İSTANBUL'DA  ÇÖKEN BİNA GÜVENLİK KAMERASINDA

İSTANBUL'DA ÇÖKEN BİNA GÜVENLİK KAMERASINDA

2 kişinin hayatını kaybettiği ve 7 kişinin yaralandığı dehşet anları bölgedeki bir mağazanın güvenlik kamerasına böyle yansıdı

İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde 7 katlı boş bir bina çöktü. Olayda 2 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

BÜYÜK BİR FACİANIN EŞİĞİNDEN

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi üzerinde bulunan 7 katlı, 56 daireli boş bir bina büyük bir gürültüyle çöktü. Son dakika haberine göre altında ATM'ler de bulunan bina yoldan geçenlerin üzerine devrildi. Bölgeye çok sayıda ambulans sevk edilirken kaldırımda yürürken enkazın altında kaldığı belirtilen 1'i çocuk 2 kişi yaşamını yitirdi.

KAYMAKAMDAN AÇIKLAMA

Zeytinburnu Kaymakamı Ali Taşkın Balaban 5 kişinin  de yaralandığını açıkladı. Enkaz altında başka kişilerin de olabileceği belirtilirken arama kutarma ekipleri çalışma başlattı. Çöken 56 daireli binaya depereme dayanıksız raporu verildiği ve 2 yıl önce belediye tarafından boşaltıldığı belirtildi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA 2015'TE BOŞALTILDI"

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın yaptığı açıklamada, "93 yılında yaptırılmış, 97 yılında iskanı alınmış 56 daireli bir bina. Biz bu binayı çürük olduğu gerekçesiyle, kentsel dönüşüm kapsamında 2015 yılında boşaltmıştık. Boşaltılan bina mülk sahipleri anlaşamadığı için yıkılamadı. " dedi.

ÇEVRE BİNALAR BOŞALTILIYOR

Çöken bina nedeniyle çevre binalarda da hasar oluştuğu, o binaların da tahliye edildiği öğrenildi.

BİNA 1993 YILINDA YAPILMIŞ

Zeytinburnu'nda çöken boş binanın 7 katlı olduğu tespit edildi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın şunları söyledi:

"56 daireli bir bina. Daha önce tahliye edilmişti. Bu bina 1993 yılında yaptırılmış, 1997'da da iskanı alınmış bir bina. Binanın durumuyla ilgili bizlere duyum gelmişti ve araştırma yaptık. Yaklaşık bir yıl önce 24 Aralık 2015 tarihinde biz binayı tahliye ettik. Ve o süreç de zaten zor bir süreçti. Tahliye konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşamıştık. Ama Allah'tan o sıkıntıları göğüsleyip tahliye etmiştik. yoksa çok büyük sıkıntı yaşardık. Tahliye edilmesinde zorlanmışız. Yıkılıp yeniden yapılması gereken bir binaydı.

NEDEN YIKILMADI?

Muhtemelen daire sahiplerinin kendi aralarında anlaşamamış olması yüzünden yıkılmamış olabilir. Bizim görevimiz tahliye etmektir. Allah'tan boşken çöktü. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı günüydü bugün, burada olayla ilgili duyumu aldık. arkadaşlar olay mahallinde umuyoruz bir can kaybı yoktur."

1725328194022.jpg

TAHLİYE EDİLEN BİNADA SURİYELİLER  

Mİ YAŞIYOR?

Belediye Başkanı Aydın, 'Tahliye edilen binada Suriyeliler mi yaşıyor?" sorusuna "Şu an bana ulaşan bir bilgi yok" yanıtını verdi. Aslan " Tehlike olduğu zaman daire sahiplerinin aralarında anlaşması mı gerekir? Yoksa bir adım atılabilir miyidi?" sorusuna yanıt verdi:

"Resmen adım attık biz, biz zorla binayı tahliye ettik. "Benim binam sağlamdır, binamda sıkıntı yoktur" Hatta binadan örnek almanız gerekiyor, onda bile sıkıntılar yaşıyorsunuz. Ben bu binayla ilgili anlatacak olsam herhalde bir saat konuşmam gerekirdi. Deprem olmadan yıkılan bir bina... Bu bina bir örnek teşkil etmeli. 1993'te ruhsatlı bir bina. Devlete göre bu bina sağlam, devlete göre bu bina iskan edilebilir, kullanılabilir. Her şeyi dört dörtlük anlamındadır. İşte hep onu ifade ediyoruz. 99'dan önce 97 deprem yönetmeliği vardı, o yönetmelik değişti. Yeni kabullere göre 2000'den önce yapılmış binaların büyük bir çoğunluğu çürük. Bu sadece İstanbul için değil. Tüm Marmara, Türkiye için. Biz Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm için ciddi anlamda mücadele ediyoruz. İşte yaşanan bu olay, halkımızın bize destek vermesi, bütün partilerin STK'ların çürük binaların yeniden yıkılıp yapılmasıyla iglili bir araya gelmesini arzu ediyorum. Ben 16 yıldır kentsel dönüşüm çalışmasını sürdürmeye çalışan birisi olarak karşılaştığım zorlukları biliyorum."

DEV BİNA ÇÖKTÜKTEN SANİYELER SONRA...

Toz bulutunun her yanı sardığı sıradakamera kayda girdi. Bir kişinin hareketsiz şekilde yerde yattığı caddede tam bir panik yaşanıyor. Onlarca kişi caddedeki araçların ilerlemesini sağlamak için büyük çaba sarfediyor

7 Katlı dev binanın saniyler içinde yerle bir olmasından çok kısa bir süre sonra olay yerinde bulunan bir kamare kayda girdi. Bu sırada hala cadde hala toz bulutuyla kaplıydı. Yerde bir kişinin hareketsiz yattığı görülüyor. Onlarca kişi sağa sola koşuşturuyor. Çaba, ambulans ve itfaiye araçlarının ulaşamını sağlamak için olay yerindeki araçların ilerlemesini ya da kaldırılmasını sağlamak..

İlgili Haberler