İŞTE İHSANOĞLU’NUN IŞİD DEĞERLENDİRMESİ!

İŞTE İHSANOĞLU’NUN IŞİD DEĞERLENDİRMESİ!

İhsanoğlun’dan IŞİD açıklaması geldi…

Cumhurbaşkanlığı çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, IŞİD’e “Bunlar çetelerdir, bunlar mücrimdir, bunlar katildir. Buna göre muamele etmek lazım” dedi.

Bursa’da düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İhsanoğlu, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili referanduma nasıl baktığının sorulması üzerine, “Bu konu çok hassas bir meseledir, tarihi bir meseledir. Halkımızın bu konudaki taleplerini ben biliyorum. 1980 yılında Ayasofya ibadete açıldığında, ben orada ibadet imkânı bulan insanlardan birisiyim. Şimdi bu konuda hükümetin alacağı kararı doğrusu ben bilmiyorum. Sayın Başbakan’a sorulduğunda ‘Önce bir Sultanahmet’i doldurun’ dediğini hatırlıyorum” diye konuştu.

IŞİD konusundaki görüşü de sorulan İhsanoğlu, “çete” ifadesini kullanarak şöyle devam etti:

“Bu IŞİD çetesi yeni çıkmadı. Katı, merhametsiz, dine, İslamiyet’e en büyük zarar veren, insanları merhametsizce öldüren, ülkeleri yakan yıkan bir terör hareketi. Bu radikal hareketlerin, iddia ettikleri İslamiyet’e mensubiyet halini reddetmek lazım. Bu insanların, ‘Biz İslam adına bunları yapıyoruz’ gibi iddiaları reddetmek lazım. Ben 9 yıl İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak bu görevi yaptım. Doğu’da ve Batı’da herkese bu insanların İslam adına konuşma hakkı olmadığını söyledim. Bunlar çetelerdir, bunlar mücrimdir, bunlar katildir. Buna göre muamele etmek lazım.

İkinci tespit, bu gibi hareketler uzun soluklu olamaz, eğer bunlarla nasıl uğraşacağınızı bilirseniz. Bu mücadele içinde, güvenlik faktörü, yani askeri faktör, dini faktör, siyasi faktör, psikolojik faktör, uluslararası faktör… Bütün faktörleri, parametreleri iyi bilip uğraşırsanız, bunlarla baş edebilirsiniz. Ama siz, ‘benim şu menfaatlerim olabilir’ diye taktik olarak, yolun ortasına kadar beraber giderseniz, o zaman büyük sıkıntı yaşarsanız. Yani parmağınızı kaptırınca, kolunuzu kaptırırsınız. İki noktayı önemsemek lazım; bunların İslamiyet’e intisabı konusundaki iddialarını tamamen reddetmek, bunlarla çok yönlü mücadele etmeyi bilmek.”

“FİNANSMAN HALLEDİLDİĞİ ZAMAN RADİKAL HAREKETLERİN KÖKÜNÜ KAZIRSINIZ”

İhsanoğlu, “Neden dünya bu katliamlara müdahale edemiyor” sorusuna da, “Bunların finansal kaynakları farklı farklı artı, bunların fikir babaları var. Bunların fikir babaları para toplayıp bunlara veriyorlar. Artı, bilemediğimiz karanlık kaynaklar var. Çok karışık bir iş bu finansman meselesi. Bu finansman meselesi halledildiği zaman bu radikal hareketlerin kökünü kazırsınız” yanıtını verdi. İhsanoğlu, dış politikanın bir ketumiyet içerisinde, sakin bir üslupla, uzun nefesli, uzun vadeli yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı