IŞİD KOALİSYONUNDA TÜRKİYE'YE GÖREV YOK

IŞİD KOALİSYONUNDA TÜRKİYE'YE GÖREV YOK

ABD'nin NATO zirvesinde gündeme getirdiği Irak Şam İslam Devleti'ne karşı oluşturulan koalisyonda yer alan ülkelerden bir kısmının örgütle mücadeleye sunacakları katkı açıklandı.

Radikal'den Neşe İdil'in haberine göre; Irak Şam İslam Devleti terör örgütünün Irak ve Suriye’deki ilerleyişini durdurmak için ABD tarafından kurulan koalisyona katılan yaklaşık 40 ülkeden bir kısmının örgütle mücadelede sunacakları katkı belli oldu. Türkiye ’nin yer almadığı koalisyondaki ülkelerin bir bölümü askerî destek sağlarken, geri kalanlar insanî yardımda bulunacak. 

ABD: Irak’ta IŞİD’e karşı hava operasyonlarına bir süredir devam eden ABD, operasyonların Suriye’ye genişletileceğini açıklamıştı. IŞİD’e karşı Irak’ta bugüne kadar 150’den fazla hava saldırısı düzenleyen ABD’nin Dışişleri Bakanı John Kerry, koalisyonda yer alanların rollerini açıklamak için henüz erken olduğunu belirtti. 

Avustralya: Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaklaşık sekiz adet Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri F/A-18 tipi savaş uçağının yanı sıra erken uyarı mekanizmasına sahip uçaklar, tankerler, 600 askeri birlik ve nakliye uçakları konuşlandıracak. Bunun yanı sıra, Avustralya Irak’a askerî danışmanlar gönderecek. Başbakan Tony Abbott’ın ofisinden yapılan açıklamada, ülkenin kara harekatına katılmayacağı belirtilmişti. 

İngiltere: İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin IŞİD’e karşı Kürt birliklerini silahlandıracağını, Irak hükümetine destek vereceğini, insanî yardım yapacağını ve Birleşmiş Milletler’le koordinasyon içinde olacağını açıklamıştı. Suriye’deki IŞİD hedeflerine düzenlenecek hava harekatına katılmanın “karmaşık” olacağını söyleyen Cameron, “IŞİD tehdidiyle baş etmek için her türlü adımı atmaya hazır olduklarını” vurgulamıştı. 

Fransa: İlk olarak Irak’ta keşif uçuşlarına başlayan Fransa, daha sonra IŞİD hedeflerini vurdu. IŞİD’e karşı mücadelede mühimmat desteğinde bulunan ülke , askerî birliklerin eğitilmesine de ülkeye özel harekat birlikleri göndererek katkı sağlayacak. Fransa, IŞİD kuşatması altındaki Amerli kasabasını kurtarma operasyonuna da havadan insanî yardım göndererek destek vermişti. 

Almanya: IŞİD’i destekleyen eylemleri yasaklayan Almanya’da örgütün bayrağı da yasa dışı ilan edildi. IŞİD’le savaşan Kürtlere askerî yardım yapan Almanya, Peşmerge’ye silahların kullanımı konusunda eğitim veriyor ve bölgeye silah gönderiyor. 

Kanada: IŞİD’le mücadelede teçhizat ve mühimmat desteği sağlayan Kanada’nın Başbakanı Stephen Harper, 50 Kanada özel harekat askerinin danışmanlık görevi gerekçesiyle Irak’ta olduğunu açıkladı. Harper, ülke askerlerinin doğrudan çatışmaya girmeyeceğinin de altını çizdi. 

İtalya, Polonya, Danimarka, Arnavutluk ve Hırvatistan: Teçhizat ve mühimmat desteği sağlıyorlar. 

Yeni Zellanda, Romanya ve Güney Kore: Bu ülkelerin insanî yardım sağladığı ifade edilirken, Güney Kore’nin örgütle mücadeleye 1.2 milyon dolar ayırdığı açıklandı. 

Suudi Arabistan: ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Suud el-Faysal’ın görüşmelerinin ardından yapılan açıklamada Suudi Arabistan’ın IŞİD’e karşı savaşanlara eğitim vermeyi teklif ettiği belirtildi. Ülkeden daha sonra yapılan açıklamada ise Suudi Arabistan’ın koalisyona “sağlayabileceklerinin sınırının olmadığı” vurgulandı. Aynı zamanda, Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler’in hazinesine, Irak’a yapılan insanî yardım çalışmalarında kullanılmak üzere 500 milyon dolar yatırdı ve ABD’nin Suriyeli muhalifleri eğitmesi yönünde kendilerine yönelttiği isteği kabul etti. ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır’ın televizyon kanallarını IŞİD karşıtı mesajları yaymakta kullanmasını ve din adamlarının örgüte karşı olduklarını sıklıkla dile getirmesini istiyor. 

Katar: İnsanî yardım uçuşları gerçekleştirdi. 

Ürdün: ABD’nin liderlik ettiği koalisyona alenî bir şekilde katılması durumunda ülke içindeki radikal İslamcıların tepkisinden çekinen Ürdün, koalisyona istihbarat desteği vermenin yanı sıra özel harekat birliklerini de hazır tutacak.

Birleşik Arap Emirlikleri: IŞİD’e karşı mücadelede hava kuvvetlerinin kullanılmasını teklif etti. 

Bahreyn: IŞİD’in para kaynağının nasıl kesileceğine dair bir konferansa ev sahipliği yapacak. 

Belçika: Koalisyona, F-16 savaş uçakları, nakliye uçakları ve özel harekat birliklerini önerdi. 

Finlandiya: Örgütün ortadan kaldırılması için uzun dönemli bir çözümü desteklediğini ifade eden Finlandiya, askerî destek vermeyecek ve herhangi bir çatışmaya katılmayacak. 

Japonya: Irak ve Suriye’den IŞİD yüzünden terk etmek zorunda kalan mültecilere insanî yardım için 25.5 milyon dolar katkı sağlayacak. Tokyo, terör örgütüne karşı askerî destek sağlamayacağını açıkladı. 

Hollanda: IŞİD bağlantılı yabancıların ülkelerine girmesini engellemeye çalışan Hollanda’da yetkililerin bir bölümü, örgüte katılanların vatandaşlıklarının ellerinden alınması için istekte bulundu. 

Mısır: Mısır’ın IŞİD’le mücadelede kritik bir rol oynadığını belirten Kerry, iki ülke arasında askerî işbirliği ihtimalini tartıştıklarını belirtmişti. Ne var ki, Mısır’ın koalisyona sağlayacağı katkı henüz net olarak bilinmiyor. 

Irak: Haydar el-Abadi hükümeti, IŞİD’e karşı mücadelede uluslararası toplumun desteğini istemiş ve hükümetinin Sünnileri de kapsayacağına söz vermişti. 

Lübnan: Lübnan Başbakanı Tammam Salam, IŞİD’in yayılması konusunda uyarılarda bulunurken, Hizbullah’ın aktif bir şekilde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklediği biliniyor. Ancak, ülkenin koalisyona sağlayacağı katkı henüz netleşmedi. 

Kuveyt: Henüz koalisyona sağlayacağı katkı belli olmasa da Kuveyt, ülke içinden IŞİD’e yapılan bağışları kontrol altına alması için baskı altında. 

Norveç: Irak ordusuna askerî eğitim verecek, ancak savaş uçaklarını bölgeye göndermeyecek. 

Bulgaristan: Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, birkaç hafta içinde Kürt bölgesine hafif silahlar ve askerî teçhizat gönderileceğini açıkladı. 

Çek Cumhuriyeti: IŞİD’e karşı savaşan Kürtlere askerî eğitim verecek. Çek Cumhuriyeti, daha önce de bölgeye askerî teçhizat göndereceğini açıklamıştı. 

Estonya: Bir milyon top mermisi bağışladı. 

Lüksemburg, İspanya, İrlanda: İnsanî yardım sağlıyor. 

Umman: Umman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin koalisyondaki rolüne dair herhangi bir detay verilmezken, ülkenin IŞİD’le mücadelede “elinden geleni yapacağı” vurgulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı