IŞİD'E BROŞÜRLE ELEMAN TOPLADILAR

IŞİD'E BROŞÜRLE ELEMAN TOPLADILAR

Türkiye'den bu broşürle eleman toplamışlar.

Irak’ı ve Suriye’yi kana bulayan IŞİD’in, Türkiye’de son iki yılda 750’ye yakın genci ilanlarla saflarına kattığı belirtildi.

Taraf'ın haberine göre Musul’daki Konsolosluk çalışanlarını ve Türk şoförlerini kaçırmasıyla gündemin birinci sırasına oturan IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) terör örgütünün, son iki yılda Türkiye’yi adeta arka bahçesi olarak kullandığı ortaya çıktı. El Kaide bağlantılı terör örgütü IŞİD’in, iki yıldır Türkiye’de broşürlerle cihat için üye topladığı belirlendi. İstihbarat birimlerinin örgütle ilgili hazırladığı raporlara göre, örgüte bugüne kadar 500 ile 750 arasında Türk’ün savaşmak için katıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca örgütün, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı illerde, cihat için yardım da topladığı belirlendi. İŞİD’in Türkiye ayağına ilişkin bilgiler şöyle:

IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetleri konusunda, Emniyet’in, MİT’in ve Jandarma’nın birçok istihbarat raporu bulunuyor. Raporlarda ise örgütün ileride Türkiye’nin başına bela olabileceğine yönelik değerlendirmelerin de bulunması dikkat çekti. Raporlarda yer alan bilgilere göre, İŞİD Irak’ın El Kaidesi olarak anılıyor. Örgüt 2004 yılında El Kaide ile bağlantısını ilan etti.

CİHAT ADI ALTINDA ÜYE TOPLUYOR

IŞİD, Türkiye başta olmak üzere Müslüman ülkelerden, cihat için terörist topluyor. Örgütün Avrupa’da geniş bir ağı bulunuyor. Ve Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinden de, cihatçı temin edilmesi çalışmaları yürütülüyor. Örgüt Türkiye’yi aynı zamanda, diğer ülkelerden toplanan üyelerin, örgüte katılmadan önceki son durağı olarak kullanıyor. Örgüt üyeleri, Suriye ve Irak’ta bulunan kamplarda kısa bir eğitime tabi tutularak, savaşa çıkarılıyor. 

İKİ YILDIR BROŞÜRLE ÜYE TOPLANIYOR

İstihbarat raporlarında yer alan bilgilere göre, IŞİD Türkiye’de çok rahat çalışmalarda bulunuyor. Son iki yıldır örgüt, Suriye savaşının patlamasının ardından Türkiye içinde broşürle üye topladı. “Şam Ordusu’na katılın” başlıklarla bastırılan broşürlerde, örgüt Hz. Muhammed’in Şam ordusu ile ilgili hadislerine de yer vererek, dini duyarlılığı olan gençleri Şam ordusuna katılmaya çağıryor. Söz konusu çağrılara yüzlerce Türk gencinin karşılık vererek İŞİD’e katıldığı tahmin ediliyor. İŞİD’de bulunan Türk gençlerinin sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak, kayıp başvurularından yola çıkan güvenlik birimleri IŞİD’te 500 ile 750 arasında bir Türk vatandaşının bulunduğunu iddia ediyorlar. 

CİHAT İÇİN PARA DA TOPLAMIŞLAR

Öte yandan, IŞİD Türkiye’yi, kaynak temin etmek içinde kullandığı da tespit edildi. Bu konuda hazırlanan raporlara göre, örgüt Suriye ve Irak’ta elde ettiği petrolü Türkiye’de satarak 800 milyon dolarlık bir gelir sağlıyor. Bunun dışında, İstanbul, Ankara ve Güneydo-ğu illerinde, IŞİD için yardım kampanyaları da düzenleniyor. Özellikle örgüt yöneticileri aracılığı ile düzenlenen yardım kampanya-larında, cihat adına yardım toplanıyor.

IŞİD OPERASYONU YARIM KALDI

Türk güvenlik birimleri, IŞİD ile Ocak ayında düzenlenen Van merkezli operasyon ile tanıştı. Van merkezli olarak düzenlenen İstanbul, Adana, Gaziantep, Kilis ve Kayseri’de onlarca kişinin gözaltına alındığı operasyonlar neticesinde El Kaide’nin Türkiye’deki en büyük hücrelerinin liderliğini yapan Halis Bayancuk ve eski Guantanamo hükümlüsü İbrahim Şen tutuklandı. Halis Bayancuk’un IŞİD’in Türkiye’deki sorumluları arasında olduğu iddia edildi. Hizbullah’ın kurucularından Hacı Bayancuk’un oğlu olan Halis Bayancuk’a bağlı terör hücrelerine mensup teröristlerin, İŞİD’e kaynak sağlamak için çalıştıkları tespit edildi. Söz konusu operasyon dosyası, Yargı ve emniyet birimlerinin yerlerinin değiştirilmesi nedeniyle bir süre askıda kaldı.

brosurle-iside-eleman-15580-669x321.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı