İSRAİL ÖLDÜRÜYOR, ABD HALA 'İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI' DİYOR!

İSRAİL ÖLDÜRÜYOR, ABD HALA 'İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI' DİYOR!

Obama: İsrail'in, Hamas'ın saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı var.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında, yerden atılan bir füze ile düşürülen Malezya Havayolları'na ait uçağın enkazında, inceleme yapılmasına engel olduklarını ve olayın aydınlatılmasını sağlayacak delilleri ortadan kaldırdıklarını söyledi. Görevlilerin bölgede inceleme yapmak için hazır olduğunu dile getiren Obama, tam ve adil incelemeden yana olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, eyleme geçme çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da, Ukrayna'da düşürülen ve 298 kişinin hayatını kaybettiği yolcu uçağıyla ilgili açıklama yaptı. Uçağın, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altında olan bölgede düşürülmesinin üzerinden 4 gün geçtiğine dikkat çeken Obama, öncelikle odaklanılması gerekenin, tam olarak ne olduğunu araştırmak ve gerçekleri ortaya koymak olduğunu vurguladı.

Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin, uluslararası araştırmacıların enkaz alanına girişini engellemeyi sürdürmesinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tutan Obama, Putin'in isterse bunu önleyebileceğini, önlemek için yükümlülüğü ve sorumluluğu olduğunu söyledi. Obama, “Birçok kez uluslararası araştırmacıların enkaza tam bir erişim sağlamalarına engel oldular. Araştırmacılar yaklaştığında silahları ile havaya ateş ettiler. Ayrılıkçılar kaza alanındaki kanıtları yok ediyor. Tam olarak neyi saklamaya çalışıyorlar? Bu, sevdiklerini kaybedenlere saygısızlık" dedi.

DHA'nın haberine göre; ayrılıkçı güçler üzerinde Rusya'nın son derece etkili olduğunu, bu güçleri Rusya'nın eğitip silahlandırdığını savunan Obama, "Ayrılıkçı güçlerin liderleri de Rusya vatandaşı. Onların üstündeki etkileri göz önüne alındığında, Rusya ve Devlet Başkanı Putin, araştırmacıların işlerini yapabilmeleri için koılaylık sağlamakla yükümlü ve sorumludur. Hiç değilse bunu yapabilirler" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tam ve adil bir incelemeye destek verdiğini, kendisinin de bu sözlerden memnunluk duyduğunu dile getiren Obama, “Ama bunu eylemler ile desteklemeliler" diye konuştu. Obama, Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçıların, yalnızca Ukrayna için değil, uluslararası toplum için de tehlikeli olmaya başladıklarını ve bu desteğin Rusya'ya çok ağır maliyet getireceğini vurguladı.

FİLİSTİN'DE SİVİL ÖLÜMLERİN ARTMASI DA, İSRAİLLİLERİN ÖLDÜRÜLMESİ DE...

Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılara da değinen Barack Obama, "Bir çok kez söylediğim gibi; İsrail'in, Hamas'ın roketlerine ve tünel saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı var. İsrail, bu saldırılarla Hamas'ın terörist yapısına büyük zararlar verdi. Yine söyledim, Filistin'de sivil ölümlerin artması da, İsraillilerin öldürülmesi de bizi endişelendiriyor" dedi.

ABD'nin ve uluslararası toplumun, İsrail ile Filistin arasında ateşkese odaklanmasının zamanı geldiğini belirten Obama, "İki tarafta da, Gazze'de ve İsrail'de ölümleri, masum sivillerin ölümlerini ateşkes durdurabilir" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, ateşkes görüşmeleri için Mısır'da olduğunu belirten ve taraflar ile görüşeceğini söyleyen Barack Obama, "Kendisine düşmanca girişimlerin önlenmesi, ateşkesin sağlanması için elinden ne geliyorsa yapması direktifi verdim. İsrail ile Hamas arasında Kasım 2012'de imzalanan ateşkes anlaşması koşullarına ve kurallarına geri dönülmesi için gerekli direktifleri verdim. Kolay olmayacak ama daha fazla sivilin ölmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı