İSTANBUL BORSASINDA "SIR" YATIRIMCILAR

İSTANBUL BORSASINDA "SIR" YATIRIMCILAR

Uzun süredir İstanbul Borsası için ileri sürülen iddialarda ise yeni bir gelişme fark edildi.

Türkiye ekonomisinde vatandaşın cebine yansıyan ile devletin açıklamaları arasında gözlenen büyük farklılık piyasalara yatırımcının şüphe ile bakmasına neden oluyor. Bu kuşkulu duruma MKK'nın kayıtlarında birden bire ortaya çıkan ve anlam verilemeyen Hatay gelişmesi damgasını vurdu. Hatay'dan birden bire, Borsa İstanbul’a yatırıma ayırdığı parası 20 ile 50 bin lira arasında değişen 9 bin 433 yatırımcı geldi. İlginç olan bu kişilerin 8 bin 395’inin mart ayında Hatay’dan hesap açtırması.

 İLGİNÇ GELİŞME

Borsa İstabul’un 10 bin puan yükselişle 78 binin üstüne çıktığı Aralık 2015- Mayıs 2016 döneminde ilginç bir gelişme yaşandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre bahsi geçen dönemde Hatay’da yatırımcı sayısı iki katına çıktı. Borsa yatırımcılarının sayısı Şubat’ta 9 bin 391’den Mart ayında aniden 17 bin 392’ye, mayıs ayında ise 17 bin 729’a ulaştı.

YILLARDIR DEĞİŞMEYEN BİRDEN BİRE DEĞİŞİVERDİ

Hatay’da parasını borsada değerlendirenlerin sayısı yıllardır aynıydı. Dolayısıyla yatırımcı sayısının son 5 ayda iki kat artması dikkat çekici bir gelişme. Bu gelişme ister istemez ‘Acaba borsaya para yatıranlar Suriyeliler mi?’ sorusunu da gündeme getirdi. Ancak MKK verileri hesap açtıran kişilerin yerli yatırımcılar olduğunu gösteriyor.
 
2.5 KAT ARTIŞ SADECE 1.5 AYDA GERÇEKLEŞTİ
 
Habertürk Gazetesi’nden Rahim Ak’ın haberine göre Hatay’dan borsaya giriş yapan kişiler 20-50 bin lira arasında hisse senedi aldı. Yani Hatay’dan borsaya 564 milyon liralık para girişi oldu. Hataylı yatırımcıların borsadaki hisse senedi portföylerinin büyüklüğü bu para girişi öncesinde 359 milyon idi. Mart ayında yaşanan bu beklenmedik yatırımcı girişi bu rakamın 2.5 kat artışla 923 milyona çıkmasına neden oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı