İsrail medyasında çok ilginç Erdoğan yazısı

İsrail medyasında çok ilginç Erdoğan yazısı

Referandum sonrası ortaya çıkan tablo tüm dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. İsrail'in ünlü gazetesi de şaşırtıcı bir Erdoğan profili yayınladı

İsrail gazetesi Haaretz'de yer alan bir değerlendirmede, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı benzetmenin "çok kolay" olduğu söyleniyor.

Buna karşın iki lider arasında büyük farklar olduğu söylenen yazıda bu farklar ele alınıyor. Yazıda Erdoğan'ın Netanyahu'yu "kıskanabileceği" söyleniyor.

İSRAİL LİDERİ İLE ERDOĞAN'IN ORTAKLIĞI

Zvi Bar'el tarafından kaleme alınan yazıda, İsrail ve Türk hükümetleri arasındaki benzetmelerin "sık görülen eğlenceli bir hata" olduğu belirtiliyor.

Yazar, iki ülkedeki insan hakları ihlallerini, Netanyahu ve Erdoğan'ın hırslarını ve İsrail'deki Arap azınlıkla Türkiye'deki Kürt azınlığı benzeterek, iki liderin medyaya saldırıları arasında da bir ortaklık görülebileceğini kaydediyor.

Bar'el, "sanki İsrail için bir kardeş ülke gerekiyormuş gibi, İsrail ve Türkiye'nin aynı pulluğu çeken iki öküz olduğu sonucuna varmak çok kolay" diyerek bunun yanlışlığını dile getiriyor.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BENZERLİKLER

Yazıda, İsrail ve Türkiye için "faşist ve ırkçı eğilimleri olan iki milliyetçi ülke" denerek, iki ülkede de "dinin ulusal kimliğin ayrılmaz bir parçası olduğu" öne sürülüyor.

Haaretz yazarı, hem İsrail de hem de Türkiye'de "demokratik değerlerin ihlal edildiğini" ve bunun "içerideki ve dışarıdaki şer güçlerine karşı öz savunma stratejisi" olarak sunulduğunu söylüyor.

'GERÇEKTE İSRAİL VE TÜRKİYE ARASINDA BÜYÜK FARKLAR BULUNUYOR'

"Gerçekteyse İsrail ve Türkiye arasında ve Erdoğan ile Netanyahu arasında büyük farklar bulunuyor" diyen İsrailli yazar, bu farkların iki liderin hırsında değil, iki ülkenin halkları arasında olduğunu söylüyor.

Yazara göre, Pazar günü yapılan referandum da bu farklardan birini gösteriyor. Yazara göre Türkiye'nin anayasası "yurttaşlara hükümet sistemini şekillendirmede ve devletin ideolojisini tanımlamada etkin bir rol" veriyor ve bu "yalnızca seçimlerde olmuyor"

'TARİH TÜRKLERİN SAVAŞMAYA GÖNÜLLÜ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

İsrailli yazar, "tarihin Türklerin, İsraillilerin aksine, kimi zaman şiddet kullanarak, devletin ahlaki temellerine zarar vermeye çalışanlara karşı savaşmaya gönüllü olduğunu öğretiyor" diyerek, Gezi Parkı direnişis sırasında da bunun olduğunu öne sürüyor.

Yazara göre, 1960, 1971, 1980 darbeleri öncesindeki "halk ayaklanmaları" sırasında da benzer bir durum yaşanırken, İsrail'deyse, bu seviyede bir kalkışma hiçbir zaman yaşanmadı.

'FARKLILIKLARA RAĞMEN BENZER TEHLİKELİ GELİŞMELER YAŞANIYOR'

Haaretz yazarı, bu farklılıklara karşın, Türkiye'de, İsrail'de olanlara benzer "tehlikeli gelişmeler" yaşandığını söylüyor.

"Ulus ve vatanserverlik kavramlarının liderle özdeşleştirilmesini" bunların arasında sayan İsrailli yazar, Erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında muhalifleri "devlete ve dine ihanet eden, gerçek dinsizler" olarak gösterdiğini belirtiyor.

ERDOĞAN'IN REFERANDUM SÜRECİNDE Kİ TUTUMU

Zvi Bar'el, Erdoğan'ın referandumda kendisini desteklemeyenleri "terör örgütü destekçileri, Batı ülkelerinin ajanları ve vatan sevgisini unutmuş kişiler" olarak gösterdiğini kaydediyor.

Yazıda, Erdoğan'ın kendisine devleti istediği gibi yönetme yetkisini vermeyen herkesin "ülkeyi zayıflattığını" düşündüğü aktarılıyor. Yazar, Erdoğan ve Netanyahu'nun kullandığı sözcükler arasında büyük benzerlikler olduğunu söylüyor.

'İSRAİL HENÜZ SİYASİ LİDERLERİ TUTUKLAMIYOR'

Netanyahu'nun "sol ve merkez-solu gayri meşru hale getirmesinin, Erdoğan'ın Kürtleri ve muhalifleri gayri meşru hale getirmesinden farksız olduğu" belirtilirken, İsrail henüz "darbe teşebbüsü" sebebiyle siyasi liderleri tutuklamasa da, bunun "ideolojik temelinin oluşturulmuş olduğu" söyleniyor.

ÖNCÜ LEBERALLERİ UZAKLAŞTIRDI

Zvi Bar'el, Erdoğan'ın "öncü liberalleri partisinden uzaklaştırması" gibi, Netanyahu'nun da "milliyetçi zevklerine göre fazla ılımlı sayılabilecek" herkesi uzaklaştırdığını kaydediyor.

İsrailli yazar, sarsılmaz kontrolün böyle oluşturulduğunu iddia ederek, hem Erdoğan hem de Netanyahu'nun yerlerine başkalarının gelmesi ihtimalini de elediklerini belirtiyor.

Yazara göre, Netanyahu ve Erdoğan, kendi ideolojilerine alternatif sunulmasını sağlayabilecek ideolojik ve ahlaki tartışmalara da izin vermiyor.

'NETANYAHU'NUN AVANTAJI BURADA YATIYOR'

Haaretz yazarı, Netanyahu'nun Erdoğan'a göre daha avantajlı bir konumda olduğunu söyleyerek, Netanyahu'nun "halk ayaklanmasından korkmasına gerek olmadığı" iddiasında bulunuyor.

Netanyahu bu sebeple tam kontrole sahip olmasını sağlayacak bir referanduma da ihtiyaç duymuyor ve devlet değerlerini "referanduma ihtiyaç duymadan" kendisi belirliyor. 

Yazar tüm bunlar sebebiyle Erdoğan'ın Netanyahu'ya ancak "kıskanarak bakabileceğini" öne sürüyor.

100x50.pngtwitter-100x-50-001.jpg

 

İlgili Haberler