İŞTE KÜRTLERİN CUMHURBAŞKANI ADAYI!

İŞTE KÜRTLERİN CUMHURBAŞKANI ADAYI!

Iraklı Kürtler cumhurbaşkanı adayını seçti.

Al Jazeera Türk’ün haberine göre; Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), cumhurbaşkanlığı adaylığı için iki aday belirlemesi üzerine Irak Parlamentosu'ndaki Kürt vekiller, başkent Bağdat'ta olağanüstü toplanarak, Fuad Mahsum ile Berham Salih arasında bir tercih yaptı. 55 milletvekilinin katıldığı oylamada Fuad Mahsum 30, Berham Salih 23 oy aldı. İki vekil de kararsız oy kullandı.

Böylelikle Kürtler, KYB Politbüro Üyesi Fuad Mahsum'u cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi. Mahsum'un seçilmesi, KYB'nin resmi sitesi Pukmedia'da da duyuruldu.

KYB Irak Parlamentosu Milletvekili Mela Kadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oylama sonucu Mahsum'un, Kürtlerin Irak cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyledi. Kadir, oylamanın ardından Salih'in, Mahsum'u centilmence tebrik ettiğini aktardı. Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in bugün gün içinde adaylığını çekmesini beklediklerini dile getiren Kadir, "Partimizin ve Kürtlerin cumhurbaşkanı adayı Fuad Mahsum'dur" dedi. 

Irak Parlamentosu'nda bugün saat 11.00'de başlayacak oturumda yeni cumhurbaşkanının seçilmesi bekleniyor.

1938’de Süleymaniye'nin Koye ilçesinde doğan Fuad Mahsum, 1992’de kurulan ilk Kürdistan Parlamentosu'nda kabine başkanlığı görevinde bulundu. Mahsum, 2005 yılında KYB’den milletvekili olarak Irak Parlamentosu’na seçildi.

Cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor

Irak'ta siyasi taraflar arasında yazılı olmayan bir anlaşma çerçevesinde meclis başkanı Sünnilerden, başbakan Şiilerden, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor.

Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümet kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişiyse 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

Kürt İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Irak Parlamentosu Milletvekili Adil Nuri, "Irak'ta 2003'te siyasi taraflar arasında yapılan gayriresmi anlaşmaya göre cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerindir. Kürtler de bu makamı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) verdiler" dedi.

Meclisten konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Adaylığa başvuracak kişi ve babası Iraklı olmalı. 40 yaşını doldurmalı. İyi bir siyasi tecrübeye sahip olmalı. Üniversite mezunu ve herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalı" ifadeleri yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı