İş Kazası Ölümlerin de Avrupa Birincisiyiz !

İş Kazası Ölümlerin de Avrupa Birincisiyiz !

İş Kazasında Ölümler Kader değil !

'İŞ KAZASINDA ÖLÜMLER KADER DEĞİL'
 
Tolga YILDIRIM/ ANTALYA,

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, Türkiye'de her yıl 1500 işçinin iş kazasında hayatını kaybettiğini belirterek, "Ölümler kader değil" dedi.
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu tarafından 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü dolayısıyla basına açıklama yapıldı. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan EMO Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, 1992'de Zonguldak Kozlu'da yaşanan ve 263 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıl dönümünde TMMOB tarafından 3 Mart'ın 'İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü' olarak kabul edildiğini hatırlattı.
 
AVRUPA'DA BİRİNCİ
 
Metin, Türkiye'de her yıl yaklaşık 1500 kişinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. İş kazalarının yüzde 98'i ve meslek hastalıklarının tamamı önlenebilir halde olmasına rağmen iş yerlerinde gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu ölümlerin yaşandığını aktaran Metin, "Türkiye bu rakamlarla dünya sıralamasında en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ilk üç ülke içerisinde. Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır" dedi.
 
'MÜHENDİS SORUMLU TUTULUYOR'
 
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde çalışanların sağlığına zarar verecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Metin, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun sorunlara çözüm üreten bir yasa olmadığını dile getirdi. Yasanın iş kazalarında işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme olduğunu aktaran Metin, "Bu yasadaki en önemli sıkıntı bir iş yerinde kaza olduğunda sorumlu tutulacak kişilerin aynı iş yerinde ücretli olarak çalıştırılan mühendisler olmasıdır" diye konuştu.
 
'İŞ CİNAYETLERİ KADER DEĞİL'
 
Metin, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için iş yerlerinde 'önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği' anlayışının yerleştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
 
"Yaşanan her olaydan sonra söylendiği gibi 'ölümler kader' değildir. İş cinayetleri kader değil. İş cinayetleri önlenebilir, yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın, Yeter ki her çalışmanın öznesi insan olsun."
 
Açıklamaya, TMMOB bağlı meslek odası başkanları da katıldı.