İstanbul'da 2 dakika 24 saniyelik 23 Nisan töreni

İstanbul'da 2 dakika 24 saniyelik 23 Nisan töreni

23 Nisan törenlerinde İstanbul, Manisa, Marmaris'te çelenk krizleri yaşandı. İstanbul'daki tören 2 dakika 24 saniye sürdü. Manisa'da CHP VE MHP heyeti katılım olmazkeni Valilik kendi belirlediği programa da uymadı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin kuruluşunun 93. yıldönümü Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen törende CHP'liler de yer aldı.

"AKP HÜKÜMETİNE BRAVO" DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİLER

Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, anıta çocuklarla birlikte çelenk koydu. Çelenk konulmasının ardından tören sona erdi.

Anıtın önünde ayrılmak üzere olan İstanbul İl Müdürü Muammer Yıldız'a CHP'li katılımcılar tepki gösterdi. Törenin kısa tululmasına ve CHP'li grubun çelengi koymasının beklenmemesine tepki gösteren bir kişi, "Böyle bir mevzuat olabilir mi? Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına ön ayak olmuş bir parti nasıl dışarıda bırakılabilir?" dedi. Bazı kişiler ise "AKP hükümetine bravo" diyerek tepkilerini dile getirdi.

"2 DAKİKA 24 SANİYELİK TÖREN YASAK SAVMAKTAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR"

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği törenin bitmesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı açıklama yaptı.

Salıcı, cep telefonunda tuttuğu süreyi göstererek, "Şimdi bu tören, 23 Nisan 1920'de o koşullarda açılan bir Meclis'in daha sonra kurmuş olduğu Meclis'in 93. senesinde yakışıyor mu? 2 dakika 24 saniyelik tören yasak savmaktan başka bir şey değildir. Bu tören çakma bir törendir. Bu şimdiye kadar gördüğümüz en çakma törendi. Tebrik ediyorum kendilerini bu kadar basiretsiz bir işi organize ettikleri için. 2 dakika 24 saniye. Hani bu törenler halkla buluşmak için yapılmıştı, ortada bir halk görüyor musunuz? Zaten geçen sene 5 Mayıs'ta çıkan genelgenin amacı bu törenleri bir süre sonra unutulabilir hale getirmekti" dedi.

"BU TÖRENLER BÖYLE BİTMEYECEK"

Salıcı, "Bu ülkede dini bayramları özgürce kutlamak ne kadar önemliyse milli bayramları kutlamak da onlar kadar önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerini oluşturan bayramları o Cumhuriyetin kurucusu olan Atatürk'ün kurmuş olduğu cumhuriyetin temel değerlerini unutturmaya çalışarak ne AKP bir yere varabilir ne de şu andaki devlet yetkilileri bir yere varabilir. Bugün bir öğrencimiz Başbakan'ın koltuğuna oturmayacak bildiğim kadarıyla. Biz genç bir arkadaşın Başbakan'ın koltuğuna bir an önce oturmasını istiyoruz. En az 3 çocuk istiyorum demeyen bir gencin o koltuğa bir an önce oturmasını istiyoruz. İdam cezasını bir an önce geri getirmek lazm demeyen bir Başbakan'ın bir an önce o koltuğa oturmasını istiyoruz. İkinci eşinizi Kürtler'den alın bu sayede toplumsal entegrasyon sağlanmış olur diyen bunu müstehzi bir şekilde söyleyen bir partinin mensubu olan belediye başkanının olmadığı , böyle bir anlayışa sahip olmayan bir gencin oraya oturmasını istiyoruz. Toplumun farklı kesimleriyle kavga içinde olmayan bir gencin oraya oturmasını istiyoruz. İnsanlara insan gibi muamele eden devlete de hakettiği saygıyı kazandıran bir gencin oraya oturmasını istiyoruz. Bu törenler böyle bitmeyecek" diye konuştu.

MANİSA'DA AKP KATILMADI

Manisa Valiliği tarafından hazırlanan programın ilk ayağı Manolya Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş olarak görünürken, meydana MHP ve CHP heyeti dışında katılan olmadı. Yürüyüşe katılanlar beklenmeden Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlama programı başlatılınca Belediye Başkanı Cengiz Ergün, çelenk töreninin ardından programdan ayrıldı.

Manolya Meydanı’ndaki törene CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcıları Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Mümin Deniz, Funda Solak, Belediye Meclis Üyeleri Sezai Gürcan, Hüseyin Köroğlu, MHP İl Başkanı Tamer Akkal, Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve CHP’li bir grup ile öğrenciler katıldı. 

Manolya Meydanı’ndaki şenlik yürüyüşüne katılımla ilgili Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy’u arayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yürüyüşe Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nden katılımın neden olmadığını sordu. Altınsoy’dan tatmin edici yanıt alınamayınca, yürüyüş başlatıldı.

“BAYRAMI KUTLAMAK İSTEMEYENLER CUMHURİYET MEYDANI’NDA”

Manolya Meydanı’ndan başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda noktalandı. Valilik tarafından belirlenen programda 09.00 çelenk sunma töreni olarak görünüyordu. Bu program da, şenlik yürüyüşüne katılanlar beklenmeden başlatılınca, yürüyüşe katılanlar programa son anda yetişebildi. Çelenk sunma töreninin ardından CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, program konusunda Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp ile tartıştı. Vali Halil İbrahim Daşöz’e Valiliğin hazırladığı programı gösteren Özel, “Okuma yazma bilen herkes orada programa gelmiş. Bayramı kutlamayalım diyen herkes buraya gelmiş. Milletvekili orada, Belediye Başkanı orada ama bayramı kutlamak istemeyenler buraya gelmiş” diyerek tepkisini dile getirdi.

VALİLİK KENDİ PROGRAMINA UYMADI

Tartışmaların ardından Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Başkan Yardımcıları, MHP teşkilatları ve Meclis üyeleriyle birlikte kutlama törenini beklemeden meydandan ayrıldı. 

Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Ergün, “Bugün söylenecek çok şey var. Atatürk’ün bize armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızın maalesef kötü bir gününü yaşıyoruz. Valilik davetiyesinde bize gelen program dahilinde 08.40 Manolya Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kortej yürüyüşü olduğu yer alıyordu. Maalesef mevcut yere gittiğimizde CHP Milletvekili, il yönetimi ve MHP İl Başkanı, İlçe Başkanı ile ilgili yöneticilerin ve şahsım ile belediye meclis üyelerinin dışında orada kimsenin bulunmaması bizleri çok üzdü” dedi. 

“Ama ben şunu anlamış değilim” diyen Ergün, “Mevcut Manisa Valiliği’nin kendi almış olduğu ve davetiyelerinde de belirtmiş olduğu bu kortej yürüyüşüne katılınmaması birinci handikap; ikincisi de saat 9’u 3 geçe Cumhuriyet Meydanı’na vardığımızda, bizlerin ve ilgili katılımcıların beklenilmeden oradaki programın başlatılmış olması, haber verilmiş olmasına rağmen başlatılmış olması bizleri üzdü. Gönül isterdi ki böyle program sıkıntısı yaşanmasın. Ancak hem kendi uyguladıkları programa uymayıp, hem de haber verildiği halde 3 dakika çocuklarla beraber yapmış olduğumuz yürüyüş beklemeden programın başlatılmasına söylenecek yorum bulamıyorum. İstenmeyen şeyler gelişiyor. Üzücü olarak görüyor ve kınıyorum. Valiliğin belirlediği bir programa yine kendilerinin uymaması izah edilmesi zor bir olay” diye konuştu.

MARMARİS'TE ÇELENKLER ALKIŞLARLA BIRAKILDI

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi töreni bittikten sonra CHP ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), alkışlar eşliğinde Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 

Marmaris'te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için resmi tören, Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Resmi tören sırasında Atatürk Anıtı'na yalnızca Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çelengi konuldu. Resmi törenin ardından Atatürk Anıtı'na CHP ve ADD'nin çelenkleri alkışlar arasında bırakıldı. Anıt önünde açıklama yapan CHP Marmaris İlçe Başkanı Candan Yürekli, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Atatürk'e çocuklara armağan ettiği bu bayramda saygımızı göstermek en doğal hakkımız" dedi. 

Daha sonra Marmaris Yalı Lions Kulübü ve Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri de Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. 

ERZURUM'DA 30 DAKİKALIK 23 NİSAN KUTLAMASI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Erzurum'da 30 dakikalık törenle son buldu. 

Merkez Yakutiye İlçesi'ndeki Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı önünde yapılan törene Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, Yakutiye İlçe Emniyet Müdürü Alparslan Birsel, ilçe emniyet müdürleri, kamu kurum müdürleri, az sayıda öğrenci ve kişi katıldı. 

Halk oyunları ekibi 'bar' oynarken bir güvercin Atatürk heykelinin başına kondu. Süs havuzu etrafında dizilen öğrencilerden birinin suya düşen balonunu çıkarmak için çocuklar çaba harcadı. Havanın soğuk olması nedeniyle bir anne bayrama katılan ve üşüyen çocuklarına şal sararak ısıtmaya çalıştı. Bisikletliler Derneği Erzurum Temsilciliğinden 8 kişilik grup ise sırtlarına astığı Türk Bayraklarıyla tören alanından geçiş yaptı. 

Her yıl coşkuyla kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın bu yıl sadece yarım saatlik törenle son buldu.

KAYSERİ'DE TÖRENE BAZI KIZ ÖĞRENCİLER TÜRBANLA KATILDI

Kayseri'deki kutlamalar Atatürk Anıtı'na çelenk konulması törenine bazı ortaokul öğrencileri türbanlarıyla katıldı.

Kayseri Cumhuriyet Alanı'ndaki törene Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, bazı daire müdürleri, CHP İl Başkanı Sadık Atilla, MHP İl Başkanvekili Resul Şahin, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, okulların bayrak ve flamalarıyla bir grup kızlı erkekli öğrenci katıldı.  50'nci Yıl Dedeman İlkokulu ve Ortaokulu'ndan ellerinde bayraklarla gelen 40 kadar öğrenci arasında bazı kızların türbanlı oldukları dikkati çekti.

Saygfı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı söyleyen öğrenciler daha sonra okullarındaki kutlamaya katılmak üzere Cumhuriyet Alanı'ndan ayrıldı.

“SORUŞTURMA BAŞLATILACAK”

Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Atatürk Anıtı'nı çelenk konulması törenine öğrencilerin türbanlı katılmasıyla ilgili sorulara, "Ben görmedim. Ancak, konuyla ilgili okul yöneticileri hakkında soruşturma açacağız"' dedi.

Resmi Gazete'nin 5 Mayıs 2012 tarih ve 28283 sayısında yayımlanan Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tatil Günlerinde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmenliği'ne göre Atatürk Anıtı'na sadece Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz çelenk koydu. 

Kayseri'de her okulda ayrı kutlama yapılırken genel kutlama Melikgazi İlçesi'ndeki Burhan Dinçbal Ortaokulu'nda gerçekleştirildi.


CHP VE ADD’DEN HORONLU ALTERNATİF 23 NİSAN KUTLAMASI

CHP Trabzon İl Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Trabzon Şubesi tarafından alternatif 23 Nisan kutlaması gerçekleştirildi.

Meydan Parkı'ndaki Atatürk anıtı önünde ellerinde bayraklarla toplanan kalabalık adına CHP İl Başkanı Yavuz Karan anıta çelenk koydu. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Etkinlik davul zurna eşliğinde horon oynanmasıyla son buldu.

Bu arada alternatif kutlama öncesinde horon oynarken kalp spazmı geçiren CHP merkez ilçe eski yöneticisi Sabri Kara, hastaneye kaldırıldı. Kara'nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.