IŞİD KÜRT KÖYLERİNDE KATLİAM YAPTI

IŞİD KÜRT KÖYLERİNDE KATLİAM YAPTI

Suriyeli Kürtlerin yaşadığı Serekaniye’deki köylere düzenlenen baskında dördü çocuk 15 kişi öldürüldü.

Yapılan katliamı bölgede şeriat devleti kurmak amacıyla kan dökmeye devam eden IŞİD’in yaptığı iddia ediliyor. PYD’nin lideri Salih Müslim, Hürriyet’e, “Bu köyler Yezidi olarak bilinir. Ama boşaltılmış, sonra da Halep’ten gelen Araplar yerleşmişti. Bunları Yezidi sanmış olmalılar” dedi.

TÜRKİYE sınırına yakın Suriye’nin kuzeyinde PKK’ya yakın PYD birliklerinin denetimindeki Serekaniye (Resulayn) bölgesinden dün korkunç katliam haberleri geldi. Bölgedeki Tileliye köyü ve mezralarına saldıran Suriye’deki, radikal örgüt Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), önceki gece aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 15 kişiyi öldürdüğü iddia edildi. Ajanslar ve yerel kaynaklardan gelen haberlere göre; IŞİD,  Ceylanpınar sınırına yakın olan ve Suriye Kürtlerinin yoğun olduğu Serekaniye bölgesine girerek Tileliye köyü ve Temade mezrasına saldırdı. Bölgeden gelen fotoğraflar sosyal medyada büyük tepkiye yol açarken saldırıda 4’ü çocuk 15 kişinin katledildiği belirtildi. Yerlerde yatan ya da toplanarak araçlara konan cenaze görüntüleri gözleri Serekaniye’ye çevirdi.

Araplar yerleşmişti

Kürt kaynaklar, köyde hâlâ dumanların yükseldiğini ve köylülerin korkudan evlerini terkettiklerini duyurdu. Hürriyet’in Brüksel’den telefonla ulaştığı bölgeyi kontrol eden Suriyeli Kürtlerin liderlerinden Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim, yaşananları şöyle anlattı:

“Serekaniye bölgesinde, 15 km batısında Tileliye köyü dün gece (önceki gece) IŞİD’in saldırısına uğradı. Köy halkı silahla taranmış. Bizimkiler de silah sesleri üzerine bölgeye gelince çatışma başlamış. Çatışma hâlâ sürüyor. Aldığımız haberlere göre cenazesi kaldırılan 15 kişi var. Cenazeler Serekaniye’ye getirilmiş. Bunların içinde kadın ve çocuklar da var. Ama kesin ölü sayısı henüz belli değil. Bu sayı artabilir. Şimdi YPG (PYD’nin silahlı kanadı) birlikleri ile IŞİD arasında çatışmalar sürüyor” dedi. Serekaniye’nin çatışma bölgesi olduğunu ve YPG birliklerinin burada sürekli IŞİD ile çatıştığını anlatan Müslim, “Bu köyler Yezidi köyleri olarak bilinir. Ama çatışmalar nedeniyle boşalmıştı. YPG de buraları IŞİD’in elinden almıştı. Ardından Halep’ten kaçan Araplar gelip buraya yerleşmişti. Bunları Yezidi zannetmiş olmalılar” dedi.

Türkiye sınırı daha sıkı kontrol edilsin

Salih Müslim, IŞİD’in bölgedeki katliamlarının sürdüğünü belirterek, “Bu bölge zaten çatışma bölgesidir. IŞİD’in katliamı sürüyor hâlâ. Türk hükümeti bunları desteklemediklerini söylüyorlar. Bunu biliyoruz. Ama sınırlar da kontrol altına alınmalı. Belki siz Arapça bilmediğiniz için yeterince izleyemiyorsunuz. Ama biz izliyoruz. IŞİD’in sitesinde daha yeni 200 kişinin Türkiye sınırından geçerek kendilerine katıldığını yazıyor. Türkiye sınırlarını daha sıkı kontrol altına almalı. Buna bir son verilmeli” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde YPG, El Kaide’nin Suriye’deki resmi kolu olan Nusra Cephesi’nin bir parçası olan Ehli Şam ile IŞİD’e karşı anlaşma yapmıştı. Ehli Şam, IŞİD ile daha rahat savaşabilmek için YPG ile işbirliğine gitmeyi tercih etmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı