İŞTE ABD'NİN EL KOYMAK İSTEDİĞİ REZA ZARRAB'IN MALLARININ LİSTESİ

İŞTE ABD'NİN EL KOYMAK İSTEDİĞİ REZA ZARRAB'IN MALLARININ LİSTESİ

ABD'ye Miami'ye tatil için gittiği ileri sürülen 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab'ın tutuklanmasının ardından her şey baş döndürücü bir hızla gelişiyor.

ABD'den gelen haberlerde Reza Zarrab'a isnad dilen suçun karşılığında tüm mal varlığına el konulacağı ileri sürülmüştü. Hatta sosyal medyada ortaya atılan iddialara göre Zarrab'ın özel jetine el konulduğu eşi Ebru Gündeş ve çocuğunun bu yüzden tarifeli uçakla Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığı konuşulmuştu. 

MAL VARLIĞI BÜYÜK MERAK KONUSU OLDU

Tutuklanmadan önce de büyük bir merak konusu olan Reza Zarrab'ın mal varlığı daha önce Sarıyer Gazetesi'nden Bekir batu tarafından araştırılmış, ancak haberleştirilemeden anında yayın yasağı konmuştu.Yapılan itirazlar üzerine yayın yasağı kaldırılmıştı. İşte o haberin ayrıntıları. 

 

17 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan İranlı iş adamı Rıza Sarraf, Türkiye’deki mal varlığı ve gayrimenkullerinin dökümünü Sarıyer Gazetesinden Bekir Batu Aydınlık Gazetesi için araştırmıştı. Ancak 2 bölüm halinde yayınlanacak olan yazı dizisinin ilk bölümü 21 Ekim Salı günü yayınlamıştı. Ancak Rıza Sarraf, mahkemeden jet hızıyla aldırdığı tedbir kararıyla yazı dizisini aynı günün akşamında durdurma kararı aldırtmıştı.

Aynı gün açılan davanın, aynı gün karara bağlanması ve kararın aynı gün gazeteye elden tebliğ edilmesindeki hız herkesin dikkatini çekmişti. Ancak Bekir Batu’nun araştırma haberinin yayınlanmasını isteyen Aydınlık Gazetesi’nin Avukat Beste Dönmez aracılığıyla “yayın durdurma” kararına itiraz etmesi üzerine İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tedbir kararını kaldırdı.

Söz konusu haberin magazin değil gerçek habercilik içerdiğine dikkat çeken mahkeme, Sarraf ve şarkıcı eşi Ebru Gündeş’in açtığı davayı da reddetti. Aydınlık Gazetesi yayın yasağının kaldırılmasından sonra bugün Genel Yayın Yönetmenimiz Bekir Batu’nun kaleme aldığı Sarraf ve eşi Ebru Gündeş’e ait gayrimenkullerin listesini yayınladı.

 İşte Rıza Sarraf’ın baş döndüren serveti!

 62 daire, boğazda yalı, boğaz manzaralı köşk, otel, fabrika, ofis katları… Yaklaşık 300 milyonluk gayrimenkule sahip Sarraf’ın gayrimenkulleri üzerinde yaklaşık 30 milyonluk banka ipoteği var. Sarraf’a en çok kredi veren banka ise genel müdürü de 17 Aralık’ta tutuklanan Halk Bankası var.

Gazeteci Bekir Batu, Aydınlık Gazetesi için Türkiye’yi sarsan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanarak 70 gün cezaevinde kalan ve savcılığın verdiği takipsizlik kararıyla derin nefes alan İranlı İşadamı Rıza Sarraf’ın ve şirketlerinin mal varlığını mercek altına aldı. Batu, dönemin 3 bakanına milyonlarca dolar rüşvet dağıtmakla suçlanan Sarraf’ın ve şarkıcı eşi Ebru Gündeş’in tüm servetini gözler önüne serdi. Sarraf’ın birçok gayrimenkulünü, genel müdürü de aynı operasyonda tutuklanan Halk Bank’tan çektiği kredilerle satın aldığı ortaya çıktı. Sarraf’ın gerek kendi üzerine gerekse şirketleri üzerine kayıtlı gayrimenkullerinin değeri yaklaşık 300 milyon buluyor. Nakit paralar, ziynet eşyaları, her türlü binek araçlar ve hava araçları bu hesabın dışında olduğu için Sarraf’ın gerçekteki servetinin çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

31 YAŞINDA 300 MİLYONLUK GAYRİMENKULU VAR

Peki babası Hossein, annesi Shahen olan 12 Eylül 1983 İran- Tahran doğumlu (Bakırköy nüfusuna kayıtlı) Rıza Sarraf’ın Türkiye’deki gayrimenkulleri ve mal varlığı neler? Reza Zarrab olan ismini Rıza Sarraf olarak Türkçe’ye çeviren İranlı iş adamı Türkiye’de sadece İstanbul’da gayrimenkul yatırımı yapmış. Sarraf’ın tüm gayrimenkullerini İstanbul’dan alması ve diğer şehirlerden gayrimenkul almaması dikkat çekti. İşte Türkiye’nin gündeminden düşmeyen ve serveti her zaman merak konusu olan Sarraf’ın kimsenin bilmediği  gayrimenkulleri;

Tapusu bizzat Sarraf’ın üzerine kayıtlı olan mallar;

KANLICA’DA BOĞAZA SIFIR YALI

bekir-sariyergazetesi1

İstanbul Boğaz’ında tarihi yalı. Beykoz Kanlıca’daki yalı 116 ada 4 parsel üzerinde yer alıyor. 350 metrekarelik yalının üzerinde İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi’nden gönderilen müzekkere yazısı mevcut. Yalıda HSBC Bank’ın 9 milyonluk banka ipoteği bulunuyor. İpotek tarihi ise 6 Temmuz 2011. Sarraf’ın yaklaşık 10 milyon değerindeki yalısı, aynı zamanda hemen bitişikteki eşi Ebru Gündeş’e ait yalıyla komşu. Tapusu ünlü şarkıcı Gündeş’e ait komşu yalının üzerinde de Garanti Bankası’nın 6 milyon 890 bin liralık ipoteği bulunuyor.

BÜYÜKÇEKMECE’DE 47 ADET DAİRE

sariyer-rezasarraf4

İranlı işadamı Rıza Sarraf’ın en dikkat çeken gayrimenkullerinden 47’si Büyükçekmece’de yer alıyor. Tapuda, Gürpınar Mahallesi 959 ada 9 parsel üzerinde 2 bin 184 metrekarelik alanda kurulan Bella Park Sitesi’nde yer alan tam 47 adet daire (birkaç tanesi dükkan) Sarraf’ın üzerine tapulu. Toplam 62 adet dairenin bulunduğu sitede tam 47 adet gayrimenkulü bulunan Sarraf, bu daireleri 22 Kasım 2011 tarihinde üzerine tescil ettirdi. Turgut Özal Caddesi ile Göztepe Caddesi’nin kesiştiği noktada yer alan sitenin ismi, Sarraf’ın eski şirketlerinden Bella’nın isminden esinlenmiş. Sarraf’ın 47 adet dairesinin hiçbirinde ipotek bulunmuyor. Söz konusu dairelerden büyük bir kısmının halen yaklaşık 350-400 bin liradan satışa çıkarıldığı gözlendi.

TUZLA AYDINLI’DA FABRİKA

Tuzla Aydınlı Mahallesi’nde sanayi bölgesinde fabrika. Aydınlı KOSB’de yer alan fabrika, 2 bin 700 metrekarelik alanda kurulmuş. 7231 ada 15 parsel üzerinde bulunan fabrika, 2. Sanayi Caddesi üzerinde yer alıyor. 2013 yılında Rıza Sarraf’ın üzerine tapulanan fabrikada, Ziraat Bankası’nın tam 3.5 milyon liralık banka ipoteği bulunuyor.

 BAKIRKÖY’DE 3 SÜPER LÜKS DAİRE

novus (1)

Bakırköy Kartaltepe Mahallesi’nde 257 ada 38 parsel üzerinde yer alan Novus Residence’ta 3 adet süper lüks daire. 8. katta yer alan dairelerin üzerinde Halk Bank bünyesindeki Halk Finansal Kiralama A.Ş’nin 3 milyon liralık ipoteği bulunuyor.

 METROPORT BUSIDENCE PLAZA’DA OFİS KATLARI

metreport111

Sarraf’a ait ofis katları Bahçelievler’deki Metroport Busidence Plaza’da yer alıyor. Tapuda Bakırköy Kartaltepe Mahallesi 251 ada 27 parsel üzerinde yer alan plazadaki 2 ofis katı, Sarraf’ın üzerine 25 Temmuz 2009 yılında kaydedildi. Sarraf’ın şirketi Royal Holding’in merkez adresi olarak gösterilen ofis katlarının üzerinde Halk Bank bünyesindeki Halk Finansal Kiralama A.Ş’nin 3 milyonluk ipoteği bulunuyor.

 ESENYURT’TA 12 LÜKS DAİRE

İstanbul’un Esenyurt ilçesi Ekşinoz Köyü’nde 1240 ada 26 parsel üzerindeki 2 Bloklu binada tam 12 adet daire. 12 Haziran 2013 tarihinde tapusu Sarraf’ın üzerine geçirilen dairelerden 3 tanesi çatı katı. Sarraf’ın dairelerinin üzerinde banka ipoteği mevcut. 17 Aralık operasyonunda genel müdürü de tutuklanan Türkiye Halk Bankası 2.5 milyonluk alacağına karşılık bu dairelere, 17 Eylül 2013 tarihinde ipotek koydurdu.

 FATİH’DE 30 METREKARELİK DÜKKAN

Sarraf’ın Fatih Çarşı’daki 30 metrekarelik dükkanı tapuda 7 pafta, 2772 ada 48 parselüzerinde yer alıyor. Dükkan’da Halk Finansal Kiralama A.Ş’nin tam 5 milyonluk banka ipoteği bulunuyor. Kapalı Çarşı bölgesinde bulunan dükkan oldukça değerli.

 RIZA SARRAF’IN ŞİRKETLERİNE AİT GAYRİMENKULLER

İranlı iş adamı Rıza Sarraf, bugüne kadar Türkiye’de tam 10 ayrı şirket kurdu, kiminde yönetim kurulu başkanlığı kiminde ise yönetim kurulu üyesi oldu. Bu şirketlerden 2’siyle daha sonra ilişkisini kesti, diğer 8 şirketteki ticari ilişkisi ise halen devam ediyor. Hayyam Döviz ve Kıymetli Madenler Ticaret Anonim Şirketi’ndeki yönetim kurulu üyeliğini bıraktı, ortağı olduğu Bella İnşaat Turizm ve Otomotiv Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi’ndeki ortaklığından da bir süre önce ayrıldı.

Sarraf’ın ortağı olduğu ve yönetim kurulu üyeliğini yaptığı şirketler şöyle; Volkam Gıda Dış Ticaret Limited Şirketi (ortak), Safir Altın Ticaret İthalat ve İhracat Limited Şirketi (ortak), Cameron Denizcilik ve Kıymetli Madenler Sanayi Ticaret Limited Şirketi (ortak), Arkla Otelcilik ve Turizm Anonim Şirketi (Y.K üyesi), Royal Mobilya Dekorasyon Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Y.K üyesi), Are Havacılık Anonim Şirketi (Y.K üyesi), Royal Holding Anonim Şirketi (Y.K üyesi), Royal Denizcilik Endüstriyel Makine ve Kıymetli Madenler Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (Y.K üyesi)…

 1- Beyoğlu’da otel

İş adamı Rıza Sarraf’ın Beyoğlu’da sahibi olduğu otel, Sarraf’a ait Arkla Otelcilik ve Turizm Anonim Şirketi adına kayıtlı. Beyoğlu’daki Ömer Avni Mahallesi’nde Fındıklı Çelebi Hamamı Sokak’ta yer alan otel, tapu kayıtlarına göre 24 ada 26 parsel üzerinde yer alıyor. Bu otel aynı zamanda Marbien Otel Bosphorus’a da komşu. Sarraf’a ait otelde Türkiye İş Bankası’nın yaklaşık 2 milyon 500 bin liralık ipoteği bulunuyor.

60 milyon sermaye ile kuruldu

İranlı iş adamı Rıza Sarraf’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Arkla Otelcilik ve Turizm Anonim Şirketi’nin merkezi ise Şişli Esentepe’deki Astoria İş Merkezi. Şirkette Şeyda Eromi de Sarraf’ın yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. 60 milyon sermaye ile kurulan şirket, İstanbul Ticaret Odası’na 15 Mayıs 2013’te kaydoldu. Şirketin eski unvanı ise İlkhaneden Otelcilik ve Turizm Anonim Şirketi.

 2- Kandilli’de 2 bin 900 metrekarelik arazi içinde köşk

İranlı iş adamı Rıza Sarraf’ın sahibi olduğu Royal Holding Anonim Şirketi’nin merkezi, Bahçelievler’deki Metroport Busidence Plaza. 27 Aralık 2010 yılında İstanbul Ticaret Odası’na kaydedilen şirketin kuruluş sermayesi ise 5 milyon lira. Sarraf’a ait şirket; Üsküdar Kandilli’de bulunan 2 bin 900 metrekarelik arazi ve içindeki muhteşem köşkün de sahibi.

Fahri Paşa Sokak üzerindeki köşk arsası, tapuda 958 ada 1 parsel üzerinde yer alıyor. İstanbul Boğaz’ını muhteşem bir açıdan gören köşk, Boğaziçi İmar Yasası’na aykırı olarak tadilata sokulduğu gerekçesiyle ulusal basında bir süre gündeme gelmişti. İşadamı Sarraf’ın köşkteki yasa dışı tadilatı gizlemek için binanın dışına köşk görünümlü bir bez branda astırdığı yazılmıştı. 3. Grup tarihi eser konumundaki köşkün tadilat bahanesiyle tamamen yıkılıp yeniden yapılmaya çalışıldığı da iddia edilmişti.

 İŞTE EBRU GÜNDEŞ’İN GAYRİMENKULLERİ

saphireplaza11

İranlı işadamı Rıza Sarraf’ın şarkıcı eşi Ebru Gündeş’in ise yaklaşık 40 milyon liralık bir serveti bulunuyor. İşte 12 Ekim 1974 doğumlu şarkıcı Ebru Gündeş Sarraf’ın üzerine kayıtlı gayrimenkuller;

-Ebru Gündeş’in elindeki en değerli gayrimenkul İstanbul Boğaz’ındaki tarihi yalı. Beykoz Kanlıca’daki yalı 116 ada 5 parsel üzerinde bulunuyor. 350 metrekarelik yalıda Garanti Bankası’nın ipoteği bulunuyor. 6 milyon 890 bin liralık ipotek tapuya 5 Ekim 2011 tarihinde işlendi. Gündeş’in yalısının hemen bitişiğindeki 4 parseldeki yalı da eşi Rıza Sarraf’a ait. Sarraf’ın yalısında da HSBC’nin 9 milyonluk banka ipoteği bulunuyor.

Yeni Ulus Sitesi’nde bir daire. Gündeş’in üzerine kayıtlı lüks daire, tapuda Ortaköy Mahallesi 1686 ada 182 parsel üzerinde bulunuyor.

Beykoz Çavuşbaşı Mahallesi’nde lüks villa. Söz konusu villanın tapudaki parsel numarası ise 6.

Levent’teki İstanbul Sapphire’de 2 adet lüks daire. Gündeş’in üzerine kayıtlı daireler, 1947 ada 91 parsel üzerindeki, 456 bağımsız bölümün bulunduğu İstanbul’un en yüksek gökdeleninde yer alıyor.

Etiler’de lüks daire… Etiler girişinde, Nispetiye Caddesi’nde yer alan lüks daire 395 ada 29 parsel üzerinde bulunuyor. Dairenin değeri milyon dolarlarla ifade ediliyor.

 

kaynak sarıyer gazetesi