IŞİD İÇİN KARA OPERASYONU SİNYALİ

IŞİD İÇİN KARA OPERASYONU SİNYALİ

Obama ilk kez kara operasyonu yapılabileceğini belirtti.

Galler'de gerçekleşen NATO Zirvesi'ne katılan ABD Başkanı Obama, ilk kez IŞİD'e karşı bir kara operasyonu düzenlenebileceğini söyledi.

"IŞİD'e karşı daha ciddi tavır koymak için karadan da operasyona gerek var" diyen Obama, yapılacak yardımlarla şu an savunmada olan bölgedeki muhalif güçlerin de IŞİD'e karşı saldırıya geçebileceğini ifade etti. NATO, Rusya ile işbirliğini askıda tutmaya devam etme kararı da aldı.

Galler’deki NATO Zirvesi’nde bir araya gelen 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanı, Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliğini askıda, siyasi iletişim kanallarını ise açık tutmaya devam etme kararı aldı.

Zirve sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, Rusya’nın Ukrayna’daki artan ve yasa dışı askeri müdahalesi en güçlü ifadelerle kınandı. Rusya’dan Ukrayna içindeki ve sınırındaki güçlerini çekmesini isteyen NATO, “Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ve gayrimeşru şekilde ilhakını tanımayacağını” duyurdu.

Rusya ve Rusya destekli ayrılıkçıların bölgede yarattığı şiddet ve güvensizlikten derin endişe duyulduğu vurgulanan bildiride şunlar kaydedildi: “Kırım Tatarlarına ve diğer yerel toplumlara yönelik ayrımcılıktan endişe duyuyor ve Rusya’dan yarımadada yaşayan herkesin güvenliğini, haklarını ve özgürlüklerini güvence altına alacak önlemleri almasını istiyoruz.”

NATO ile Rusya arasında, uluslararası hukuk temeline dayalı bir ortaklığın stratejik değere sahip olacağını düşünmeye devam edildiği belirtilen sonuç bildirisinde, “Bu ilişki için gerekli şartların şu aşamada mevcut olmamasından üzüntü duyuyoruz” ifadesi kullanıldı.

Bildiride, NATO’nun Rusya ile çatışmaya girme arayışında olmadığı ve Rusya’ya tehdit oluşturmadığı kaydedilirken Ukrayna’nın yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova’nın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine yönelik destek yinelendi.

OBAMA: IŞİD’İ TIPKI EL KAİDE GİBİ...

ABD Başkanı Barack Obama ise Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) zayıflatacaklarını ve sonunda bozguna uğratacaklarını söyleyerek "Tıpkı El Kaide'ye yaptığımız gibi" dedi.

Obama, Galler'in Newport şehrindeki NATO Zirvesi'nin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenledi. ABD başkanı IŞİD’e karşı düzenlenen hava operasyonlarının ardından ilk defa kara harekatından da bahsetti; “Geçen son iki gün içinde IŞİD’in çok önemli bir tehdit oluşturduğuna ilişkin NATO’nun ortak bir tavrı vardı. Şimdi IŞİD’e karşı eylem birliği konusunda fikir birliğine vardık. IŞİD’e karşı daha ciddi tavır koymak için karadan da operasyona gerek var. Bu nedenle bölgedeki gruplarla daha yakın işbirliğine gitme durumundayız. İlk etapta IŞİD’i gerileteceğiz sonra da ortadan kaldıracağız. Tıpkı Somali’de El Kaide’ye yaptığımız gibi. Bu türden örgütlerin ABD personelini ve ABD halkını tehdit etmesine karşı her türlü adımı atmak amacındayız.Bölgede geniş bir alana yayılmış bir örgütü çevreleme politikası ile önlemek imkansızdır. Bu örgütün öncelikle geri çekilmesini sağlamak ve sonra da bunların ellerindeki imkan ve kabiliyetlerini elinden almak, sonra da liderlerini devreden çıkarma aşamasına geçilir. “

İngiltere Başbakanı David Cameron'a da düzenlediği basın toplantısında, IŞİD sorununun çözümü için Suriye Devlet Başkanı Esad'ın yardımcı olup olmayacağı soruldu. Cameron, IŞİD sorununun nedeninin bir parçasının Suriye Devlet Başkanı Esad olduğunu söyleyerek "Dolayısıyla sorunun bir parçası olan Esed'in, çözümün bir parçası olamayacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı