IŞİD SALDIRDI TÜRKİYE'YE AKIN BAŞLADI

IŞİD SALDIRDI TÜRKİYE'YE AKIN BAŞLADI

Avrupa Birliği ile sağlanan mülteci anlaşmasının ardından IŞİD Türk sınırına yakın Suriye yerleşkelerine saldırı başlattı. Saldırıdan kaçanlar Türkiye sınırında bekliyor.

Suriye'de Halep'in kuzeyindeki çatışmaların şiddetlenmesi ardından yine binlerce mülteci Türkiye sınırına akın etti. İlginç yorumlar var. IŞİD'in Türkiye'ye mülteci akını başlatmak amacı ile bu saldırıları düzenlediği ileri sürülüyor. İŞİD'in bu saldırıları bilerek mi yoksa tesadüfü olarak mı başlatarak mülteci akınına neden olduğu tartışılıyor. Bölge gözlemcileri IŞİD'in Avrupa'da büyük çalkantılara neden olan mülteci sorununu büyütme amacında olduğunu ileri sürüyor. BBC'nin bölge kaynakları ve Guardian'a dayandırdığı haberinde ki ayrıntılar oldukça ilginç

5 BİN MÜLTECİ KİLİS GÜMRÜK KAPISINDA

Kızılhaç Türkiye yetkilileri, IŞİD'in dün 10 mülteci kampına saldırması ardından yaklaşık 5 bin kişinin Kilis'teki Öncüpınar Kapısı'nda beklemeye başladığını söylüyor.
Bu bilgiyi yerel kaynaklara dayanarak doğrulayan İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW ise Türkiye'ye sınırı acilen açma ve mültecilerin girişine izin verme çağrısı yaptı.

TÜRKİYE ATEŞ AÇTI İDDİASI

IŞİD ile muhalif gruplar arasındaki çatışmalar yüzünden son 48 saatte Halep'in kuzeyinde 30 bin kişinin yollara düştüğünü bildiren örgüt, Türk sınır muhafızlarının sınıra yaklaşan bazı mültecilere ateş açtığını öne sürdü.

SINIR 1 YILDIR KAPALI

Sınırın bir yıldır en ağır yaralılar hariç tüm mültecilere kapatıldığı belirtilen HRW raporunu hazırlayanlardan Gerry Simpson, "Türkiye'nin sınırı kapatması Suriyeli erkek, kadın ve çocukları savaşın korkunç etkilerinden kaçmak için kazdıkları hendeklerde saklanmaya zorluyor. Türkiye'nin bölgede sözde bir güvenli bölge yaratma girişimleri, bu insanlar için berbat bir şakadan ibarettir" dedi.
Türkiye henüz son durumla ilgili bir açıklama yapmadı ancak geçmişte mülteciler için sınırın Suriye tarafında kamplar kurarak, en iyi şekilde bakılmaları için elinden geleni yaptığını bildirmişti.
3 milyona yakın Suriyeli mülteciye evsahipliği yapan Türkiye, sığınmacıların Avrupa'ya kaçışını önlemek için geçen yıldan beri giderek artan bir baskı altında.

DABIK KASABASI İÇİN Mİ?

Bugünkü Guardian gazetesinde yer alan bir habere göre, son çatışmalar Kilis'in hemen karşısındaki Azez'in doğusunda bulunan Dabık kasabası civarında yoğunlaşıyor.
Muhalif güçler bir süredir Dabık'a doğru ilerleme kaydediyordu ancak son iki günde bazı mevzileri kaybettikleri anlaşılıyor.
Guardian, ulaştığı mültecilerin ifadelerine dayanarak dün en az üç kişinin IŞİD'in kamplarda açtığı ateş sonucu öldüğünü yazıyor.

MAHŞERİ BİR ÇATIŞMA OLACAK

Guardian'a göre "IŞİD liderleri, Dabık'ın mahşeri bir çatışmaya sahne olacağına inanıyor" ve burayı sonuna dek savunmaya kararlı.
Gazeteye konuşan ÖSO kaynakları ise Dabık'ı alma niyetlerinin olmadığını, asıl niyetlerinin el Bab ile Rakka arasındaki (Alagöz'ün karşısına düşen) Minbic'e ilerlemek olduğunu belirtmiş.
 

KIZILHAÇ KAMPINDA SU İHTİYACI VAR

"Sığınmacılar bize IŞİD üyelerinin önce hoparlörlerle anons yaparak, kendi kontrollerindeki topraklara gitmelerini istediğini anlattı.
"Bu arada bazı sığınmacılar Türkiye sınırını geçmeye çalışmış ancak Türk askerinin ateşiyle durdurulmuş. Bunun üzerine yaklaşık 5 bin kişi kampları topluca terk edip, Azez'in karşısındaki ana geçiş noktasına (Öncüpınar kapısına) doğru hareket etmiş.
"Bu sınır kapısı bu yıl genellikle kapalı kaldı; Rusların Halep'in doğusunda ve kuzeyinde üç ay süreyle devam eden bombardımanından kaçanları kabul etme baskısına Türkiye direndi.
"İğde kampından kaçan Abdul Aziz Rizk bu durumu 'Sınır bir korunak olacağı yerde bizi cehenneme geri gönderen bir engel oluyor. Tek istediğimiz buradan çıkmak' sözleriyle özetliyor."
Guardian'daki haberin devamında Kızılhaç Türkiye Müdürü Frank McManus'un, Türkiye sınırına kaçan binlerce kişi ile Kızılhaç'a ait bir kamptan Azez ve çevre köylerine sığınan bin kadar aileye yardım için harekete geçtikleri, özellikle temiz su sağlamaya çalıştıkları açıklamasına yer veriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı