İsrail Yağmaya Devam Dedi; Erdoğan Bu Karara "Van Minut" Diyecek mi?

İsrail Yağmaya Devam Dedi; Erdoğan Bu Karara "Van Minut" Diyecek mi?

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'daki Beyt El'de yahudi yerleşimciler için 300 yeni ev inşasına daha onay verdi.

İSRAİL'DEN BATI ŞERİA'DA 300 YERLEŞİMCİYE DAHA ONAY

Cuma Hikmet
 
 
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'daki Beyt El'de yahudi yerleşimciler için 300 yeni ev inşasına daha onay verdi.

ABD'nin Filistinlilerle İsrail'i yeniden barış görüşmelerine oturtmaya çabaladığı bir sırada alınan kararın gerginlik yaratması bekleniyor.
 
ERDOĞAN BU KARARA"VAN MİNUT" DİYECEK Mİ?

Başbakan Erdoğan'ın tüm dünyada çok konuşulan "van minut" çıkışının ardından uzun süre gergin devam eden İsrail Türkiye ilişkileri, "Mavi Marmara" baskını ile 9 Türk vatandaşının İsrail Askerleri tarafından  öldürülmesi sonucunda, kopma noktasına gelmişti.
İsrail'in uzun süre direnmesinin ardından özür dilemeyi ve ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmesi, İsrail ve Türkiye ilişkilerinde normalleşme süreci başlamıştı. Türkiye'nin PKK ile görüşme süreci ve ateş kes sağlanmasının hemen ardından İsrail'in Özür dilemesi gündeme gelmiş ve özür metni üzerinde Türkiye medyasında uzun süre tartışmalar yaşanmıştı.

Türk Kamuoyunda İsrail Özrü ve PKK ile barış süreci henüz sindirilemeden, İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsünün bu gün yaptığı açıklama Orta Doğu ve Filistin de bomba etkisi yarattı. Açıklama 300 Yahudi yerleşimciye daha Batı şeriada izin verileceği yönündeydi. Haber henüz Türkiye de siyasi bir yankı bulmasada başbakan Erdoğan'ın bu açıklamaya ne tepki vereceği merak konusu oldu. Dünya basının da geniş yer bulan yeni yerleşim kararı açıklaması henüz Türk Medyasın da yer bulmadı. Ancak BBC'nin yayınladığı haber, uzun süre ortadoğu gündemi ile birlikte, Türk medyasını da meşkul edeceğe benziyor. 

İSRAİL YARGISI BİLE YASA DIŞI BULMUŞTU

Karar Batı Şeria'yı yöneten İsrail Savunma Bakanlığı biriminin sözcüsü tarafından açıklandı.
Beyt El'in dış mahallelerindeki yasa dışı yahudi yerleşimi daha önce İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından, Filistinlilere ait özel mülk üzerine inşa edildiği gerekçesiyle İsrail yasalarına aykırı bulunmuştu.
Beyt El, Filistin Özerk Yönetimi'nin başkenti Ramallah'ın yakınında, İsrail'den yalıtılmış bir yerleşim.
Üstelik İsrail merkezli İnsan hakları örgütü Peace Now (Barış Şimdi), daha dün Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, gayrı resmî olarak, Batı Şeria'da inşa edilecek yerleşim plan ve ihalelerini dondurduğunu açıklamıştı.
Örgüt, Netanyahu'nun, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen, Orta Doğu barış sürecini yeniden başlatma baskısı sonucunda bu kararı aldığını belirtiyordu.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİN KESİLME NEDENİ YAHUDİ YERLEŞİMİ

 
İsrail ve Filistin arasındaki doğrudan görüşmeler, Yahudi yerleşimleri konusundaki bir anlaşmazlık nedeniyle 2010 yılında kesilmişti.
İsrail'in 1967'de Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgalinden bu yana inşa edilen yaklaşık 100 yerleşim merkezinde yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor.
Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki bütün yahudi yerleşimleri uluslararası yasalara göre yasadışı kabul ediliyor ama İsrail bunu reddediyor.
Kasım ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, İsrail'in sert şekilde karşı çıktığı, Filistin'e 'üye olmayan gözlemci ülke' statüsü verilmesi sonrasında Netanyahu hükümeti, yerleşimciler için üç bin yeni ev inşa edileceğini açıklamıştı.

FİLİSTİN TARAFINDAN KINAMA GELDİ

Filistan Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın danışmanı Sabri Saydam açıklanan yeni 300 ev planını kınadı ve bunun, iki devletli bir çözüm çabasına bağlanan umutları söndürdüğünü söyledi.
Saydam, "İsrail'in uluslararası toplum, Başkan Obama'nın ziyareti ve verilen mesajları umursamadığını gösteriyor. İsrail'in bir Filistin devletinin varolabileceği her türlü coğrafi imkanı ortadan kaldırmaya kararlı olduğu anlaşılıyor" diye konuştu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN ONAY YOK AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI


İnsan hakları örgütü Peace Now (Barış Hemen), İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, gayrı resmî olarak, Batı Şeria'da inşa edilecek yerleşimlere onay verilmesini durdurma talimatı verdiğini dün açıklamıştı.
 
Örgüt, Netanyahu'nun, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen, Orta Doğu barış sürecini yeniden başlatma baskısı sonucunda bu kararı aldığını belirtiyor.
 
İsrail hükümetinden bu konuda teyit ya da yalanlama gelmemişti.Bu gün Savunma bakanlığı Sözcüsünün açıklamasının gerginlik yaratacağı düşünülüyor.
İsrail ve Filistin arasındaki doğrudan görüşmeler, Yahudi yerleşimleri konusundaki bir anlaşmazlık nedeniyle 2010 yılında kesilmişti.
İsrail'in 1967'de Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgalinden bu yana inşa edilen yaklaşık 100 yerleşim merkezinde yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor. Yerleşimler uluslararası yasalara göre yasadışı kabul edilse de İsrail bunu reddediyor.
Kasım ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda onaylanan ve İsrail'in sert şekilde karşı çıktığı, Filistin'e 'üye olmayan gözlemci ülke' statüsü verilmesi sonrasında Netanyahu hükümeti, yerleşimciler için üç bin yeni ev inşa edileceğini açıklamıştı.