IŞİD'E 7 KITADAN DESTEK YAĞIYOR

IŞİD'E 7 KITADAN DESTEK YAĞIYOR

Dünyanın dört bir yanından destek alıyorlar.

Günlerdir Irak’ta terör estiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Twitter üzerinden yaptığı destek çağrısına dünyanın dört bir yanından yanıt geldi. ABD’den Nepal’e kadar pek çok ülkeden örgüte destek mesajları yağdı.
 
Gazetevatan.com'da yer alan habere göre Irak’ın kuzey ve orta vilayetlerinde çok sayıda kentin kontrolünü ele geçiren radikal dinci Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, internet üzerinden propaganda faaliyetlerine hız verdi. Örgüt üyelerinin mikro mesajlaşma sitesi Twitter’dan cuma günü, Irak’ta yaşananlarla ilgili “gerçekleri” yayma çağrısı yapmasının ardından dünyanın dört bir köşesinden örgüte destek mesajları gelmeye başladı. #AllEyesOnIsis hashtag’iyle atılan fotoğraflı mesajlarda, örgütün Irak ve Suriye’de gerçekleştirdiği eylemlerin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok yerde destek gördüğü ortaya çıktı. Batılıların etkisi ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’i hedef alan hava saldırılarının gündemde olduğunu açıklamasının ardından başlayan destek hareketine ABD’deki Müslümanlardan da destek gelmesi dikkati çekti. 15 bine yakın üyesi bulunduğu tahmin edilen IŞİD’in bünyesindeki Batılı militanların, örgüt propagandası için sosyal medyayı etkin şekilde kullandığı biliniyor. Örgüt Suriye ve Irak’ta gerçekleştirdiği kanlı eylemlerin görüntülerini internette paylaşarak, radikal İslam’a kayan gençler içerisinden üye toplamaya çalışıyor.
 
Haçı indirdiler
 

IŞİD militanlarının, kontrolü ele geçirdikleri Musul kentindeki kiliselere yönelik saldırıları sürüyor. Militanlar son olarak bir kilisenin çatısındaki haçı indirip yerine örgütün bayrağını diktiler.
 
Her şeyden para kazanıyorlar
 
Suriye’nin ardından Irak’ta da büyük bir bölgede kontrolü ele geçiren IŞİD, gelirini artırmak için her yola başvuruyor. Iraklı yetkililer, militanların sadece Musul’da ayda 8 milyon dolara yakın haraç topladığını öne sürüyor. Gayrimüslimlerden de “korunma parası” adı altında haraç toplayan militanlar, Irak’ta durdurdukları her kamyon ve TIR’dan 200’er dolar “yol vergisi” alıyor. Adam kaçırma, soygun ve kaçakçılıktan da gelir elde eden militanlar, Suriye’de ele geçirdikleri petrol sahalarından elde ettikleri yakıtı komşu ülkelere ve Esad güçlerine satıyor. Irak’ın ikinci büyük petrol rafinerisi Beyci’den de yakında petrol satışına başlamayı planlayan örgütün, sosyal medya hesaplarından da reklam geliri elde ettiği iddia ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı