IŞİD'E REHİNELER KARŞILIĞI BUNLAR MI VERİLDİ

IŞİD'E REHİNELER KARŞILIĞI BUNLAR MI VERİLDİ

Rehineler kurtuldu ortalık toz dumandan geçilmiyor

Barbar terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 49 rehineyi serbest bırakmasının nedenlerine ilişkin tartışma sürerken çarpıcı iddialar da gündeme gelmeye başladı. AKP Hükümeti’nin rehinelerin serbest bırakılması karşılığında çok sayıda IŞİD militanını iade ettiği, örgütün ilan ettiği İslam Devleti’ni tanıdığı ileri sürüldü. Gazetecileronline sitesinin IŞİD'e yakın bir internet sitesine dayandırdığı bu haber çok ses getirecek cinsten. Rehinelerin apansız iade edilmesinin ardından Erdoğan ve Davutoğlu'nun birbirinden farklı açıklamalar yapması kafaları karıştırdı. Bu kafa karışıklığının ardından IŞİD e yakın internet sitesinin açıklamaları  ise "rehinelerin karşılığında ne verildi" yorumları yapılmasına neden oluyor.

TAKVA SİTESİNDE YAZILANLAR

IŞİD kaynaklı haberleriyle dikkat çeken ve örgüte yakın olduğu belirtilen Takva haber sitesinin IŞİD kaynaklarına dayanarak verdiğini vurguladığı haberine göre; örgüt, rehineleri serbest bırakırken kesinlikle fidye almadı. Türkiye, rehineleri kurtarmak için örgütle temasa geçerek müzakereler yürüttü. Müzakereleri Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca (DOP) ile İŞİD’in İslam devletinin Dışişleri Bakanlığı yürüttü. Bu müzakerelerle hükümet, İslam Devleti’ni de dolaylı bir biçimde tanımış oldu.

REHİNE DEĞİL ESİRLER

Haberde “ABD'nin Suriye ve Irak'ı işgal için koalisyon kurma girişiminin üzerinden 5 gün geçmişti ki görüşmeler sonuç verdi ve esirler Suriye üzerinden güvenli bir yol aracılığıyla Türk yetkililere teslim edildi. Hatırlanacağı üzere Türkiye Cumhuriyeti devleti ABD'nin işgal koalisyonuna katılmayı reddederek yeni bir işgale karşı niyetini ortaya koymuştu” denilerek, rehinelerin, Türkiye’nin, ABD tarafından örgütü yok etmek amacıyla kurulan uluslararası koalisyona katılmadığı için serbest bırakıldığı ifade edildi. 

Rehinelerden “esirler” diye söz edilen haberde, Musul Konsolosluğu personelinden önce rehin alınan TIR şoförlerinin örgütünün iyi niyetinin göstergesi olarak serbest bırakıldığı belirtildi.

IŞİD MİLİTANLARIYLA TAKAS İDDİASI

Grihat haber sitesinin haberine göre; siteye konuşan üst düzey bir emniyet yetkilisi, rehinelerin IŞİD militanları takas edilerek kurtarıldığını sürdü. Buna göre; Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube’de bulunan ve savaşmaya giderken yakalanan 40 kadar IŞİD militanı, MİT görevlilerine teslim edildi. Emniyet tarafından MİT’e teslim edilen IŞİD militanlarının rehin konsolosluk görevlileri ile takas edilmeleri için IŞİD’e verildiği ifade edildi. Aynı yetkili, bunun dışında bir çok IŞİD militanının da takas için MİT tarafından teslim alındığını ileri sürdü.

Kaynak:Haber Kaynağı