İşte yeni asgari ücret

İşte yeni asgari ücret

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, iş ve işverenlerin merakla beklediği asgari ücreti, düzenlediği basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.

Açıklanan asgari ücrette tüm çalışanların enflasyona ezdirilmemesini gözettiklerini söyleyen Çelik, "Aylık brüt asgari ücret, 940 TL'den ilk 6 ay için, 978.75 TL'ye, ikinci 6 için ise, 1021.50 TL'ye yükseltilmiştir. Aylık net Asgari Ücret ise, 739.79 TL'den 774 TL'ye. İkinci 6 için ise, 804.70 TL'ye yükseltilmiştir. Böylelikle Asgari Ücret, yılın ilk 6 için yüzde 4.1, ikinci 6 ayı için ise, yüzde 4.4 arttırılmıştır. Asgari Ücret'te 2013 yılındaki ortalama artış yüzdesi ise, yüzde 8.61 olmuştur" dedi. 

"HEDEF BİR BUÇUK MİLYON YENİ İSTİHDAM" 

Asgari ücrette enflasyonun üzerinde artışlar yapıldığını söyleyen Çelik, "2013 yılında hedeflenen enflosyan oranı yüzde 5.2, büyüme oranı ise yüzde 4 olarak hedeflenmiş ve belirlenmiştir. 1 buçuk milyon yeni istihdam oluşturulması hedeflenmektedir. Asgari ücretin son 10 yıllık dönemde kümülatif olarak yüzde 301 arttırılmıştır. Net olarak, asgari ücretteki reel artış yüzde 65'tir. 10 yıllık dönem içersinde asgari ücretliler olamak üzere, tüm çalışanlar, enflasyona ezdirilmemiştir. Enflasyonun çok üzerinde artışlar gerçekleştirilmiştir" diye konuştu. İşçi kesiminin daha yüksek talepte bulunduğunu, işveren kesiminin ise farklı talepleri olduğunu belirten Faruk Çelik, "Gelebildiğimiz nokta oy çokluğu noktası" dedi. 

TÜRK-İŞ'TEN ASGARİ ÜCRETE ŞERH 

Bakan Çelik'in ardından söz alan Türk-İş Genel Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücretteki artışı yeterli görmediklerini dile getirerek, "Ne yazık ki oy birliği ile asgari ücreti belirleyemedik. Burada bizim, TÜRK-İŞ olarak hedefimiz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamış olduğu 1025 lira ücret idi. Yani bunu devletin kendisi açıklamış. Malesef, devletimiz bu rakama sahip çıkmadı. Dolayısıyla işverenle birlikte bu toplu asgari ücreti, belirlemiş oldu. Dolayısıyla bizim bunu kabullenmemiz mümkün değil. Biz daha iyi ücret alırız diye düşündük. Kaldı ki burada AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Numan Kurtulmuş'un da 'bin lira olması gerekir' basında açıklamasını da okuduk. Bu bir çelişki doğuruyor diye düşündük. Bu ülke asgari ücrette, bizi tatmin etmedi. Dolayısıyla biz de TÜRK - İŞ olarak, şerhimizi koyuyoruz. İşveren ve hükümete hayırlı olsun diyoruz. Başka diyecek bir şeyimiz yok" dedi. 

BAKAN ÇELİK: ASGARİ ÜCRET SOSYAL KORUMA ARACIDIR, ELEŞTİRİLERE SAYGILIYIZ

Asgari ücrete Türk-İş Genel Sekreteri Ramazan Ağar'dan gelen eleştirinin ardından yeniden söz alan Faruk Çelik, asgari ücretin taban ücreti olarak daha düşük ücret teklif edilememesi bakımından sosyal koruma aracı olduğunu ifade ederek, "Dünyada ücretlerin dondurulduğu, piyasaların daraldığı ve bin bir türlü rekabet oyunlarının oynandığı bir süreç içerisindeyiz. Türkiye çok şükür, bu coğrafyada, her alanda olumlu adımlar atmaya devam ediyor. Geçen yılda, asgari ücret belirlerken de tartışma konusu olmuştu. Asgari ücret yeterli mi tartışmaları çokça yapılıyor. Bu bir asgari ücrettir, taban ücrettir. Bunun altında, bir ücret işçiye teklif edilmez anlamını taşımaktadır. Bu yönüyle bir sosyal koruma aracı olarak bu oranın önemli olduğu inancı içerisindeyiz. Bunun üzerinde ücret olmaz anlamını taşımamaktadır. Lehte, aleyhte değerlendirmelere saygılıyız" diye konuştu.