'İşçisin sen, AVM'ye giremezsin'

'İşçisin sen, AVM'ye giremezsin'

İnşaat işçisini, kılık kıyafeti yüzünden para çekmek için gittiği AVM'ye almadılar.

Profilo AVM’nin yakınındaki şantiyede çalışan inşaat işçisi Abdurrahman Sazcı, para çekmek için gittiği AVM’ye üzeri pis olduğu gerekçesiyle alınmadı. Güvenlik amirinin ‘Mevzuat böyle’ dediği Sazcı, polise şikayet edince, ‘arka kapıdan içeri girmesi’ önerildi.

Profilo AVM’nin yakınındaki Yavuz Apartmanı inşaatında çalışan inşaat işçisi Abdurrahman Sazcı, dün arkadaşıyla birlikte para çekip, inşaata boya almak için alışveriş merkezine gitti, ancak içeri giremedi. AVM’nin güvenliği tarafından kapıda durdurulan ve “pis olduğu”, “iş kıyafetiyle geldiği” gibi gerekçelerle AVM’ye alınmayan Sazcı, duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine olay yerine gelen güvenlik amiri mevzuatın böyle olduğunu söyleyerek, Sazcı’yı içeri almamakta direndi.

HERKESE AÇIK, İŞÇİYE KAPALI!

soL gazetesine konuyla ilgili bilgi veren İnşaat ve Yapı İşçileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Sazcı, güvenlik amirinin kendisine “burası özel bir işletme” dediğini, kendisinin de bunun üzerine “halka açık olup olmadığını” sorduğunu anlattı. Halka açık olan AVM’lerin, inşaat işçilerine kapalı olduğunun ortaya çıktığına işaret eden Sazcı, yaşananlar üzerine polis çağırdığını ve polislerin gelmesi üzerine güvenlik amirinin kendisini AVM’ye arka kapıdan almayı önerdiğini söyledi.

“Ben bu yaşadığım olayı kendi şahsıma bir hakaret olarak görmüyorum. Beni üzerimdeki iş kıyafeti nedeniyle yargıladıkları için, onlar bana değil bir kitleye, toptan inşaat işçilerine hakaret ettiler. Dava açacağımı söylediğimde ise, bana ‘senin bir tane avukatın varsa, Profilo’nun 50 tane avukatı var’ dediler” diyen Sazcı, onurunu korumak için orada sert bir tepki verdiğini ve şikayetçi olacağını söyledi.

Bilgi almak için aradığımız ve AVM’ye girmek için bir kıyafet zorunluluğu olup olmadığını sorduğumuz Profilo yetkilileri ise bilgi vermek üzere arayacaklarını söyleyip aramadılar.

KAFEYE DE ALMADILAR

Olayın ardından başka bir bankamatikten para çekip, şantiyeye giden Sazcı, kendisiyle görüşmeye gelen soL muhabiriyle birlikte çay içmek için oturmak istediği kafeteryaya da alınmadı ve burada da kısa bir tartışma yaşandı. Kafeteryada kıyafet zorunluluğu olup olmadığı bilinmiyor.

Profilo AVM’nin temelinin atıldığı ilk günden çatısına konan son tuğlaya kadar her aşamasını elleriyle yapan inşaat işçilerinin içeri alınmaması, alışveriş merkezinin işçi düşmanlığının geldiği noktayı gösteriyor.

PROFİLO AÇIKÇA SUÇ İŞLEDİ

İnşaat ve Yapı İşçileri Derneği adına açıklama yapan Avukat Erkan Kılıç, “İnşaat işçisine yönelik bu aşağılayıcı tavır nedeniyle Profilo AVM’yi kınıyoruz. Her bir tuğlasında alınteri bulunan bu AVM’ye işçi arkadaşımızın kıyafetinden dolayı alınmaması işçi düşmanlığının açık bir göstergesidir.” dedi.

Bir kişinin sırf ait olduğu sınıf nedeniyle kamuya açık bir AVM’ye alınmamasının açıkça suç olduğunu belirten Kılıç, “AVM şintiyelerinde adeta kölelik koşullarında çalışan, sigortası yapılmayan, insan onurunu zedeleyen koşullarda barınan, gün geldiğinde Esenyurt’ta AVM şantiyesinde yanan 11 arkadaşımız gibi canın dişine takarak çalışan inşaat işçisine yönelik bu tavır kabul edilemez” dedi. Kılıç, bu bakış açısının işçilerin şehir merkezlerinin dışında yaşamak zorunda bırakılması ya da kamuya açık bazı mekanları kullanmasının engellenmesi yaklaşımını dahi getirebileceğini söyleyerek derneğin hem hukuken, hem de olayın kamuoyuna teşhiri için takipçisi olacağını belirtti.