim olduğuna bakmadan ona müdahale ederiz. Ama dürüst çalışan varsa diğerlerinin içine katmayız” diye konuştu.

“KENDİSİNİ OYALAYABİLİR AMA HÜKÜMETİ OYALAYAMAYACAK”

Yıldız, hükümetleri aleyhine, Libananco ve diğer 4 davada, AİHM dahil olmak üzere 230 milyar dolarlık dava açıldığını anımsattı. Bütün davalarda Hükümet’in haklı çıktığına işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

“Şimdi Cem Uzan, bir sahtekarlık gereği, haklı olmadığına inandığımız bir cümleye dayanak bu sefer Stockholm’de 2,5 milyar euroluk dava açıyor. Davanın görülmesine bile gerek olmadan reddedileceğine inanıyoruz. Hazırlıklarımız bu yönde. Çünkü benzer gerekçelerle davayı açıyor, ‘Ben o zaman Türk vatandaşı değildim’ diyor. Belki kendisini oyalıyor olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni oyalayamayacak. 8 yıl süren davalarda ‘acaba bu davada Türkiye olarak kaybeder miyiz, başka kirli oyunlara girerler mi’ diye bir kısım tedirginlikler oluştu. Biz son derece şeffaf şekilde Hazine, Maliye Bakanlığı avukatlarla savunduk, bu davaları kazandık. İnanıyorum ki tahkim heyeti yine bu dava için de benzer şeyi verecektir.”

DOĞALGAZ ELEŞTİRİLERİ

Doğalgaz alınmadığı, kullanılmadığı para ödendiğine yönelik eleştirileri Yıldız, şöyle yanıtladı:

“Şu anda Rusya’da alınmadığı halde ödenmiş hiçbir para kalmamıştır. 3, 4 yıl önce almadığımız, kullanmadığımız doğalgaza avans niteliğinde ödenen paralardır, sözleşme bunu söylüyor. 5 yıl içinde telafi edilirse o, o para oradan düşüyor. Türkiye’nin doğalgazı kullanmadığı halde ödediği hiçbir para kalmayacaktır. İran ve Azerbaycan ile alakalı 2014 ve 2015′te bütün bunlar bitiriliyor. Türkiye’nin, Rusya, İran ve Azerbaycan’da kullanmadığı, almadığı halde hiçbir parası orada kalmayacaktır. Rusya ile geçen yıl hesaplar karşılıklı görüldü. Tam tersine de olabiliyor bunda hükümetin zaman zaman avantajlı, zaman zaman dezavantajlı olduğu durumlar oluyor. Türkiye’nin doğalgazla ilgili Rusya’ya alıp da ödemediği, ödeyip de almadığı hiçbir miktar yok. Doğalgaz ithal olduğu için fakir, fukaraya dağıtılmaz. 2 milyon ailemize, 2 milyon ton civarında kömür dağıtıyoruz.”

Yıldız, CHP’nin kendisiyle ilgili gensoru önergesi verdiğini anımsatarak, grubun içinde bu işi anlayanların daha 3. dakikada “Biz mahçup olduk” dediğini söyledi.

Yıldız, bu kişinin kim olduğunu soran Erdoğdu’ya, “İspiyonlamam. Ak Parti Grubu’nda itibar kaybetmekle kalmadınız, CHP içinde de itibar kaybetmişsiniz. 2 yıl önce, suç duyurusunda bulun dedim, niye bulunmadın? Çünkü mahkeme onunla ilgili kararları verdi. O karardan arkadaşımızın haberi yoktu” karşılığını verdi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan Erdoğdu, Yıldız’a, Sayıştay raporlarında olan bilgileri sorduğunu kaydetti. Erdoğdu, “Bir kısmını verip, bir kısmını vermeyerek sizi aldatması herşeyden önce size ayıptır. Milyarlarca dolar ödendi mi? ‘Ödendi ama geri alınacak’ Bu yoksul halkın parasını peşin olarak Rusya, İran, Azerbaycan’a verdin” diye konuştu.

Erdoğdu, ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanan şirketlerin, bakanlıkta yeni ihaleler verildiği gerekçesiyle gensoru önergesi verdiklerini dile getirdi. Erdoğdu, mahkemeye gideceklerini kaydederek, bakanın sorulara cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Yeniden kürsüye çıkan Yıldız, yasaklı birinin ihaleye girmediğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı