İSMET İNÖNÜ'NÜN TARİHİ MEKTUBU AÇIKLANDI

İSMET İNÖNÜ'NÜN TARİHİ MEKTUBU AÇIKLANDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Eskişehir'de katıldığı bir etkinlikte ilk kez İsmet İnönü'nün Cemal Gürsel'e yazdığı mektubu okuyarak, gözyaşlarına boğuldu.iNÖNÜ idamlara karşı çıkmış

Cindoruk, İsmet İnönü'nün Mektubunu Okudu 

Hüsamettin Cindoruk, Eskişehir'de katıldığı bir etkinlikte ilk kez İsmet İnönü'nün Cemal Gürsel'e yazdığı mektubu okuyarak, gözyaşlarına boğuldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Eskişehir'de katıldığı bir etkinlikte ilk kez İsmet İnönü'nün Cemal Gürsel'e yazdığı mektubu okuyarak, gözyaşlarına boğuldu.

Cindoruk, Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde Milli Merkez Komitesi tarafından düzenlenen "Açılım, ulus, devlet ve yerel seçimler" konulu konferansa katıldı.

Cindoruk, burada 13 Eylül 1961 tarihli İsmet İnönü tarafından dönemin Orgenerali Cemal Gürsel'e yazılan mektubun son bölümünü okudu.

Mektubun son kısmında İnönü'nün North Atlantic Treaty Organization'ı (NATO) kast ettiği kısmı okuyan Cindoruk, "Türkiye bugün bir ittifak manzumesi içindedir. Her meselenin önünde, milli savunma için müttefikler arasında haysiyetli ve itibarlı bir mevkide bulunmamızın büyük ehemmiyeti vardır. Bu bizim için öyle bir ihtiyaçtır ki; bunda kusurlu olmak, her ittifak manzumesi içinde bizden daha kusurlu üyelerin bulunması ihtimalinde bile bizim için mazeret teşkil edemez. Burada NATO'yu kast ediyor" dedi.

Cindoruk, mektubu okuyarak, şöyle devam etti:

"Siyasi suçlardan dolayı ölüm cezası, bugün yeryüzünde hemen hiçbir medeni ülkede kalmamış gibidir. Türlü tehlike karşısında bulunan memleketimizin bekçileri ve koruyucuları olan Milli Birlik Komitesi üyelerinin ellerindeki aziz emaneti vahim bir itibar buhranına maruz bırakmayacaklarını hulus ile ümit ediyorum. İnfaz meselesinde düşündüklerimi şimdiye kadar muhtelif vesilelerle size ve temas edebildiğim Milli Birlik Komitesi üyelerine tam bir açıklık ve kesinlikle söylemekte kusur etmedim. Sizden şimdi resmi vazife olarak son kararı vereceğimiz anda Milli Birlik Komitesi'ne bu konudaki düşüncelerimin resmen bildirilmesini niyaz ediyorum."

"BUNLARI AÇIKLAMAKTA BİZİM DE KUSURUMUZ VARSA HERKESTEN ÖZÜR DİLİYORUM"

Cindoruk, mektubu okumasının ardından gözyaşlarına hakim olamayarak, "Tarihi belgeleri, devlet arşivinde olan bu belgeleri saklayanlar, bunları gizleyenler kusurludur. Ama bunları açıklamakta bizim de kusurumuz varsa herkesten özür diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı