İSRAİL UYARDI GAZZELİLER EVLERİNİ TERK EDİYOR

İSRAİL UYARDI GAZZELİLER EVLERİNİ TERK EDİYOR

İsrail'in uyarısının ardından binlerce Gazzeli evlerini terk ediyor.

Hava saldırılarına devam edeceğini söyleyen İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyine yaptığı "Bölgeyi tahliye edin" uyarısının ardından binlerce Gazzeli evlerini terk etmeye başladı.

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 4 bin kişinin geçici barınaklara sığındığını belirtti. İsrail'in 8 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü hava saldırılarında ölenlerin sayısı 160'ı aştı.

AFP haber ajansına göre BM sözcüsü Robert Turner, "Her bir dakika yeni gelenler oluyor. Çoğu Gazze'nin kuzeyinden kaçıyor" dedi.

Sözcü, BM'nin 35 bin kişiyi barındırabilecek kapasitesinin bulunduğunu söyledi.

İsrail donanmasına bağlı komandolar da Gazze'nin kıyısındaki roketatar sahasına Pazar günü erken saatlerde kara operasyonu düzenledi. İsrail ordusu gece boyunca da Gazze'ye yönelik saldırıların şiddetini arttırdı.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'dan 'Filistin'in BM uluslararası koruma sistemine girmesini' isteyeceğini söyledi.

gazze1.jpg

Gazze'de Birleşmiş Milletler'in sığınak olarak kullandığı bir okula sığınan Ümriyad el Attar, BBC'ye "Bu gece havadan ve karadan bize doğru gelişigüzel ateş açıldı. Herkes hedefindeki vuruyordu. Bize doğru da ateş açıldı. Biz de kaçtık. [İsrail] bizi uyardı, sonra da bizi hedef aldı. Bugün de havadan bize mektuplar atıp evlerimizi terk etmemizi istediler" dedi.

İsrail ordusu da Beyt Lahiya'da bu sabah sivillere havadan bölgeyi tahliye etmeleri ve güvenli yerlere sığınmaları yönünde bildiri attıklarını doğruladı.

Birleşmiş Milletler yardım kuruluşu sözcüsü Chris Gunness, yerel saatle Pazar sabahı 10.30'da 4 binden fazla Gazzelinin BM'nin sekiz farklı üssüne sığındığını söyledi.

Çift vatandaşlığa sahip yaklaşık 800 Filistinli'nin de İsrail'in Erez Geçişi'nden Gazze'yi terk ettiği bildirildi.

Ordu açıklamasında, "Gazze'de sivillere zarar vermek istemiyoruz, ama siviller de Hamas teröristlerine ve yapılarına yakın bölgelerde bulunmanın çok tehlikeli olduğunu bilmelidirler" dendi.

gazze2.jpg

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı çoğu sivil 160'ı geçerken İsrail'de can kaybı yaşanmadı.

İsrail'in Pazar sabahı erken saatlerde Gazze'de 'roketatar sahası' olduğunu belirttikleri bölgeye düzenledikleri ilk kara operasyonunda 4 İsrail askeri yaralandı, Hamas ise İsrail askerlerinin kıyıdan düzenledikleri operasyonda karaya çıkamadıklarını söyledi.

Netanyahu: Sivil ölümlerinden Hamas sorumludur.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün kabine konuşmasında Gazze'ye yönelik operasyonların 'devam edeceğini' söyledi.

Netanyahu, "İsrail ordusu her türlü olasılığa karşı hazırlıklı. Operasyonun ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz. Çok uzun zaman alabilir. Desteğinize ve disiplininize ihtiyacımız var" dedi ve ekledi:

"Hamas Gazzelileri kalkan olarak kullanıyor ve Gazzelilere felaketi getiriyor. Bu nedenle, bizim de üzüntü duyduğumuz Gazze'deki sivil kayıplarından Hamas ve ortakları sorumludur."

gazze3.jpg

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İsrail ve Gazze Şeridi arasında 'acil olarak ateşkes sağlanması' uyarısında bulunurken, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Gazze'deki şiddetin 'derhal sona ermesi' çağrısı yaptı.

İsrail ordusunun bu sabah erken saatlerde düzenlediği Gazze kıyısına yönelik 'kısa ve geçici' olduğunu söyledikleri operasyonda, roketatar tesisinin hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusu sözcüsü Peter Lerner, bugün yaptığı açıklamada 8 Temmuz'dan bu yana İsrail'in Gazze'ye 1300'den fazla hava saldırısı düzenlediğini, Gazze'den de İsrail'e 800 füze fırlatıldığını söyledi.

İsrail gece boyunca da Gazze'ye yönelik en şiddetli hava saldırılarından birini gerçekleştirdi. Filistinli emniyet müdürü Tayser el Batş'ın evinin hedef alındığı saldırıda en az 17 Filistinli hayatını kaybetti.

El Batş'ın da ağır yaralandığı bildirildi. Hamas da dün aralarında Tel Aviv'in de bulunduğu çok sayıda İsrail kentine füze fırlattı, füzeler İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından havada imha edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı