İşte AK Parti'nin Anayasası

İşte AK Parti'nin Anayasası

AK Parti 'Türk milleti' dedi.

Meclis'teki dört siyasi parti, Uzlaşma Komisyonu'na anayasayla ilgili önerilerini sundu. BDP 'ikinci resmi dil' önerirken, AK Parti önerisinde, 'Türk milleti' ifadesine yer verdi

Siyasi partiler, Anayasa'nın başlangıç bölümüne yönelik önerilerini, Uzlaşma Komisyonu'na sundu.AK Parti, önerisinde 'Türk milleti' ifadesine yer verdi.

Egemenlik maddesiyle ilgili öneri 'Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini seçtiği temsilcileri aracılığıyla ve halk oylaması yoluyla kullanır. 

Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz' şeklinde düzenlendi. 

Yeni anayasa sürecinde AK Parti'nin 'Türk milleti' ifadesini kullanıp kullanmayacağı merak konusu olmuştu.
Mevcut Anayasa'nın, ilk iki maddesinin birleştirildiği öneride, 'Atatürk milliyetçiliği' ifadesi ise yeni metne alınmadı.

Önerilen madde metni ise, "Türkiye Cumhuriyeti, insan hakkarına dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" şeklinde oldu.
AK Parti, Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen üçüncü maddesindeki, 'dili Türkçedir' ifadesini de "resmi dili Türkçedir" şeklinde değiştirildi.

BDP'DEN İKİNCİ RESMİ DİL ÖNERİSİ

CHP ve MHP, ilk 3 maddeyi kırmızı çizgi olarak korudu. BDP ise, 'birlikte yaşama vurgusu' yaparak ilk üç madde için ciddi değişiklikler önerdi. Önerisinde 'Türkiye halkı' ifadesini kullanan BDP, devletin ikinci resmi dili olabileceğini belirtti.
Toprak bütünlüğünün ve ay-yıldızlı bayrağın korunması yönünde görüş bildiren BDP ayrıca, bölge meclisleri ve bölge başkanlıkları kurulmasını da istedi.