IŞİD BAYRAĞI TAM KARŞIMIZA DİKTİ SINIRDA PROTESTO BAŞLADI

IŞİD BAYRAĞI TAM KARŞIMIZA DİKTİ SINIRDA PROTESTO BAŞLADI

IŞİD bayrağı sınırımıza dikti

SURİYE’nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken; ilçenin batısında bulunan kilit noktadaki Zorova Tepesi bu sabah IŞİD’in eline geçti.
Zorova Tepesi’ni ele geçiren IŞİD militanları Türkiye sınırının hemen karşısındaki bölgeye bayrağını da dikti. 

20 GÜNDÜR SÜREN SALDIRI

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Telabyad ile Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ilçelerinin kontrolünü geçen ocak ayında ele geçiren IŞİD militanları, 20 gün önce bu iki ilçe arasında PYD denetimindeki Kobani’ye saldırı başlattı. Doğu ve batıdan Kobani’ye saldıran IŞİD militanları güzergah üzerindeki köyleri ele geçirince, evlerini terk eden binlerce kişi sınırı aşarak Türkiye’ye sığındı. Hızla ilerleyen IŞİD militanları dünden itibaren Kobani’nin doğusundaki dış mahallelere ulaştı ve ilçe merkezindeki PYD hedeflerine havan ve tank ile top atışları yaptı. 

ÇATIŞMALAR GÜNEYDE YOĞUNLAŞTI 

Dün gün boyu süren ve gece de aralıklarla devam eden çatışmalar sabah saatlerinden itibaren Kobani’nin güneyinde yoğunlaştı. IŞİD militanları ilçenin güney bölgesinden YPG güçlerine tanklarla top atışı yaptığı, doğu bölgesinde ise havan mermileri ile saldırısını sürdürdüğü görüldü. 

ZOROVA TEPESİ IŞİD’E GEÇTİ 

Kobani’yi hedefleyen IŞİD militanlarının, batı bölgesinde günlerdir hakimiyeti ele geçirmek için çatıştığı Zorova Tepesi’ni de bu sabah ele geçirdi. Suruç’un Karaca Mahallesi’nin karşısında olan ve günlerdir ÖSO’nun da destek verdiği YPG güçleri ile çatışan IŞİD militanları, bu sabah ele geçirdiği Zorova Tepesi’ne bayrağını dikti. 

YPG ve ÖSO güçlerinin bölgeden çekildiği görülürken, IŞİD militanlarının denetimi sağladığı Zorova Tepesi’nin karşısında zırhlı araçlarla yoğun önlem alan güvenlik güçleri ise günlerdir çatışmaları yüksek noktalardan izleyen vatandaşları sınır hattına yaklaştırmadı. 

GELİŞLER SÜRÜYOR, GİDİŞLER YASAKLANDI 

IŞİD’in hedefinde olan Kobani ve çevresindeki köylerden kaçan Suriyeliler ise Türkiye’ye gelmeyi bugün de sürdürdü. Sabah saatlerinden itibaren yüzlerce Suriyeli, yanına aldıkları birkaç parça eşya ile Yumurtalık bölgesinden sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı. Sınırı aşan Suriyeliler kayıt işlemleri ve küçük çocukların salgın hastalıklara karşı aşılanmasının ardından otobüs, minibüs ve kamyonlarla Suruç’a taşındı. Suruç’a ulaşan Suriyeliler burada ya yakınlarının yanına gittiği, ya da çadır kentlere yerleştiriliyor.

KOBANİ'YE GİDİŞLERE İZİN VERİLMEDİ

Öte yandan çok sayıda Suriyeli ise sabah saatlerinden itibaren Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobani’ye gitmek istedi. Ancak, güvenlik güçleri Kobani’de çatışmaların sürdüğü için sınır kapısından geçişlere izin verilmeyeceğini bildirdi. Güvenlik güçleri sınır hattında bekleyen Suriyelilere de zırhlı araçlardan Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça anons yaparak Kobani’ye gidilemeyeceğini bildirdi. 

SINIRDA TEZKERE PROTESTOSU

Çatışmaların sürdüğü Kobani sınırına gelen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek tezkere konusuna tepki gösterdi. Sınır hattında tezkereyi protesto eden kalabalık adına konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, tezkereye karşı olmak için Kobani sınır hattında toplandıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"IŞİD, başta ABD olmak üzere, bölgesel ve uluslararası tüm güçlerin yarattığı, vahşet ve barbarlığın sembolüdür. IŞİD’e karşı halkların verdiği mücadele, insani değerleri, barışı, bölgede yaşayan tüm halkların özgürlüklerini savunma mücadelesidir.Bu mücadele giderek şiddetlenirken, AKP hükümeti; Suriye ve Irak’ta yapılacak askeri operasyonlar ile ilgili yetki isteyen iki tezkereyi meclise getirme hazırlığında. Biz, emek ve meslek örgütleri olarak; hükümete Irak ve Suriye’de savaş yetkisi verecek bir tezkereye kesin olarak karşıyız ve bu tezkerelerin TBMM’den onay almasına karşı demokratik tepkimizi alanlarda göstereceğiz."

Kalabalık basın açıklamasının ardından slogan attıktan sonra dağıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı