İSTANBUL’A KORKUTACAK DEPREM UYARISI

İSTANBUL’A KORKUTACAK DEPREM UYARISI

İşte ayrıntılar…

BURSA'da düzenlenen bir panele katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, Marmara Denizi'nde sismik araştırmalar yaptıklarını belirterek, "Yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışının tespit ettik. Derinliği 20 kilometre olan fayın ne zaman kırılacağını bugünkü teknolojiyle söylemek mümkün değil. Unutmamalıyız, deprem unutkanlığımızdır" dedi.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin 15. yıl dönümünde Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde, 'Sarsılalım ama yıkılmayalım' konulu panel düzenlendi. Mudanya İlçe Belediyesi ve TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen panele; CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, İstanbul Valiliği Afet Koordinasyon Merkezi Eğitimcisi Özden Işık ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu katıldı.

MUDANYA ZAMAN GEÇMEDEN RİSK PLANI HAZIRLAMALI

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'ni baştan başa bölen Kuzey Anadolu Fayı ile Mudanya'ya bağlı Tirilye Mahallesi üzerinden geçen Zeytinbağı Fayı’na dikkati çekti. Mudanya için zaman geçmeden bir an önce risk planının hazırlanarak çalışmalara başlanması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, tasarım depreminin de iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi. Gündoğdu, Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ile birlikte Bursa Ovası'ndan geçen fay hattını belirleyen deprem çalışmalarını da anlattı.

AZ RİSKLİ ALANLAR RANT İÇİN RİSKLİ ALAN GÖSTERİLİYOR

Panelde Mudanya'nın deprem riski ve alınması gereken önlemleri anlatan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da, risk azaltılma ve salınım planı kararlarının alınmasında sivil katılımcılığın önemine dikkati çekti. Mudanya'nın önemli bir risk altında olduğunu belirten Eyidoğan, kaya için zemin özelliklerine bakıldığında Mudanya'nın yatay ivme hareketlerine maruz kalacağını öne sürdü. Kentsel dönüşüme ilişkin uygulama alanları üzerinde iyi çalışılması gerektiğini vurgulayan Eyidoğan, bazı şehirlerde ranta uyumlu az riskli olan alanların, riskli alan gösterilerek üzerinde kentsel dönüşüm yapıldığını söyledi.

PİRİ REİS GEMİSİ ÖNEMLİ BULGULAR ELDE ETTİ

Kuzey Anadolu Fayı orta kolunun Gemlik Körfezi-İmralı ve Marmara adalarındaki uzantıları hakkında katılımcıları bilgilendiren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi de, "Piri Reis Araştırma Gemisiyle, AB Avrupa Denizleri Gözlem Ağı İstasyonları projesi kapsamında Marmara Denizi'ndeki sismik çalışmalar oldukça önemlidir. Yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışının tespit ettik. Derinliği 20 kilometre olan fayın ne zaman kırılacağını bugünkü teknolojiyle söylemek mümkün değil. Unutmamalıyız, deprem unutkanlığımızdır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı