İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN 'SARI TOZ' AÇIKLAMASI

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN 'SARI TOZ' AÇIKLAMASI

İstanbul Valiliği sabah saatlerinde konsolosluklarda başlayan 'sarı toz' alarmı hakkında açıklama yaptı.

Güncelleme
 

Fransa Başkonsolosluğu'nda da 'sarı toz' alarmı!


İstanbul'da konsolosluklara gönderilen ve paniğe yol açan zarf içinde sarı renkteki toz, Fransa Başkonsolosluğu'na da gönderildi.
Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı. Konsolosluğa bırakılan zarf inceleme altına alındı. Zarfı alan konsolosluk görevlileri, durumu polise bildirdi. AFAD ve UMKE ekipleri Konsolosluğa geldi. Zarfı, teslim alan ekipler, incelemek üzere götürdü. Öte yandan konsolosluğa gelenler, görevliler tarafından kapıdan geri çevrildi.





Güncelleme

Kanada Başkonsolosu 'sarı toz' şüphesi üzerine gözlem altında!

 
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada; aralarında Kanada Başkonsolosu'nun da bulunduğu 12 kişinin "sarı toz" şüphesi üzerine gözlem altında bulunduğu açıklandı.
 
 

AFAD'tan 'sarı toz' açıklaması

 

AFAD, "(Kanada Başkonsolosluğu'ndaki şüpheli zarf) Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı" açıklaması yapıldı.
Kanada Başkonsolosluğu'nda zarf içindeki sarı tozla ilgili incelemesini sürdüren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri hızla olaya müdahale etti. KBRN ilk müdahale ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, AFAD Merkez KBRN Ekibi koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan İstanbul İl AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfı prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu"

"ALAN VE KİŞİ DEKONTAMİNASYON İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR"

"Zarfın açıldığı odanın havalandırma sistemi kapatılarak maddeyle temasa geçmiş olabilecek kişilerin kattan ayrılmamaları sağlandı; çapraz kontaminasyon engellendi. Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı. Olay yerine ulaşan KBRN İlk Müdahale Ekipleri numune alma işlemini tamamladı; alan ve kişi dekontaminasyon işlemleri ise devam ediyor. Olay yerinde hazır bulunan UMKE Ekipleri, madde ile temasa geçmiş olabilecek kişilere gerekli tıbbi desteği sağlamaktadır. İstanbul İl AFAD KBRN ekibi tarafından alınan numunelerin güvenliği sağlandı ve Ankara'da Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti"


ORTAM VE CANLILAR ÖZEL KİMYASAL TEMİZLEYİCİLERLE DEKONTEMİNE EDİLDİ

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarındaki sarı toz alarmı ile ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yeni bir açıklama yaptı.
Yapılana açıklama şu şekilde:
"İstanbul'da bazı başkonsolosluklarda sarı renkte toz maddeler içeren zarfların çıkması üzerine Başbakanlık AFAD, AFAD KBRN ekiplerini hızla başkonsolosluklara sevk etti. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları olay yerinden koordine ediyor.
AFAD KBRN ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, Başbakanlık AFAD koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi.
AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti. Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor.
Başbakanlık AFAD olay ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor"

 


 



Valilik, sabah saatlerinde İstanbul’da bulunan Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatıldığını belirtti. 

Çalışmalar kapsamında, Kanada, Belçika ve Almanya Başkonsolosluklarında mekân ve personel dekontaminasyonun tamamlandığı birilerek şu ifadeler yer verildi: 

"Kanada Başkonsolosluğundan 8, Belçika Başkonsolosluğundan 2 ve Almanya Başkonsolosluğundan 4 kişi kontrol amacıyla Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir.

KBRN ekipleri halen Fransa Başkonsolosluğunda dekontaminasyon çalışmalarına devam etmektedir.

ABD Başkonsolosluğundaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza edilmekte olup Fransa Başkonsolosluğundaki işlemlerin bitmesini müteakip KBRN ekipleri tarafından gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sağlık ekipleri olay yerine yönlendirilmiştir.

Çalışmaların tamamlandığı Başkonsolosluklardaki numuneler usulüne göre numune kabına alınarak sağlık ekiplerine incelenmek üzere teslim edilmektedir. Numuneler üzerinde yapılacak araştırmalar sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Sağlık Bakanlığı'ndan 'sarı toz' açıklaması!

Sağlık Bakanlığı, Kanada Konsolosluğu'ndan 10 kişi (2'si üst düzey yetkili, 8 çalışan), Belçika Konsolosluğu'ndan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişinin şüpheli toz maddeye maruz kaldığını açıkladı.
Hastalarımızın genel durumları iyi. Şüpheli maddeyle ilgili olarak kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulacaklar. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü açıklanmasını planlanlıyoruz.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı