İŞTE 8 HAZİRAN SABAHI PARTİLERİN OYLARI

İŞTE 8 HAZİRAN SABAHI PARTİLERİN OYLARI

Yıllardır AKP iktidarı lehine seçim öncesi açıklamalar ile kampanya yürüten anket şirketlerinin tamamının yayınladıkları son araştırmalar AKP'nin neden "Büyük bir panik ve dağılma " süreci içerisine girdiğini açıklıyor.

AKP'nin korkusu bu tablo... İşte son anket
K.K.T.C. Cumhurbaşkanlığı 1. ve 2. tur seçimlerini tek bilen, Türkiye 30 Mart yerel seçimlerini, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini en yakın bilen Gezici Araştırma şirketi, seçim yasağına saatler kala son oy dağılım anketinin sonuçlarını açıkladı.

1_227_.jpg

AKP'nin korkusu bu tablo... İşte son anket
Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 36 il ve 189 ilçede bunlara bağlı 192 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 4.860 kişinin katılımıyla yapılan Gezici'nin anketine göre büyük bir oy kaybı yaşarken HDP ise barajı geçiyor. Gezici anketleri Yurt gazetesinden alınmıştır.

2-114.jpg

TAVAK’ın 2 milyon 830 bin yurtdışı seçmenine yönelik araştırmalarının ikincisi sonuçlandı. Buna göre geçtiğimiz 26 Mart-12 Nisan 2015 tarihlerinde yapılan araştırmanın yenilenen şeklinin en önemli noktası, bu araştırmanın yapıldığı tarihe kadar tüm parti liderlerinin Avrupa’ya, Almanya’ya gidip konuşma yapmış olmaları oldu.

3-085.jpg

Araştırmada ilginç bir şekilde, AKP’in oyu 49,7, CHP 16,8, MHP 13,4 ve HDP 15,3 çıkarken 4,8 oranında bir kitlede diğer partilere oy vereceklerini dile getirdiler.

4-049.jpg

Araştırma da ilginç bir şekilde, AKP’in oyu 49,7, CHP 16,8, MHP 13,4 ve HDP 15,3 çıkarken 4,8 oranında bir kitlede diğer partilere oy vereceklerini dile getirdiler. Araştırmanın ilginç noktası, HDP’nin bir aya yakın bir süreç zarfında, oy oranını %1,3 arttırması oldu, bunun yanında AKP de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Almanya’daki toplantılarına rağmen % 3,3'lük bir oy oranı kaybettiği ortaya çıktı. MHP’nin oyları 13,4 de neredeyse değişmemiş bir durumda.

5-034.jpg

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri için son anket Aksoy şirketinden geldi. Aksoy Pazar ve Kamuoyu Araştırma Şirketinin araştırması NUTS III’e göre Türkiye’nin 81 İlinde il, cinsiyet ve bir önceki seçimde oy verilen parti kotaları gözetilerek yapıldı. Araştırmanın yüzde 95 güven aralığında ve yüzde 2 hata payı ile gerçekleştirildiği açıklandı. Aksoy şirketinin araştırmasında da HDP barajı aşıyor. Kamuoyu araştırmalarının çoğunda HDP'nin barajı geçmesi AKP'yi korkutan tabloyu ortaya çıkardı. Çünkü, HDP’nin barajı aşması halinde, AKP’nin 276 sandalyelik iktidar sayısına ulaşması çok zor.

6-005.png

Kamuoyu şirketlerinin tahmin rakamları birbirine çok yakın. En son anket sonuçlarını açıklayan şirketlerden biri de Andy-Ar. AKP'yi yüzde 41.9 ile birinci sırada gösteren Andy-Ar'ın son anketinde de HDP barajı aşıyor.

7-003.png

KONDA'nın son anketinde de HDP barajı geçiyor.

8-konda.jpg

SONAR'ın son anketi de AKP'nin koalisyon korkusunun göstergesi.

9-sonar.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı