IŞİD KONUSUNDA YAN ÇİZMEYE BAŞLADILAR

IŞİD KONUSUNDA YAN ÇİZMEYE BAŞLADILAR

Avrupa pek istekli değil…

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, IŞİD hakkında konuştu.

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde parlamenterlere yaptığı konuşmada, ülkesinin IŞİD'in terör saldırıları için ilk hedef olabileceğini, "Hristiyanlığın beşiği olarak; İtalya ve Roma, IŞİD için ikinci sıradaki hedef değil" sözleriyle belirtti.

"TAHMİN EDİLEMEZ BİR MÜCADELEYE GİRECEKLER"

Ülkelerine yönelik projelendirilmiş herhangi bir terörist faaliyeti kanıtının olmadığını dile getiren Alfano, IŞİD'in öncekilerin sahip olmadığı türden kaynağı olan bir organizasyon olduğunu ve Avrupai kıyafetler giyinerek, küresel güvenlik için öngörülemeyen bir mücadele başlatmak üzere olduğunu ifade etti.

"KAÇAKLAR İÇERİSİNDE MİLİTAN OLABİLİR"

İçişleri Bakanı Alfano, İtalya'ya Afrika'dan Akdeniz aşarak gelen kaçak göçmenler arasında IŞİD teröristleri olabileceğine dair bir işaret olmadığını ancak böyle bir riskin sözkonusu olduğunu da kaydetti.

Alfano, 514 dernek, 396 ibadet yeri ve Roma, Milano, Colle Val d'Elsa, Ravenna'daki 4 camiden oluşan dini kurumlara büyük dikkatle yaklaştıklarının bildirdi.

"100 BİN ÜYESİ VAR"

İtalyan İçişleri Bakanı, IŞİD'in tahminen 10 bin ile 100 bin kişi arasında üyesi olduğunu, bunların büyük kısmının Irak ve Suriye civarındaki ülkelerden geldiğini, sadece bir tarafta Çeçenlerin olduğunu kaydetti. Batıdan IŞİD saflarına katılanların çokluğundan bahsedildiğini ancak kesin sayının bilinemediğini dile getiren Angelino Alfano, İtalya üzerinden 48 kişinin gittiğini tesbit ettiklerini ve bunlardan 2'sinin İtalyan olduğunu bildirdi.

"KOALİSYON OLMASI ŞART"

Dışişleri Bakanı Federica Mogherini de Senato ve Temsilciler Meclisi Dışişleri ve Savunma Ortak Komisyonu'nda Galler'deki NATO hükümet ve devlet başkanları zirvesine ilişkin bilgi verdi.

Mogherini, IŞİD'e karşı geniş bir koalisyon oluşturulması gerektiğini ancak buna NATO'nun dahil edilmemesi gerektiğini ifade ederek, bu koalisyonun Arap ve İslam ülkelerini kapsayacak ve önceliğinin askeriden çok insani yardım olacak, IŞİD'in ekonomik kaynaklarını kullanmasının önüne geçecek bir koalisyon olması gerektiğini belirtti.

AÇIKLAMALARA TEPKİ GELDİ

İtalyan diplomasisinin bir numarası, iç karışıklık yaşayan Libya'da da NATO müdahalesinin olmaması gerektiğini belirterek, ülke genelinde diyaloğa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Kuzey Birliği Partisi, Alfano'nun açıklamalarına tepki gösterdi. Parti lideri Matteo Salvini, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yazdığı yorumda, "İçişleri Bakanı Alfano, İtalya'nın İslami teröristlerin hedefi olduğunu itiraf ediyor. O zaman durdur Mare Nostrum operasyonunu ya da istifa et" diyerek, İtalya'nın geçen ekimden bu yana Akdeniz'de kaçak göçmen facialarını önlemek için yürüttüğü "Mare Nostrum (Bizim Deniz)" insani yardım operasyonunu eleştirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı