İŞTE ERDOĞAN'IN ANITKABİR'DE YAPTIĞI İKİ BÜYÜK YANLIŞ

İŞTE ERDOĞAN'IN ANITKABİR'DE YAPTIĞI İKİ BÜYÜK YANLIŞ

Erdoğan'ın yaptığı iki yanlışın ayrıntıları...

Boraz Kanıpak

Recep Tayyip Erdoğan halkoyuyla cumhurbaşkanı seçildikten sonra Anıtkabir'i ziyaret ederek Anıtkabir Özel Defteri'ne bir mesaj yazdı. Bu mesajda iki büyük hata vardı.

ÖNCE MESAJ

Erdoğan cumhurbaş(ba)kanı seçildikten sonra Anıtkabir’e gitti, Özel Defter’e bir mesaj yazarak, yazdığını bir kere de yüksek sesle okudu. İşte o mesaj:

“Aziz Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın doğrudan oyları ile seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olarak bugün vazifemizi devir alıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıyken 10 Kasım 1938’de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. Cumhur ile başkanı arasına mesafeler girdi. 2007’de yaptığımız bir Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini temin ettik. Bugün halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı görevine başlarken aslında bir kez daha cumhur ve başkanının devlet ve milletin muhabbetle kucaklaşmasına vesile olduğuna inanıyorum. Halkoyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye’nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye’nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür. Hiç kuşkunuz olmasın ki bugün, 23 Nisan 1920’de ilk adımlarını attığınız büyük Türkiye ruhunun, özünün, hayal ve ideallerinin dirildiği gündür.”(1)

Burada Erdoğan’ın yaptığı iki hata var.

ERDOĞAN’IN İLK HATASI

Erdoğan'ın sözlerini dikkatle incelediğimizde, Atatürk’ün sanki halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olduğu, 1938’de ölümünden sonra, bu tarihe kadar da bir daha halkın cumhurbaşkanını seçemediği gibi bir anlam ve sonuç çıkıyor.

Hakbuki Atatürk’ü Halk Seçmedi

İşin doğrusunu söyleyelim. Atatürk halk tarafından değil, 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından, 29 Ekim 1923 tarihinde, cumhuriyetin ilan edildiği gün, 281 (ki bu sayı tartışmalıdır) milletvekilinin 158’inin oyuyla seçilmiştir.(2)

Bu onun büyüklüğünü değiştirmez fakat gerçekler de çarpıtmaya gelmez. Atatürk'ü halk seçmiş gibi yapmanın ne Atatürk'e ne de bugüne bir faydası yoktur.

ERDOĞAN’IN İKİNCİ HATASI

Erdoğan ‘’Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın doğrudan oyları ile seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olarak bugün vazifemizi devir alıyoruz.’’ derken de yanılıyor. Çünkü halkoyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı kendisi değildir.

Halkoyuyla Seçilen İlk Cumhurbaşkanı Kenan Evren’dir.

‘’Zira 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren, parlamentodan değil, sandıktan çıkarak, daha doğru ifadeyle kendisini sandıktan çıkartarak Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı oldu. 7 Kasım 1982'de halkoyuna sunulan 1982 Anayasası'na eklenen Geçici 1. maddeye, "Anayasanın, halkoylaması sonucu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olarak kabul edildiğinin usulünce ilânı ile birlikte, halkoylaması tarihindeki Millî Güvenlik Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanı (Kenan Evren), Cumhurbaşkanı sıfatını kazanarak, yedi yıllık bir dönem için, Anayasa ile Cumhurbaşkanına tanınan görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır" hükmü eklendi. Böylece bugünkü Anayasa ile birlikte Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı da halka onaylatılmış oldu.’’ (3)

Yani.. Türkiye'de TBMM tarafından seçilmeyen ama halkoylaması sonucu (içine katakulli karıştırılmış olsa dahi) seçilen ilk cumhurbaşkanı Kenan Evren'dir. Sevmeyebiliriz ama sonuç teknik olarak budur.

PEKİ ERDOĞAN BUNU NEDEN YAPIYOR?

Bunun akla gelen iki mantıklı açıklaması var:

1. Erdoğan cahil ve kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor

2. Erdoğan zeki ve bu yanlış bilgilendirmeye özellikle başvuruyor.

Her ikisinin de doğru olabileceği orta bir yol de bulunabilir elbette. Çünkü Erdoğan’ın karakteri, bir konu hakkında bilgi sahibi olmasa da üstün körü edindiği bilgileri bile çıkarı doğrultusunda kullanmaya çok yatkın.

Buna benzer yalanlarını daha önce defalarca gördük. Camiye ayakkabıyla girmeler, Kabataş’taki başörtülü bacıya saldırmalar, paralel yapı numarasıyla yolsuzlukları örtme…

Şimdi sıra Atatürk’ü çıkarına alet etmeye geldi demek ki. Oysa kendisi tıynet olarak Kenan Evren’e daha yakın. Keşke doğruyu söyleseydi de, ‘Ben Kenan Evren’den sonra halkoyuyla seçilmiş 2. cumhurbaşkanıyım’ deseydi.

Hem dediği daha doğru olur hem de aslında, kime benzer bir zihniyetle ülke yönetmeye çalıştığını, ayan beyan açıklamış olurdu. Olmadı… Tutamadı kendini ve yine gerçekleri saptırdı!

Kaynaklar:

(1) https://www.haberartiturk.com/ve-erdogan-anitkabirde-20675h.htm

(2) http://tr.wikipedia.org/wiki/1923_T%C3%BCrkiye_cumhurba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1_se%C3%A7imi

(3) http://t24.com.tr/yazarlar/dogan-akin/25-soruda-cumhurbaskanligi-secimi-neden-tartismali-nasil-yapilacak,8975

Kaynak:Haber Kaynağı