İŞTE YANDAŞ TELEVİZYONLAR BÖYLE BESLENİYOR!

İŞTE YANDAŞ TELEVİZYONLAR BÖYLE BESLENİYOR!

Reklamların neredeyse hepsi belli kanallara veriliyor.

Kamu kurumlarının milyonlarca liralık TV reklam bütçesinin büyük kısmı, izlenme oranları düşük, hükümete yakın medya kurumlarına gidiyor. İzlenme oranları yüksek ve muhalifetin sesini de duyurmaya çalışan kanallar ise cezalandırılıyor.

Nielsen’in ADEX reklam verilerine göre, 2014’ün ilk yarısında A Haber; Çaykur, THY, Vakıfbank, Ziraat, Halkbank, Emlak Konut’un reklamını 86 bin saniyeyle en çok yayınlayan kanal.

A Haber, ATV ve ATV Avrupa ile NTV, Kanal 24, TGRT, TVNet, Ülke ve Beyaz TV’de 356 bin saniye reklam yayınlanırken, CNN Türk, Kanal D, Fox TV 42 bin saniye reklam alabildi. SHaber, Samanyolu, Bugün ve Kanaltürk televizyonlarına hiç reklam verilmedi.

Zaman gazetesinin haberine göre; yandaş medyaya reklam veren kamu kurumlarının başını 3 kamu bankası; Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank çekti. THY, Emlak Konut ve Çaykur da reklam tercihlerinde yandaş TV’leri öne çıkarttı.

Halk Bankası 2014 yılının ilk altı ayında verdiği reklamların neredeyse tamamına yakınını hükümete yakınlığıyla bilinen televizyon kanallarına akıttı. Halkbank toplam 68 bin 814 saniyelik reklamının üçte birini Kanal 24’e verdi.

Ziraat Bankası yandaş medya haricindeki hiçbir medya kuruluşuna reklam vermedi.

Vakıfbank CNN Türk, Fox TV, Samanyolu Medya Grubu gibi reytingi yüksek kanallara hiç reklam vermezken, Ülke TV, Beyaz TV, NTV gibi yandaş medya kurumları kamu kurumundan 151 bin 379 saniye reklam alarak Vakıfbank’ın gözdesi oldu.

Türk Hava Yolları’nın, reklam konusunda yandaş medyaya herkesten daha cömert davrandı. CNN Türk’ün hiç reklam alamadığı 2014 yılının ilk altı ayında yandaş televizyonlardan Turkuvaz Medya Grubu’nun 3 kanalı toplam 40 bin 562 saniye, 24 Televizyonu 15 bin 599 saniye, 360 TV 16 bin 300 saniye THY reklamı yayınladı.

Devlete ait Çaykur şirketi reyting ölçümlerinde sürekli önde yer alan CNN Türk, Fox TV gibi kanallarla, TVNet gibi izlenme oranları çok düşük olan kanallara aynı reklamı vermesi dikkat çekti. Çaykur, TVNet’e 2013 yılının tamamında 10 bin küsur saniye reklam verirken, 2014 yılının daha ilk altı ayında 18 bin 149 saniye reklam verdi. 

Emlak Konut da reklamlarını 2014 yılının ilk 6 ayında yandaşa vermeyi tercih etti. Bu konuda A Haber Emlak Konut reklamlarını adeta ele geçirdi. A Haber, 24 bin 932 saniye Emlak Konut kurumu reklamı aldı. Halkbank 47 bin 299 saniye, Türk Hava Yolları 157 bin 129 saniye, Vakıfbank 136 bin 849 saniye ve Ziraat Bankası’nın 10 bin 11 saniye reklam verdi.  Reytingi yandaş kanallardan daha iyi olan Samanyolu Yayın Grubu, Bugün TV, Kanaltürk gibi televizyonlar bu kamu kurumlarından reklam alma bahtiyarlığına erişemedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı