Isparta’ya 400 bin fidan

Isparta’ya 400 bin fidan

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde, orman işletme müdürlüğü tarafından yürütülen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Şarkikaraağaç ve Gelendost ilçelerindeki toplam 500 hektarlık kıraç araziye, 280 bin sedir, 100 bin karaçam ve 10 bin adet ardıç fidanı dikilec

 
Isparta’ya 400 bin fidan
Yusuf Yavuz
Isparta’nın Eğirdir ilçesinde, orman işletme müdürlüğü tarafından yürütülen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Şarkikaraağaç ve Gelendost ilçelerindeki toplam 500 hektarlık kıraç araziye, 280 bin sedir, 100 bin karaçam ve 10 bin adet ardıç fidanı dikilecek. Yangına en dayanıklı ağaç olarak bilinen ve çok az su ile yaşayabilen ardıç ağacının tohumu, dünyada ilk kez Eğirdir’de yürütülen bilimsel çalışmalar sonucu çimlendirilmişti.
YAKLAŞIK 400 BİN SEDİR ARDIÇ VE ÇAM DİKİLECEK
Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü’nün, ‘Gelendost- Şarkikaraağaç Ağaçlandırma Uygulama Projesi’ kapsamında geçtiğimiz yıl yürüttüğü program çerçevesinde Gelendost ilçesine bağlı Keçili, Balcı ve Madenli Köylerinde bulunan toplam 500 hektarlık sahada diri örtü temizliği ve alt toprak işleme çalışmaları tamamlanarak dikimlere başlandı. Toprak işleme çalışmaları ile toplam 532 bin metre teraslama yapıldığı belirtilirken, 2012 yılı güz dönemi sezonunda sahadaki fidan dikimlerine başlandı. Proje kapsamında 2013 yılı ilkbaharında ise sahaya toplam 280 bin sedir, 100 bin karaçam ve 10 bin adet ardıç ağacı fidanının dikilmesi hedefleniyor. Ayrıca saha içerisinde bin adet ceviz ile 4 bin adet badem fidanı dikilerek, Ceviz ve Badem eylem planı kapsamında ceviz ve badem ormanı oluşturulması planlanıyor.
EĞİRDİR’DE GERÇEKLEŞEN ARDIÇ DEVRİMİ
Çok az su ile kıraç arazide yetişebilen ardıç ağacı, Akdeniz kuşağında yangına karşı en dirençli ağaç olarak biliniyor. Anadolu’nun simgelerinden biri olarak kabul edilen ardıç, yıllardır fidan üretimi gerçekleştirilemediği için Türkiye ormanlarının yaklaşık yüzde sekizini oluşturulan ardıç ormanlarının gençleştirilmesi yapılamıyordu. Ancak dönemin Eğirdir Orman Fidanlığı Müdür Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin’in başkanlığında, SDÜ Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve fidanlık personelinden oluşan teknik ekibin uzun yıllar süren bilimsel çalışmaları sonucu 2003 yılında ardıç tohumunun kimyasal ortamda çimlendirilmesi sağlanmıştı. Bu döneme kadar yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenebilen ardıç tohumunun dünyada ilk kez yüzde 70 oranında Türkiye’de gerçekleştirilen çimlendirme başarısı dünya ormancılığı açısında devrim olarak nitelenmişti. Başarılı çalışmalara imza atan Eğirdir Orman Fidanlığı’nda yürütülen fidan yetiştirme programı kapsamında geçtiğimiz yıl yaklaşık 750 bin ardıç fidanı üretildi.