İşkence Yetmedi, Çocuklara Soruşturma Başlatıldı

İşkence Yetmedi, Çocuklara Soruşturma Başlatıldı

Sincan Hapishanesi’nde önce işkenceden geçirilen, daha sonra sürgün edilen çocuk mahpuslar hakkında “gardiyanları darp etme” iddiasıyla 6 yıla kadar hapis istemiyle soruşturma başlatıldı

Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi’nde çocuk mahpuslara yönelik işkence ve sürgünlerin ardından, çocuklar hakkında “isyana teşvik” iddiasıyla soruşturma açıldığı öğrenildi.

12 çocuk mahpusa tebliğ edilen soruşturma evrakında neredeyse çocukların gardiyanlara işkence yaptığı iddia edildi. Evrakta çocuklar için “sayım vermeyi reddederek isyan çıkardıkları”, “görevlileri darp ettikleri”, “araç ve gereçlere kasten ağır hasar verdikleri” iddiaları sıralandı.

Soruşturmanın ise, işkence skandalının ortaya çıkmasından bir gün sonra açılması da dikkat çekti. Üzerinden bir gün dahi geçmeden açılan soruşturma ile olayın tam olarak araştırılmadığı ve ceza vermek için fırsat kollandığı anlaşıldı.

‘Suçu örtbas yöntemi’

İşkence ve soruşturmayla ilgili Evrensel’e konuşan ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, çocuklara dört ayrı suç atıldığını ve her bir suç için üç yıla kadar hapis cezası öngörüldüğüne dikkat çekti. Bunu “bilindik bir suçu örtbas etme yöntemi” olarak nitelendiren Yılmaz, “Suçluları aklamak için mağdurlar sanık yapılır, işkence suçundan sanık olması gerekenler de mağdur yapılır.

Cezaevi yetkililerinin içinde olduğu işkence olayları açığa çıktı. Her fırsatta çocuklar dövülmüş ve işkenceye maruz bırakılmışlar. Yani burada mağdur çocuklardır. Orada bir suç var. Suçun adı işkence yapmak. Mağdurları da çocuklar” dedi.



sendika.org


Kaynak:Haber Kaynağı