IŞİD VAHŞETİNDEN KAÇAN TÜRKMENLERİN HALİ

IŞİD VAHŞETİNDEN KAÇAN TÜRKMENLERİN HALİ

Kerkük ve Musul’dan kaçıp BM kampına sığındılar

IŞİD’in Musul ve Telafer'i ele geçirmesinden sonra, kaçarak Irak Kürdistan Bölgesi'ne gelen mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kamplarında kavurucu sıcaklarda zor şartlar altında yaşıyor. Toz toprak içindeki kampta banyo yapabilecekleri kapalı bir yer bulamayan kadınlar, elbiseleriyle çeşmenin altında yıkanıyor. Kamplardaki zorlu koşullara dayanamayanlar Musul'a dönmeye başladı.

IŞİD, Musul'dan sonra Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Telafer İlçesi'ni de ele geçirmesinin ardından, katliamlardan kaçan ve Erbil'de kalabilecekleri akrabaları olmayanlar, Erbile 50 kilomtere mesafadeki BM'nin kurduğu kamplara yerleşiyor. Çöl ikliminin hakim olduğu kampta, 50 derecinin üzerine çıkan sıcak hava ve toz toprak nedeniyle özellikle kadın ve çocuklar zorlu bir yaşam sürüyor.

Aşırı sıcaklar nedeniyle bir çok kişi ıslattıkları havulları başlarına sararak dolaşırken, banyo yapabilecekleri kapalı alan bulamayan kadınlar ise elbiseleriyle birlikte çeşmelerin altına girerek yıkanıyor. Sırılsıklak olmuş elbiselerinden adeta çamurlar akan kadınlar, "Yapacak başka bir şeyimiz yok. Hem kendimiz, hem de elbiselerimiz bu şekilde temizleniyor" dedi. Kadınlar gibi çocuklar da sık sık çeşmelerin altına girerek serinlemeye çalışıyor.

MUSUL'A ZORUNLU VE KORKULU DÖNÜŞ

Kürt bölgesinde akrabaları olmayan ve kalacak yer konusunda sıkıntı yaşayanların bir kısmı ise Musul'a geri dönmek zorunda kalıyor. Mülteciler, kaçtıklarında yaşadıkları zorlukların benzeriyle dönüş yolunda da karşılaşıyor. Çoluk çocuk kamyonet kasalarına, bulabildikleri araçlara doluşan Musullular peşmerge kontrol noktalarındaki izdiham nedeniyle saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Musul'a geri dönenlerin bir çoğu ise fotoğrafları çekilirken yüzlerini gizliyor. Yüzlerini gizleyen mülteciler, "Fotoğraflarımızın çekilmesini istemiyoruz. Musul halen IŞİD'in elinde bir yerlerde görebilirler" dedi.

Musul'un halen IŞİD'in elinde bulunduğu ama mecburen dönmek zorunda kaldıklarını belirten Ramazan Hadi İbrahim, "Ben ve aileme Kürt bölgesinde oturma izni vermediler bu nedenle dönüyorum. Parası olanlar lüks otellerde kalıyor. Parası olmayanlar ise kamplarda kalıyor. Ancak kamplardaki yaşam da çekilmez halde. Her taraf toz toprak içinde. Temizlik yok. En iyisi evimize geri dönmek. Tehlikeli olduğunu biliyoruz ama başka çaremiz yok. Zaten Musul'da günlerdir pek çatışma falan da olmuyor. Ancak yine de korkuyoruz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı