İŞTE ÖCALAN'IN HAZIRLADIĞI MÜZAKERE SÜRECİ TASLAĞI

İŞTE ÖCALAN'IN HAZIRLADIĞI MÜZAKERE SÜRECİ TASLAĞI

İmralı Adası'nda 29 Kasım'da HDP heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan'ın heyete verdiği ve kendisi ile görüşen devlet heyeti ile 'Mutabık kaldık' dediği 'Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı'nın detayları ortaya çıkmaya başladı.

FERİT ASLAN /DİYARBAKIR

HDP Heyeti, dün Kandil'de KCK yetkilileriyle bir araya gelerek 6 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda KCK yetkilileri, Öcalan'ın hazırladığı Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağını tüm yapı ve birimlerinde ayrıntılı toplantılarla değerlendirdiklerini, örgüt olarak bu toplantılarla tarihi bazı sonuçlara vardıklarını ifade etti.

ÖRGÜT OLARAK TÜM SORUMLUKLARIMIZI YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ

HDP yapılan açıklamada, "KCK yetkilileri, Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağının tam bir karar birliği ile kabul edildiğini, bu taslak doğrultusunda nihai çözüme gitmek için örgüt olarak tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etmişlerdir" denildi. 

ÖCALAN GÖRÜŞÜN VE CEVAPLARI BANA GETİRİN

HDP'den yapılan yazılı açıklama şöyle; "Bilindiği gibi 29 Kasım 2014 tarihinde İmralı Adası'nda yapılan toplantıda Sayın Öcalan'ın hazırladığı Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağı Heyetimize iletilmiştir. Aynı toplantıda; Sayın Öcalan, Heyetimize; Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağıyla ilgili Devlet, Hükümet ve KCK yetkilileriyle hızlı bir görüşme trafiğinin yapılması, alınan cevaplarla tekrar İmralı Adası'na gelinmesi doğrultusunda görüşlerini aktarmıştır." 

DEVLET İSTİŞARELERİNİ TAMAMLAMAMIŞ

"Bu kapsamda Heyetimiz, geçen süre içerisinde iki kez Devlet ve Hükümet yetkilileriyle bir araya gelmiş, görüşmelerde Devlet ve Hükümet nezdinde henüz istişarelerin devam ettiği, netleşmiş cevapların bu istişarelerden sonra verileceği izlenimi edinmiştir. Bu kapsamda Heyetimiz, 9 Aralık 2014 tarihinde Kandil'de KCK yetkilileriyle bir araya gelmiş, 6 saat süren bir toplantı gerçekleştirmiştir. Bu toplantıya KCK yetkilileri, bugüne kadar yapılan tüm toplantılardan daha geniş bir bileşenle katılmış, KCK'nin tüm karar mercilerinin temsiliyetini sağlamıştır. Toplantıda KCK yetkilileri, Sayın Öcalan'ın hazırladığı Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağını tüm yapı ve birimlerinde ayrıntılı toplantılarla değerlendirdiklerini, örgüt olarak bu toplantılarla tarihi bazı sonuçlara vardıklarını ifade etmişlerdir. 

KANDİL ÖCALAN'IN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN TÜMÜNÜ KABUL ETMİŞ

KCK yetkilileri, Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağının tam bir karar birliği ile kabul edildiğini, bu taslak doğrultusunda nihai çözüme gitmek için örgüt olarak tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etmişlerdir. Bu taslağı sadece Kürt sorununun çözümü için değil, Türkiye ve Ortadoğu'nun demokratik geleceği açısından da biran önce hayata geçmesi gereken bir manifesto olarak değrerlendirdiklerini belirtmişlerdir. Kendileri tarafından kabul edilen bu taslağın Türkiye Devleti ve AKP Hükümeti tarafından da kabul edilmesini istediklerini, Devlet ve Hükümet yetkililerinin netleşmeyen cevaplarının da biran önce netleştirilerek halklarımıza ve kamuoyuna deklare edilmesi gerektiğini fade etmişlerdir."

AKP OYALAMA VE SEÇİME YATIRIM HESAPLARINI BİR TARAFA BIRAKMALIDIR

"Süreçte bugüne kadar AKP Hükümeti'nin ortaya koyduğu oyalama, zaman kazanma ve seçime dönük bazı hesapların bir tarafa bırakılması gerektiği, halklarımızın ve bölgemizin demokratik geleceği ve kalıcı barışı için taslakta belirtilen çözüm önerilerinin biran önce pratikleşmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu anlamda, süreçte anlamlı derin müzakerelere biran önce geçilmesi, demokratik çözüm için tek bir günün, hatta tek bir saatin boşa geçirilmemesi gerektiği heyetimize aktarılmıştır. Demokratik Müzakere ve Çözüm Taslağının bu hassasiyetlerin de göz önünde bulundurularak hazırlandığını, kapsamlı, teorik çözüm önerilerinin yanında taraflar için makul bir takvimlendirmenin de bu anlamda taslağın içeriğinde detaylandırıldığını KCK yetkilileri belirtmişlerdir. KCK olarak bu öneri ve takvimlendirmeyi anlamlı müzakerelere geçişle birlikte hayata geçirmeye hazır olduklarını, hareket olarak Sayın Öcalan'ın belirttiği öneri ve takvimlendirmeyi esas aldıklarını belirtmişlerdir. KCK'nin tüm bu konularla ilgili ayrıntılı bir açıklamayı yapacağı, halklarımıza ve kamuoyuna karşı yapılacak açıklamayla bu detaylı görüşlerin aktarılacağı ifade edilmiştir. KCK'nin yapacağı açıklamaların, taahhüt ettiği tutumların süreci takip etmek üzere bir İzleme Heyetinin denetimine açık olcağı, bu konuda Devletin de Hükümetin de aynı sorumlulukla bağımsız tarafsız bir denetlemeye açık olması gerektiği, bunun için de bir İzleme Heyetinin biran önce çalışmaya başlaması gerektiği ifade edilmiştir." 

SOKAK İNFAZLARI

"AKP'nin devreye koyduğu gözaltı ve tutuklama furyasının KCK operasyonlarını bile aşan bir düzeye vardığı, son örneğinin Yüksekova'da yaşandığı, sokak ortası infazların ise, pervasız bir şekilde uygulandığı belirtilmiştir. Meclis'te yasalaşmayı bekleyen “güvenlik yasasıö tasarılarının da bu anlamda kaygıları arttırdığı, sınır boyları başta olmak üzere tüm bölgede güvenlik barajları, HES, karakol, kalekol yapımlarının mevsim koşullarına rağmen devam ettiği belirtilmiştir. Çatışmasızlık ihlali anlamına gelen bu uygulamalardan vazgeçilmesi, kalıcı barışa gidecek politikaların geliştirilmesinin sürece ve 'tahkim edilmiş bir çatışmasızlığa' katkı sağlayacağı KCK yetkilileri tarafından belirtilmiştir." 

KOBANE'DE ZAFER YAKINDIR

"Toplantıda Rojava başta olmak üzere Kürdistan ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ayrıntılı bir şekilde tartışılmış, Kürt halkının her alanda önemli kazanımları pekiştirdiği, dönemsel gelişmelerin yaşandığı tespiti KCK yetkilileri tarafından yapılmıştır. Kobane'de YPG, YPJ öncülüğündeki direnişin sonuç almaya yakın olduğu, tüm halklardan Kobane direnişine desteğin artarak devam ettiği bilgisi paylaşılmıştır. Ulusal Kongreyle ilgili çalışmaların devam ettiği, tüm Kürt parti ve örgütleriyle bu temelde görüşmelerin artarak sürdürüldüğü belirtilmiştir. KCK yetkilileri, bu bağlamda tüm Kürt halkının Türkiye ve Ortadoğu halklarının tarihsel gelişmelerin eşiğinde olduğunu, halklarımızın duyarlı tutumlarıyla kaotik süreçlerden özgür demokratik geleceğe geçişin mümkün olduğunu belirtmişlerdir."

IRAK'TA ÇÖZÜM SÜRECİ GÖRÜŞMELERİ

ÇÖZÜM süreci ile ilgili olarak Ankara-İmralı ve Kandil arasındaki görüşme trafiğini yürüten HDP heyeti, dün Kandil'de KCK yöneticileri ile Abdullah Öcalan'ın hazırladığı 'Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı'nı görüşürken; DBP Eş Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek ile DTK Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak'ın da Irak'ta olduğu belirtildi.

'Çözüm süreci' kapsamında Ankara-İmralı ve Kandil arasındaki görüşme trafiğini sürdüren HDP'nin İmralı heyeti Pervin Buldan, İdris Baluken ve DTK Genel Başkanı Hatip Dicle, çözüm sürecinden sorumlu Babakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptıkları görüşme ve Öcalan'ın hazırladığı ve önceden Kandil'e gönderilen çözüm süreci taslağını görüşmek için dün Kandil Dağı'na çıktı. Kandil'de KCK yönetimi ile hem hükümetin taslak ile ilgili tutumunu, hem de çözüm süreci taslağı ile ilgili görüş alışverişinde bulunan HDP heyetinin henüz Irak'tan dönmediği belirtildi.

HDP İmralı heyetinin Irak'ta bulunduğu sırada HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, DTK Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak'ın da Erbil'de olduğu ortaya çıktı. Irmak, Irak Kürdistan bölgesindeki parlamenterlerle görüşmek için Irak'ta olduklarını söyledi. Avrupa'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş dışındaki bütün Kürt siyasi kurum liderlerinin Irak'ta bulunması çözüm sürecini Kandil yönetimi ile tartıştıkları yorumlarına neden oldu.

İŞTE ÖCALAN'IN HAZIRLADIĞI MÜZAKERE SÜRECİ TASLAĞI 

İmralı Adası'nda 29 Kasım'da HDP heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan'ın heyete verdiği ve kendisi ile görüşen devlet heyeti ile 'Mutabık kaldık' dediği 'Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı'nın detayları ortaya çıkmaya başladı. HDP tarafından önümüzdeki günlerde Ankara-Kandil ile yapılacak görüşmelerden sonra tamamı kamuoyuna açıklanacak taslak 4 ana başlık ve 66 maddeden oluşuyor. Bıi bölümü HDP heyeti tarafından kamuoyuna açıklanan ve Öcalan tarafından hazırlanan, 'Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı' şöyle:

"1. Yöntem: 9 maddeden oluşuyor, sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imzayla kayıt altına alınması, temel kavram ve kurumların doğru tanımlanmasını ön görüyor. Sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset olduğu tespitinden yola çıkarak diğer tüm hususların demokratik siyasetle bağlantılı olarak ele alınma zorunluluğunu ön görüyor. Bunun yanında yasal temelin netlik kazanmasından tutun da temel kuram, kavram ve kurumların doğru ve yeterli tanımlanmasına dair zorunluluğun açıklanması. Eylemsizlik halinin doğru tanımlanmasındaki zaruret ve sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imzayla kayıt altına alınması gibi "yöntem" meselesinde hiçbir boşluk bırakmadan sağlam bir zemin inşasıdır.

2. Sorunun tarihi ve felsefi boyutu: Bu başlık 11 maddeden oluşuyor, Kürt-Türk ilişkileri, sürecin anayasal ve yasal boyutları, güvenlik, sosyal-kültürel, kadın özgürlüğü ve ekolojik boyutu, eşit vatandaşlık ve demokratik kamu düzeni gibi başlıklar yer alıyor. Bu ana başlık altında bulunan 11 madde şöyle:

* Tarih boyunca Ortadoğu'da Kürt-Türk ilişkilerinin mahiyeti ve günümüzdeki durumu * Kürt-Türk ilişkilerinin giderek ağırlaşan sorunsallaşmasının iç ve dış nedenleri ve kapitalist moderniteyle ilişkisi * Kürt-Türk ilişkisindeki sorunsallığın esas olarak devletin dönüşümü olması gerçekliği. Güncel iktidarların bu meseleyi iktidarlaşma aracına dönüştürmeleri. Uygulanan kör şiddet ve bunun yarattığı sonuçlar * Çözümün sistemsel özelliği ve Ortadoğudaki kaçınılmaz etkisi * Çözümün barış ve evrensel demokrasiyle bağı, demokratik barışın devlet ve toplum yapısında yol açacağı kaçınılmaz reformlar. * Sürecin anayasal ve yasal sonuçları * Sürecin güvenlik boyutu

-Sürecin sosyal-kültürel etkileri * Sürecin kadın özgürlüğü boyutu ve ekolojik sonuçları

-Cumhuriyet tarihi boyunca varlıkları yadsınan ve dışlanan tüm unsurların özgürce ve eşitce tanınması. Bu unsurların, yeni norm sisteminde yer alma biçimleri ve özgünlükleri. *Yeni, çoğul, demokratik kamu düzeni.

"VATANDAŞLIK TANIMI, YASAL VE ÖZGÜR VATANDAŞ"

3. Temel Gündem Maddeleri: Bu başlık altında 40 temel soru ve belirleme ve önerme yer alıyor. Demokratikleşme programı nasıl olmalıdır? sorusuna yanıt veren ve temel referans kaynağı olan belirleme, öneri ve maddelerden oluşmaktadır. Bu başlıkta yer alan bazı maddeler şöyle:

* Demokratik siyasetin doğru tanımlanması ve içeriği * Kimlik kavramı, tanımı ve tanınması. Çoğul, demokratik eşit ve yasal güvenceli çözüm. * Demokratik çözümün ulusal ve bölgesel (yerel) boyutlarının doğru tanımlanması. Anayasal ve yasal karşılıkları. * Vatandaşlık tanımı. Yasal ve özgür vatandaş * Sürecin sosyo-ekonomik sistemle ilişkisi ve yeniden tanımlanması. * Kültürel çoğulculuk ve özgürlük

- Yakın tarihle hakikatler temelinde yüzleşme mekanizmaları. TBMM nezdinde oluşturulacak mekanizmalar.

"ATILACAK ADIMLARIN TARİHLERİ BELİRLENECEK"

4.EYLEM PLANI: 6 maddeden oluşan eylem planının en önemli özelliği atılacak adımların tarihlerin yaklaşık olarak belirlenmiş olmasıdır. HDP heyetinin Kandil-Devlet ve Hükümet yetkilileri ile yaptığı açıklamadan sonra taslağın tamamını kamuoyuna açıklaması bekleniyor.
 

Kaynak:Haber Kaynağı