İŞİD'İN BU SALDIRISI PETROL KRİZİ ÇIKARABİLİR

İŞİD'İN BU SALDIRISI PETROL KRİZİ ÇIKARABİLİR

IŞİD, Irak’ın En Büyük Rafinerisine Saldırdı


Irak’ın kuzeyinden başlayarak diğer bölgelerinde yayılan şiddet dalgasını sürdüren IŞİD militanlarının son hedefi, ülkenin en büyük petrol rafinerisi oldu. Musul'la Bağdat arasında bulunan Beyci rafinerisinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Bölgeden gelen bilgilerde rafineride üretimin durduğu ve çatışmaların çok şiddetli bir şekilde sürdüğü haberleri yer alıyor. İŞİD'in tüm dünyanın gözü önünde sürdürdüğü bu kanlı saldırıların Irak'ın Başkenti Basğdat'ın ele geçirilmesine kadar sürebileceği, çatışmaların çok kanlı bir mezhep savaşına dönebileceği, ciddi diplomatik kaynakların varsayımları arasında.

Öte yandan ortadoğu uzmanları İŞİD'in saldırılarını Irak'ın petrol bölgelerinde yoğunlaştırmasının doğan sonucu olarak petrol fiyatlarında  yukarı yönde bir sıçrama yaşanabileceği yorumları yapıyorlar.

ÜLKENİN EN BÜYÜK PETROL RAFİNERİSİ

Irak’ın kuzeyinden başlayarak diğer bölgelerinde yayılan şiddet dalgasını sürdüren IŞİD militanlarının son hedefi, ülkenin en büyük petrol rafinerisi oldu.

Musul ile Bağdat arasındaki bir bölgede yer alan Beyci rafinerisine saldıran IŞİD militanlarının, Irak güvenlik güçleriyle uzun süre çatıştığı bildiriliyor.

40 HİNTLİ İŞÇİ CANLI KALKAN OLARAK KAÇIRILDI
 
Musul’un kontrolu geçtiğimiz hafta Irak-Şam İslam Devleti militanlarının eline geçmişti. Son olarak Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Musul’da 40 Hintli inşaat işçisinin kaçırıldığını açıkladı.
 
Irak Başbakanı Nuri el Maliki televizyondan halka seslendi ve Irak güvenlik güçlerinin teröristlerle mücadeleyi sürdüreceğini bildirerek Sünni Müslümanlar ve Kürt liderlere ulusal birlik çağrısı yaptı.
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, Irak'taki Şii Müslümanlara ait kutsal toprakları ‘teröristler’ olarak nitelediği gruplardan korumak için gereken ne ise yapılacağını bildirdi.

OBAMA KONGRE İLE GÖRÜŞECEK
 
Öte yandan Amerika’da Başkan Barack Obama Irak’taki durum ve giderek artan saldırılara karşı yapılabilecek olası müdahaleleri görüşmek üzere Kongre üyeleriyle biraraya gelmeye hazırlanıyor. Amerikanın sesi tarafından verilen bilgiler şöyle.
 
Beyaz Saray’da yapılacak görüşmede, Obama’nın Irak güvenlik güçlerine hava saldırıları konusunda sağlanabilecek yardım gibi çeşitli olasılıkların yanı sıra, siyasi birlik çağrısını vurgulaması bekleniyor.
 
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney, Irak’taki sorunların askeri bir çözümü olmadığını ancak Bağdat’ın ülkedeki aşırılık yanlısı örgütlerin kazandığı ivmeyi kırmak için ciddi bir yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki ise Irak’ta uzun vadeli istikrarın temelini siyasi birliğin oluşturacağını belirtmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı