İSPANYA'DA YASA DIŞI OYLAMA

İSPANYA'DA YASA DIŞI OYLAMA

KATALONYA'da yasadışı olarak ilan edilen bağımsızlık oylaması olaysız devam ediyor.

 

İspanyol hükümetinin tüm engelleme çabalarına rağmen gerçekleşen referanduma katılım yüksek oldu. İspanya’nın Katalonya bölgesinde ikametgah eden 16 yaşından büyük toplam 5,7 milyon kişinin katılım hakkı olan oylama için Katalanlar sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturdu. Oylamaya ayrıca Katalonya dışında yaşayan 220 bin Katalan için de sandıklar kuruldu.

TÜRKİYE KÜRTLERİ İLE MUKAYESE EDİLİYOR

İspanya'nın katalan Bölgesinde uzun yıllardır özerklik mücadelesi veren Katalanlar ile Türkiye Kürtleri siyasi çevrelerde uzun süredir karşılaştırılmakta. Katalanların İspanya'da sürdürdükleri bağımsızlık girişimlerine AB ülkeleri sürekli destek verdiler. Ancak yine İspanya'da bağımsızlık için tıpkı PKK gibi kanlı bir mücadele başlatarak özerklik elde eden BASK bölgesinin örgütü tüm Avrupa'da terör örgütü lsitesinde. Katalanlar Bask bölgesinin elde ettiği gelirlerini merkezi hükümete vermediğini örnek göstererek aynı ayrıcalığa sahip olma talebi ile direnç göstermekteler.

_77708967_77708966.jpg

40 BİN GÖNÜLLÜ ÇALIŞTI

İspanyol hükümetinin yasaklamasına maruz kalan oylama için yeterli okul ve sandık bulunamaması yüzünden oy kullanma merkezlerinin önünde bazı kişiler saatlerce sıra gelmesini bekledi. Anayasa Mahkemesi’nin yasaklamasına rağmen bunun bir demokratik hak olduğunu savunan Katalonya Özerk Yönetimi oylama için yaklaşık 40 bin gönüllü görevlendirdi. Oylamaya katılanlara "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Buna “Evet“ cevabı verenlerin bu kez de "Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musunuz?" tarzında ikinci bir soruya cevap vermesi istendi.

_77708967_77708966.jpg

SONUÇLAR PAZARTESİ GÜNÜ

Yerel saat ile 13.00’de (TSİ 14.00) katılımın yüzde 20’leri geçtiği ve yaklaşık 1 milyon 150 bin Katalan’ın oy kullandığı açıklandı. Katalonya'daki referandum yerel saat ile 20.00'de (TSİ 21.00) sona erecek. Oyların sayım işleminin Pazartesi günü 10 Kasım tarihinde tamamlanarak kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

YASADIŞI SAYILMASINA RAĞMEN

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı ilan edilen oylamanın tamamlanmasından sonra kamuoyuna bir açıklama yapması bekleniyor. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas ise Anayasa Mahkemesi’nin aldığı yasaklama kararına baş kaldırarak “Savcılık bir suçlu arıyorsa o benim” dedi. Mas, oyunu verdikten sonra gazetecilerin karşısına geçerek Başbakan Rajoy’u demokrat olmamakla suçladı. Referanduma karşı çıkan muhalefet partilerine de çatan Artur Mas, "Onların çabaları bizi yolumuzdan etmeyecek” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı