İstanbul Üniversitesi ayağa kalktı!

İstanbul Üniversitesi ayağa kalktı!

İstanbul Üniversitesi öğrencileri bugün Edebiyat Fakültesi’nde yaşanan ve 56 öğrencinin gözaltına alındığı olaylarla ilgili Beyazıt Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, gerici saldırılara karşı ayağa kalktı. Bugün 56 öğrencinin gözaltına alındığı ve 4 öğrencinin yaralandığı saldırının ardından Beyazıt Ana Kapı önünde bir basın açıklaması yapan öğrenciler, gericilere geçit vermeyeceklerini duyurdular. 
 
Öğretim elemanlarının ve Eğitim-Sen üyelerinin de katıldığı açıklamada üniversitelerde artan “faşist-gerici saldırılar” kınandı, gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılması istendi. 

ÇOKAMAN: SINAVDAN ÇIKANLAR BİLE GÖZALTINDA 

Beyazıt kampüsü önünde konuşan Edebiyat Fakültesi öğrencisi Osman Çokaman yaşananların münferit olaylar olmadığını, geçen haftadan beri planlananların son aşaması olduğunu söyledi. Çokaman bugün Edebiyat Fakültesi’de yaşananları şöyle anlattı:

“Sabah saatlerinde gericiler okulda toplanmaya, slogan atmaya başladı. Bir arkadaşımıza pusu atınca biz müdahale ettik. Daha sonra polis öğrenci avına çıktı. Fakülte içine attığı gaz bombalarından herkes etkilendi. Olaylarla ilgisi olmayan, sınavdan çıkan öğrencileri de gözaltına aldı.”

“Geriye az sayıda kişi kaldık. Dışarıda bize pusu atmaya çalışanlara karşı kendi önlememizi alarak çıktık. Polis ve gericilere karşı üniversiteyi savunmaya devam edeceğiz.”

AKADEMİSYENLERDEN DESTEK

Öğrencilerin eylemine akademisyenlerden de destek geldi. Zekai Kanır, 30 yıldır bu saldırılara karşı özgür, bilimsel ve demokratik eğitim için öğrencilerin yanındayız" derken, Barış Uluocak, "Tabipler Birliği, DİSK, KESK, Eğitim-Sen olarak Dicle’de başlayan olayları başladığı günden beri korku ve endişeyle izliyoruz. Üniversitede bilimsel eğitim için mücadele eden öğrencilerin yanındayız" diye konuştu.

Eğitim-Sen İstanbul 1 No’lu şube başkanı Barış Uluocak ise “Dicle’den beri yüreğimiz ağzımızda, üniversite öğrencilerinin devrimci gençlerin başına getirilmeye çalışanları izliyoruz” derken öğrencilerin yanında olduklarını belirtti.

"SALDIRILAR MÜNFERİT DEĞİL! ÜNİVERSİTENİN AYDINLIK BİRİKİMİNE GERİCİ-FAŞİST SALDIRI VAR"

İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına yapılan açıklamayı ise İktisat Fakültesi öğrencisi okuyan Kübra Bıçak okudu. Açıklamada saldırılar kınandı, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.

“Dicle Üniversitesi’nde başlayarak birçok üniversiteye yayılan, yaklaşık bir haftadır İÜ’de süren gerici-faşist saldırılar bugün de devam etti” diyen Bıçak şöyle devam etti:

“Dicle Üniversitesi’nde yapılan saldırıyı teşhir eden afişe Perşembe günü ‘Yaşasın Şeriat’ sloganlarıyla saldıran ve kendilerine Müslüman Gençlik diyen güruh Cuma günü İBDA-C ile birleşerek üniversiteye saldırdı.

“Dün üniversiteye sis bombası, bıçak ve satırla girmeye çalışan Hizbul-Kontracılar bugün Edebiyat Fakültesi’ne saldırdı. Polisin göz yumduğu saldırıda dört öğrenci yaralanırken, Hizbul-Kontracılar’ın okuldan çıkmasının ardından polis uzun süre üniversite öğrencilerine müdahale etti ve 56 öğrenciyi gözaltına aldı.

“Bu saldırılar AKP eliyle palazlanan gerici-faşist güruhların üniversiteye hakim olma çabasının ürünüdür. Ortada ne münferit bir olay vardır ne de anlaşamayan karşıt görüşlü öğrenciler. Ortada üniversiteye, üniversite öğrencilerine ve üniversitenin aydınlık birikimine gerici-faşist bir saldırı vardır.”

ÖĞRENCİLER YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Konuşmalar ve basın açıklamasının ardından çok sayıda öğrenci Beyazıt Meydanı’ndan Sirkeci Garı’na yürüdü.