İşte CHP'de Depremin Nedeni O Görüntüler

İşte CHP'de Depremin Nedeni O Görüntüler

CHP Adıyaman milletvekili Salih Fırat, partisinden istifa etti

İşte CHP'de istifaya yol açan sözler
CHP'li Birgül Ayman Güler'in 'Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz' sözleri partisini karıştırdı. 
Bülent SARIOĞLU - Zeynep GÜRCANLI - HÜRRİYET 24.01.2013 13:55
 
 
 Güler'in sözlerine tepki gösteren CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat partisinden istifa etti. CHP'li Güler ise sözlerinin arkasında durdu, "ulus" ve "milliyet" sözcüklerinin çarpıtıldığını öne sürdü.
 
Fırat'ın CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in TBMM'de ana dilde savunmaya imkan tanıyan tasarının görüşmeleri sırasındaki söylediği 'Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz' ifadeleri üzerine istifa kararı aldığı öğrenildi.
 
Fırat'ın danışmanı Ayfer Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Salih Fırat gördüğü lüzum üzerine partiden istifa ettiğini söyledi. Daha sonra bir açıklama yapacak. Fırat'ın istifa dilekçesini CHP Grubu'na gönderdik" dedi.
 
İŞTE MECLİS'İ KARIŞTIRAN SÖZLER
 
Meclis Genel Kurulu’nda kavgalı geçen “anadilde savunma” düzenlemesinde CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in sözleri siyaseti dalgalandırdı.
 
Genel Kurul’daki gergin görüşmeler, Güler’in çıkışı öncesinde MHP’liler ile CHP’nin ulusalcı kanadı arasında ittifaka sahne oldu. CHP’den tasarıya tepki göstermek üzere söz alanlar, Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum gibi ulusal kanattan isimler oldu. MHP Grup Başkanvekillerinin, “Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle tasarının görüşülemeyeceği” tezine CHP’liler de destek verdi.
 
SİZLER-BİZLER TEPKİSİ
 
CHP sözcülerine karşı BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, “Militarist bir zihniyeti, sosyal demokrasiyi savunanlarda da görmek utanç verici” sözleri gerilimi tırmandırdı. BDP Batman Milletvekili Ayla Akat da “Mücadelemiz devam ediyor. Çünkü varlığımızı koruyoruz. Hiçbir zaman Kürtler kadar stratejik dönemlerde, stratejik ittifaklar kurduğunuz bir halk söz konusu olmayacaktır. Bu dönemde bu stratejik ittifak ya gerçekleştirilecek ya da siz geçmişinden ders çıkarmayan bir halk olarak daima çocuk kalmak gibi süreci yaşayacaksınız” dedi. Kürsüye gelen CHP’li Güler ise “Sayın Akat’ın yaptığı konuşma kanımızı dondurdu. Sanki başka bir devletin parlamenteriydi, bize ‘Siz’ diye inanılmaz şeyler söyledi” dedi.
 
BUNDAN SONRA SALDIRIDAYIZ
 
Güler sözlerine şöyle devam etti:
“AKP’nin, Türk ulusunu tarihten silmeye, Türk vatandaşlığını tarihten silmeye dönük girişimlerinde BDP’yle nasıl işbirliği yaptıklarını gördük. Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz. Türkiye’de Kürt sorunu yoktur. Türkiye’de siz sorunu Türk sorunu yaptınız. Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız.”
 
DARBENİN ÇOCUKLARI
 
CHP’li Tarhan da “Darbenin çocukları ve gerçek militaristler, neofaşistlerle işbirliği yapanlar bize militarist diyemez” dedi. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık bu sözlere “Faşizmin anası sizsiniz. ‘Faşist’ diyorsunuz, gidin aynada kendinize bakın” diye tepki gösterirken, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da “Şu anda en büyük bela sizsiniz. Sosyal demokrat lafını bir daha kullanmayın” diye bağırdı. Buldan, kürsüden inerken de Güler’e “Hadi oradan, yürü yerine” diye laf attı. İki milletvekili arasındaki sözlü sataşmanın devam etmesi üzerine tartışmaya bazı CHP ve BDP milletvekilleri de katıldı. Tartışmanın büyümesi üzerine görüşmelere ara verildi.
 
İSTİFAYA NEDEN OLAN SÖZLERİN SAHİBİ KENDİNİ SAVUNDU
 
GÜLER: YA KÖTÜ NİYET, YA CEHALET
 
Tartışma yaratan sözleri konusunda Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Birgül Ayman Güler, sözlerinin arkasında durdu, kendisinin bilimsel anlamda kullandığı "ulus" ve "milliyet" sözcüklerinin çarpıtıldığını söyledi. 
 
İnsan topluluklarının evriminin tarihsel açıdan üç aşamada ele alındığını, bunların "klan-kabile ya da soy-boy", "milliyet" ve "ulus" olduğunu anlatan Güler, "Türk ulusu ifadem, tüm uluslaşmamış milliyet ve etnik toplulukları kapsıyor. Ulus bu anlamda, insan topluluklarının tarihsel evriminin en ileri biçimini anlatıyor. İnsanlar arasında soya dayalı değil, birey temelinde yeni bir beraberliği ifade ediyor" dedi. 
"Türk ulusu" ifadesiyle, "bir ırkı, bir milliyeti değil", birey bazında bir araya gelmiş bir topluluğu kastettiğini söyleyen Güler, "Türk anayasal bir kavram. Vatandaşlığı anlatıyor" dedi. 
 
Güler, "bu açıdan bakınca, benim sözlerimin Kürt-Türk eşit değildir diye anlaşılıp, kullanılması ya cehaleti ya da kötü niyeti gösterir" diye konuştu.
 
"AK PARTİ SEÇMENİNİ KANDIRIYOR"
 
Güler, tepki çeken ikinci cümlesi olan, "Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız" ifadesinde söylemek istediğini ise şöyle anlattı;
 
"Bu cümleyi kullandım çünkü Kürt sorunu yoktur. Türk sorunu vardır diyorlar. Kürt sorununun çözülmesi için asıl Türk sorununun çözülmesi gerektiğini söylüyorlar. Ak Parti, bunu mertçe değil, arkadan dolanarak yapıyor. Üstelik bu düşüncelerini hayata geçirmek için ciddi adımlar atıyorlar. Anayasa değişiklik önergesi verdiler. BDP ve AK Parti Anayasa'daki vatandaşlık tanımını "Türk vatandaşlığı"ndan, 'TC vatandaşlığına' çevirmeye çalışıyorlar. Bunu BDP tabanı bilir ve ister. Ancak AK Parti tabanı bunu bilmiyor. Kendi yöneticilerinin ne yaptığını bilmiyor. AK Parti'nin Anayasa uzlaşma komisyonuna verdiği önerinin 66. maddesinde "Türk vatandaşlığı" teriminin "TC vatandaşlığına" çevrilmesi yer alıyor. Bizim önerimiz ise Türk vatandaşlığı olarak kalması. Bunu da Kürt sorununu çözmek için yaptıklarını söylüyorlar. Ancak Türk sorunu vardır diyerek, sorunu milyonlarca kişiye genişletiyorlar. Bununla karşı karşıyayız. Kendi tabanlarını kapalı kapılar ardında kandırıyorlar. Olmaz böyle bir şey. Ben bunu kastederek o cümleyi söyledim.."
 
SALİH FIRAT KİMDİR?
 
Salih Fırat, 1 Mart 1960'ta Adıyaman'da doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. İzmir Sosyal Sigortalar Kurumu Tepecik Hastanesinde ortopedi ve travmatoloji uzmanlığını aldı. İki dönem Adıyaman Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterliği yaptı. 1977-2000 yılları arasında Adıyaman Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve kulüp doktoru olarak görev aldı. İnsan Hakları Derneği Adıyaman Şubesi üyesi olan Fırat, evli ve 3 çocuk babası...