İSRAİL, 4 ÇOCUK DAHA ÖLDÜRDÜ! İŞTE SON GELİŞMELER!

İSRAİL, 4 ÇOCUK DAHA ÖLDÜRDÜ! İŞTE SON GELİŞMELER!

İsrail Gazze’ye karadan girdiği dün akşamdan beri 40 Filistinliyi daha öldürdü.

İsrail Gazze’ye karadan girdiği dün akşamdan beri 40 Filistinliyi daha öldürdü. Ölü sayısı 281'e yükseldi. İsrail karanlığın çökmesiyle Gazze'ye şiddetli bombardıman başlattı. Kuzeydeki bombardımanda 4 çocuk daha öldü.

Al Jazeera’nın Gazze’deki muhabiri Stefanie Dekker, İsrail askerlerinin Hamas savaşçılarının kullandığı tünelleri de hedef aldığını aktarırken, İsrail 18 bin yedek askeri daha göreve çağırdı. İsrail ordusundaki asker sayısı 65 bine yükselirken, Netanyahu hükümeti Gazze'ye kara harekatının genişleyebileceğinin sinyallerini verdi.

Netanyahu, harekatın 'zaman odaklı değil, hedef odaklı' olduğunu açıklarken, karanlığın çökmesiyle birlikte İsrail Gazze'ye karadan ve havadan şiddetli bombardıman başlattı.

İsrail, kara harekatının ikinci gecesinde Gazze’nin kuzey kesimini füzelerle vurmaya başladı.

Al Jazeera muhabirleri, Gazze’nin kuzeyindeki bir evin İsrail ordusu tarafından bombalanması sonucu 4 çocuğun hayatını kaybettiği bilgisini geçti.

Bombardımana F16 uçaklarının da katılırken, tanklar da kuzey bölgelerdeki evleri vuruyor. Al Jazeera muhabirleri kara hareakatının başından beri Gazze'nin en şiddetli bombardımana maruz kaldığını söylüyor.

Kara harekatı başlayalı 30 kişi öldü

Kara harekatının başladığı gece yarısından beri İsrail ateşinde ölenlerin sayısı 40’a yükseldi. Ölenler arasında 7 çocuk ile 5 aylık bir bebek de bulunuyor. 11 günlük İsrail saldırılarında Gazze’de ölenlerin sayısı 281 olurken, 2 binden fazla yaralı var.

Ölenlerin 67'si çocuk, 24'ü kadın.

8 Temmuz’dan beri İsrail tarafındaysa 1 sivil ve 1 asker öldü.

Obama'dan İsrail'e destek

Ölenlerin çoğu sivil olsa da İsrail Batı'dan destek görüyor. ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla konuştuğunu belirtip, İsrail’in ‘kendini savunma hakkı’nı destekledilerinin altını çizdi. Dışişleri Bakanı John Kerry’yi de bölgeye göndereceklerini ekledi.

Gazze'deki bir BM yetkilisi İsrail’in kara harekatıyla birlikte binlerce Gazzelinin batı yönüne kaçtığını belirtirken, “İnsanlar doğudan kaçıyor. Sınırdan uzak durmaya çalışıyor. Yaklaşık 30 bin kişi Gazze’deki 27 BM okuluna sığındı” dedi.

Cuma öğleden sonra Gazze ile Han Yunus arasındaki anayol da boşaldı. Sadece sivillerle dolu bir minübüsün bu yoldan geçtiği görüldü.

Al Jazeera’ya bölgedeki durumu anlatan Gazzeli Ebu Razık,  İsrail askerlerinin tampon bölgede beklediğini, İsrail’in hava saldırıları ve top mermileriyle Gazzeli sivilleri ‘terörize ettiğini’ söyledi.

Cuma namazında aynı hutbeyi okuyan Gazze’deki 1400 imam “Sabırlı ve güçlü olun. Zafer yakın” mesajı verdiler.

Dünya Gıda Programı da Gazze’de yiyecek içecek sıkıntısının ‘had sahfada’ olduğuna dikkat çekerken, İsrail saldırılarının başladığı 8 Temmuz’dan beri evlerinden kaçan 20 bin kişiye acil ihtiyaç kumanyaları dağıttığını açıkladı. Dünya Gıda Programı Sözcüsü Elisabeth Byrs, Cenevre’de yaptığı açıklamada İsrail’in kara harekatıyla birlikte Gazze’de gıda ihtiyacının ‘aşırı derecede’ arttığını vurguladı.

Gazze'de elektrik yok

Gazze’de elektrik sıkıntısı da büyüyor. İsrail’den Gazze’ye elektrik taşıyan kabloların yüzde 70’i zarar gördü. Gazze Elektrik İdaresi’nden Fethi Şeyh Halil, durumu “Normalde 120 megawatt elektrik alıyorduk. Şu an sıfır. İsrail’den elektrik hatlarını tamir etmelerini istedik. Ama çok tehlikeli olduğunu söyleyip yapmadılar. Gazze’de şu an elektrik yok” sözleriyle anlattı.

Gazeteciler de hedef

İsrail’in hava saldırılarından medya da nasibini alırken, yerel medya bürosu üç İsrail bombasıyla vuruldu.

Al Jazeera’nın Gazze’deki diğer muhabiri Nicole Johnston, medyayı hedef alan saldırı için “Gazze’de tüm gece boyu olanların en basit örneği” ifadesini kullandı.

İsrail ise kara harekatının amacını Hamas’ın kullandığı tünelleri yıkmak olarak açıkladı. Perşembe sabahı ağır silahlı 13 Hamas savaşçısı kuzey İsrail’e sızmış, savaşçılardan biri İsrail hava bombardımanında öldürülürken 12’si kaçmayı başarmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı