İspanya'da Halk Sokaklara Döküldü

İspanya'da Halk Sokaklara Döküldü

Hakkında ortaya atılan rüşvet ve yolsuzluk skandalı yüzünden Başbakan Mariono Rajoy’un istifasını isteyen İspanyollar sokağa döküldü. Madrid ve Valencia’da göstericilerle polis arasında çatışma çıktı, 14 kişi yaralandı


Adı ülkenin en büyük yolsuzluk skandallarından birine karışan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un istifası talebiyle sokaklara dökülen vatandaşlarla polis arasında çatışma yaşandı. Perşembe gecesi başkent Madrid’de, Rajoy’un lideri olduğu Halk Partisi’nin genel merkezinde toplanan eylemcilerin düzenlediği gösteri barışçı bir şekilde ilerliyordu. Geceyarısından sonra polis ve eylemciler arasında yaşanan çatışma sonucunda yedisi polis olmak üzere toplam 12 kişi yaralandı. Valencia şehrinde düzenlenen eylemde de iki kişi yaralandı, dört kişi gözaltına alındı.

Rajoy 25 bin euro aldı

Halk Partisi’nin eski hazinedarı ve bu suçlamalardan ötürü hapis yatmakta olan Luis Barcenas’ın İspanyol basınına sızdırdığı belgelerde Rajoy’un kayıtdışı para aldığının ortaya çıkması vatandaşlardan ve muhalefet partilerinden tepki görmüştü. Ekonomik krizin belini büktüğü İspanya’da başbakanın adının kara para aklama ve yolsuzluk iddialarına karışması, istifa taleplerinin dile getirilmesine yol açtı. İspanya basınının yayınladığı belgelerde yirmi yılı aşkın süredir özel sektörden özellikle de inşaat şirketlerinden partiye aktarılan yüz binlerce euronun kaydının olduğu iddia edilmişti.
Halen devam eden yolsuzluk ve kara para aklama davasında hakim karşısına çıkan Barcenas pazartesi günü verdiği ifadede Rajoy’un 2010 yılında 25 bin euro aldığını açıkladı. Diğer yandan Barcenas Halk Partisi’nin usulsüz gelirlerine dair muhasebe kayıtlarını İspanya basınına sızdırmaya devam ediyor. Pazar günü El Mundo gazetesinde Rajoy’un Barcenas’a gönderdiği ve “Luis, hiçbir şey kolay değil. Yapabileceğimizi yapıyoruz. Dayan” dediği telefon mesajları yayınlandı.
Bu iddiaları Halk Partisi üyeleri ve Rajoy sert bir dille reddediyor. Rajoy görev süresinin sonuna kadar başbakan olarak kalacağını ve şantaja boyun eğmeyeceğini söyledi. Rajoy’un bir açıklama yapmasını bekleyen Sosyalist Parti ise sembolik de olsa gensoru önergesi vermeye hazırlanıyor. Başbakan yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, dün yaptığı konuşmasında başbakanın iddialarla ilgili zaten açıklama yaptığını, ancak ileride de bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti.

Dört kişi gözaltında

2011 yılında ekonomik krize karşı kitlesel eylemler düzenleyen İspanyollar, bu sefer başbakanın istifası talepleriyle tekrar sokakları doldurdu. Geceyarısından sonra polis ve eylemciler arasında çatışma çıktı. Olaylar sırasında yedisi polis olmak üzere toplam 14 kişi yaralandı, dört kişi gözaltına alındı.

İspanya’da istifa zayıflık göstergesi

Avrupa’da hakkında bu kadar somut rüşvet iddiaları çıkan bir liderin istifa etmesi beklenen bir durumken İspanya’da bunun gerçekleşmesi çok olası görülmüyor. Zira, İspanya’nın siyasi kültüründe istifa etmek bir zayıflık olarak algılanıyor. AFP’ye konuşan Barcelona’daki Pompeu Fabra Üniversitesi’nden siyaset bilimci Ferran Requejo, General Franco diktatörlüğünün 1978 yılında sona ermesinden beri İspanya’da siyasilerin istifa ettiğinin görülmediğini aktardı. Requejo, İspanya’da demokrasinin daha çok genç olduğunu, bu yüzden demokrasi kültürünün daha oturmadığını açıkladı. Madrid’deki Autonomous Üniversitesi’nden Fernando Vallespin ise Katolik kültürünün bunda etkin rol oynadığını belirtti. Vallespin, Protestan kültürde bireylerin daha kolay sorumluluğu üstlendiğini öne sürdü. Yolsuzluk karşıtı Uluslararası Saydamlık örgütünün başkanı Jesus Lizcano ise hakkında yolsuzluk iddiası olan adayların yüzde 70’inin en son düzenlenen yerel seçimlerde seçildiğini kaydetti. İspanya’daki katı siyasi yapılanma ise parti içinde Rajoy’a karşı oluşacak bir muhalefeti imkansız kılıyor.