İŞTE BÖYLE ÇÖL OLUYORUZ

İŞTE BÖYLE ÇÖL OLUYORUZ

AKP iktidarının ticari hırsına kurban olan sayısız güzellikten biri daha böyle çöl oldu

Son yıllarda ülkenin bir çok yöresinde inanılmaz bir ticari hırsa kurban edilen sulak alanlar,nehirler , ormanlar ve göllere her gün yeni bir çöl görüntüsü daha ekleniyor. Son örnek doğudan. Çok değil daha 10 yıl önce onbinlerce göçmen kuşun göç ve konak alanı olan bir göl daha çöl olarak tarihe kalacak. Son sayımda sadece 14 adet kuş tespit edilmiş.

KOYUNLARA KALDI

KARS Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Arpaçay İlçesi'ndeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti'nin bilinçsiz su kullanılması nedeniyle tamamen kuruduğunu ve artık buraya göç mevsiminde bile kuşların uğramadığını söyledi.

51960_49921_21092014113958_5.jpg


10 yıl önce Eylül ayında gölde 40 binden fazla kuşun olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, bu yılın Eylül ayında ise 17 angut kuşu saydıklarını kaydetti. Kuyucuk Gölü Kuş cennetinde belirlenen 232 kuş türüne artık rastlamadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu "Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan dolayı değil. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti, özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu" dedi.

51960_49921_21092014113958_1.jpg

Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, kuraklık ve bilinçsiz kullanım nedeniyle tamamen kuruyan, Türkiye'nin gözde turizm mekanlarından Kuyucuk Kuş Cenneti'nin kurtarılması için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na çağrıda bulundu. Geçen yıldan itibaren etkili olan kuraklık, çevre köylere ait büyükbaş hayvanlara su verilmesi ve otlatılması nedeniyle suların hızla çekilmeye başladığını anlatan Doç. Dr. Şekercioğlu 3 ay öncesine kadar masmavi bir görüntü sunan, rengarenk kuşların adeta dans ettiği gölün şimdilerde simsiyah bir renge büründüğünü ve gölün sazlıklarında artık hayvanların otladığını söyledi. 10 yıldır gölün korunması, tanıtılması ve turizm çekmesi için büyük çaba harcadıklarını vurgulayan Kuzeydoğa Derneği Başkanı Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, göldeki Kuş Gözlem Kulesi’nin tahrip edilmesini de üzüntüyle karşıladığını belirtti. 

Kaynak:Haber Kaynağı