İŞTE AKP'NİN KAYBETTİĞİ OY

İŞTE AKP'NİN KAYBETTİĞİ OY

AKP'nin "Büyük Zafer Kazandık" iddiası doğru çıkmadı.

AKP KAZANMADI KAYBETTİ

Başbakan Erdoğan dün büyük bir başarı kazanmış gibi yaptığı balkon konuşmasının ardından, Türkiye geneli resmi olmayan sonuçlar ortaya çıktıkça AKP'nin aslında ciddi bir oy kaybına uğradığı ortaya çıktı. Çeşitli gazetelerde yer alan seçim sonuçları halen bir çok ilde netlik kazanmamışken, AKP'nin gezi ve 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu gibi olaylardan dolayı 2 milyona yakın oy kaybettiği ortaya çıktı. Seçim kurullarına yapılan itirazların ardından ortaya çıkacak sonuçlarda bu kaybın artacağı yorumları yapılıyor. İşte gazetecileronline sitesinde yapılan analiz.


Türkiye genelinde dünkü seçimlerde oy kullanacak seçmen sayısı 52 milyon 709 olarak belirlendi. Bu seçmenler için 194 bin 501 sandık kuruldu. Sandıkların yüzde 93’ünün sonuçlarına göre; 43 milyon 675 bin kişi oy kullandı. Geçerli oyların sayısı ise 42 milyon 235 bin oldu.

Anadolu Ajansı’nın (AA) verdiği sonuçlara göre; Türkiye genelinde AKP’nin oyları yüzde 45.5 olurken, CHP yüzde 27.91, MHP yüzde 15.6, BDP yüzde 4.01 oy aldı.

Hürriyet'in verdiği sonuçlara göre; AKP'nin oyları yüzde 44.14, CHP'ninki yüzde 28.78, MHP'ninki 15.95, BDP'nin 5.09.

Cihan Haber Ajansı’nın sonuçlara göre ise AKP Türkiye genelinde yüzde 43.2, CHP 26.2, MHP yüzde 17.68, BDP yüzde 4.54 oranında oy almış durumda.

Sandıkların büyük bölümü açılmış durumda. Sandıkların neredeyse yüzde 97’si açılmış durumda. Dolayısıyla ajansların yüzdelerin fazla değişmesi beklenmiyor.

İl seçim kurullarının resmi sonuçları bugün öğleden sonra ya da en geç yarın açıklanması bekleniyor.

Hakkındaki büyük yolsuzluk iddialarını kapatmak için çırpınan Başbakan Erdoğan, Gülen Cemaati’ne savaş açarak yerel seçimleri bir genel seçime, referanduma, güven oylamasına dönüştürdü. Seçimler yerel seçimden çok genel seçim havasında geçti. Dolayısıyla bu seçim sonuçlarını bir önceki yerel seçim sonuçları ile değil, Haziran 2011’de yapılan milletvekili seçimleriyle kıyaslamak gerekiyor.

AKP 2011 seçimlerinde yüzde 49.9 oy almıştı. Bu seçimde ise oyları AA’nın verdiği sonuçlara göre; AKP 2011 seçimlerine göre; tam 4.5 puan oy kaybetmiş durumda. Kullanılan oy sayısı dikkate alınırsa AKP’nin kaybetti o sayısı 1 milyon 900 bin civarında.

CHA’nın sonuçları dikkate alınırsa AKP’nin oy kaybı, 2011 seçimlerine göre 6.5 puanın üzerinde. Yani 2.8 milyon kişi AKP’den desteğini çekmiş durumda. 

AKP’nin oylarında görülen 1.9 milyon ile 2.8 milyon arasındaki kayıp, seçmenlerin, büyük rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ortaya çıkmasından beri internette, basında ağır bir sansür uygulayan, muhalefetin ses kayıtlarını televizyonlarda gösterilmesini engellemesine karşın büyük bir oy kaybettiğini gösteriyor. İktidar medyasının tek taraflı yayını, merkez medyanın hükümetin korkusuyla yolsuzluklara yer vermemesi, seçim konuşmalarında muhalefet liderlerine çok kısıtlı yer vermesi AKP’nin oylarındaki kaybı azalttığı da görülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı