İŞİD'DEN ŞOK SALDIRI GÖÇ BAŞLADI

İŞİD'DEN ŞOK SALDIRI GÖÇ BAŞLADI

Karakuş İlçesi'ne saldırdı. Büyük bir göç dalgası başladı.

IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) örgüt üyeleri dün akşam saatlerinden itibaren Süryaniler'in yaşadığı Musul’a bağlı Karakuş İlçesi'ne saldırdı. Çıkan çatışmada 8 peşmerge yaralanırken, büyük bir göç dalgası başladı.

Irak’ın en büyük kentlerinden Musul’u kontrol altında tutan IŞİD, kentin çevresinde bulunan Süryani yerleşim yerlerine saldırı düzenlemeye başladı. Musul’a 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve tamamı Süryanilerden oluşan Karakuş İlçesi'ne dün akşam saatlerinden itibaren IŞİD militanları tarafından havan topuyla saldırı düzenlendi. Atılan 40 havan topu ilçenin değişik noktalarına düştü. Saldırı üzerine bölgede bulunan ve bölgesel Kürt yönetimine bağlı peşmergelerinin özel kuvvetler birliği ‘Zerevani’ güçleri de IŞİD militanlarına karşılık verdi. Çıkan çatışmada yaralanan 8 yaralı peşmerge Erbil’deki hastanelere götürülüp tedavi altına alındı.

TAKVİYE GÜÇLER GÖNDERİLDİ

IŞİD güçlerinin Karakuş’a saldırması ardından Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı’nca bölgeye takviye güçler gönderilmesi kararı alındı. Karar ardından hazırlanan bir peşmerge birliği aralarında top bataryalarının da bulunduğu ağır silahlarla Musul yönüne gitti. Çok sayıda peşmergenin de bulunduğu araç konvoyunun Karakuş’ta bulunan Süryani nüfusu korumak amacıyla ilçe merkezine konuşlanacağı belirtildi. Çatışmanın devam ettiği saatlerde Erbil’den Musul’a giden takviye birliğin herhangi bir sıcak temasa girmediği belirtildi.

BÜYÜK GÖÇ DALGASI

IŞİD saldırısı ardından Karakuş’ta yaşayan Süryaniler'in çoğu Erbil’e göç etmeye başladı. Akşam saatletlerinden itibaren çoğu araçlarla yolu çıkan Süryaniler Erbil’e geldi. IŞİD’in saldırısının ardından Erbil’e giriş kapısı niteliğinde olan Gazır kontrol noktasında da güvenlik önlemleri artırıldı. Bölgeye takviye olarak gönderilen peşmerge güçleri Karakuş’tan kaçan binlerce aracı sıkı bir güvenlik kontrolünden geçirdi. IŞİD güçlerinin Erbil’e sızması ihtimaline karşılık alarmda olan güvenlik güçleri, sığınmacı Süryanileri arama noktalarından geçirdikten sonra Erbil’e aldı. Karakuş’tan Erbil’e yoğun göç eden Süryanilerin şehir merkezindeki otellere ve yakınlarının evlerine yerleştiği belirtildi.

IŞİD 21 ŞABAK KÜRDÜ'NÜ KAÇIRDI

Bu arada Irak Şam İslam Devleti güçlerinin Musul’un doğusunda bulunan Gökçeli bölgesinde 21 'Şabak' (Alevilik ve Şiiliğe yakın inanışta) Kürdü'nü kaçırdığı belirtildi. IŞİD güçlerinin kaçırdığı kişileri nereye götürdüğü belirlenemezken, Kürdistan Bölgesel yönetimi güçleri kaçırılan 21 kişinin yerini tespit etmeye çalışıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı