IŞİD LİDERİ HAKKINDA ÇARPICI İDDİA

IŞİD LİDERİ HAKKINDA ÇARPICI İDDİA

IŞİD lideri aslında kim?

Irak’ın önemli bir bölümünü işgal ederek, 80 Türk’ü rehin alan kanlı terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin CIA ajanı olabileceği iddia edildi

İran’ın yarı resmi haber ajanslarından Fars Haber Ajansı’nın (FHA) haberine göre; Rus ve Suriyeli uzmanlar, El Bağdadi'nin CIA tarafından hapishane yıllarında devşirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise El Bağdadi'nin Amerikan tutsağı olduğunu yalanlayamadı.

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi, Amerikan askerleri tarafından tutuklanıp bir süre Kuveyt sınırındaki Umm Kasr kentindeki Camp Bucca Hapishanesi'ne konmuş, ama sonra serbest bırakılmıştı.

Pentagon'un resmi verilerine göre; Bağdadi, Şubat-Aralık 2004 döneminde tutuklu bulunuyordu. Ancak hapishanenin eski müdürü Albay Kenneth King, El Bağdadi'nin 2009 yılına kadar hapiste yattığını iddia ediyor. Ardından Bağdadi'nin Irak yönetimine teslim edildiğini ve serbest bırakıldığını belirtiyor. Bundan hemen sonra El Bağdadi'nin IŞİD terör örgütü içindeki hızlı yükselişi başlamıştı.

F-16 GERÇEĞİ

Uzmanlar, IŞİD liderlerinin Amerikalılarla bir şekilde temasları sürdürdüğünü iddia ediyorlar. Suriyeli siyaset uzmanı Talip İbrahim konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Buna hiç şüphem yok. Suriye ve Irak'taki krizler CIA'nın işidir. Washington bu konuda çok büyük deneyime sahip. Sovyet askerleri Afganistan'da bulunurken Amerikalılar El Kaide örgütünün kurulmasıyla uğraşıyorlardı. Şu anda aynı senaryo tekrarlanıyor. Gelecekte belki de İran'da aynı gelişmelere tanık olacağız."

Rus Doğubilimci Viyaçeslav Matuzov da aynı görüşü paylaşıyor:

"Elde edilen veriler El Bağdadi'nin CIA ile alakalı olduğuna işaret ediyor. Büyük bir ihtimalle hapishanede geçirdiği yıllar içinde Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı için çalışmaya başlamıştır. IŞİD liderinin hikayesi El Kaideci Abdulhakim Belhak'ın hikâyesine çok benzer aslında. O da zamanında Amerikalılar tarafından tutuklanıp uzun zaman boyunca ABD'de hapishenede kaldı. Sonra da Belhak, Muammer Kaddafi yönetimine teslim edilmiş, 2010 yılında af kararı üzerine serbest bırakılmıştı. Libya Devrimi başlar başlamaz adamlarıyla birlikte Kaddafi'ye karşı silaha sarılmıştı. Trablus Askeri Konseyi'nin başına geçen Belhak, Trablus'un Kaddafi güçlerinden alınmasında büyük rol oynamıştı. Sonrasında da Beşar Esad'a karşı yapılan operasyonlara aktif şekilde katılmıştı. Yani El Bağdadi ve Belhak'ın biyografileri birbirine çok benzer. Ve onların arkasında ABD istihbaratının bulunduğu olasılığı dışlanmamalıdır."

PSAKİ YALANLAYAMADI

Uzman, Amerikan istihbaratının IŞİD'e olası ilgisinin, ABD'nin Irak'a F-16 uçaklarını teslim etmekte acele etmemesinin ana nedenlerinden biri olduğunu düşünüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'nin basın açıklamasına da El Bağdadi damgası vuruldu. Basın mensupları Psaki'ye El Bağdadi'nin birkaç yıl önce ABD'nin elinde tutsak olduğuna dair iddiaları sordu ancak Psaki, "Size teyit edebileceğim herhangi bir başka ayrıntı yok" diyerek bu soruya net yanıt vermedi.

Jen Psaki, IŞİD terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Musul'da cuma hutbesi verirken yayınlanan görüntüsünün Hatuni'ye ait olduğu iddiasına karşı, "Gerçekliğinden şüphe etmek için bir nedenlerinin olmadığını" söyledi.

ABD İÇİN ASIL TEHDİT NE?

Psaki, bir gazetecinin, "IŞİD'in ABD'ye yönelik 1 numaralı tehdit olduğunu düşünüyor musunuz?" şeklinde sorusunu da "Bir derecelendirme yapmayacağım" diye yanıtladı. Aynı gazetecinin, "Bazı gözlemcilerin, IŞİD'i daha ziyade bölgesel bir tehdit olarak gördüğü, yaşananları bir Sünni-Şii savaşı olarak değerlendirdiği ve örgütün, ABD anavatanına bir tehdit oluşturmadığını düşündüğü" yönündeki sözleri üzerine Psaki, "Bizim görüşümüz şu: ABD'yi ilgilendiren tehditler var ve bu tehditlerin ve bölgede yaşananların ABD'ye bir tehdit oluşturabileceğinden kaygılıyız" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı