Irkçılık mı Hırsızlık mı?

Irkçılık mı Hırsızlık mı?

Samatya'daki şüpheli saldırılar

Irkçılık mı, hırsızlık mı?
Samatya'daki şüpheli saldırılar

Dilhun GENÇDAL - Uğur CAN/İSTANBUL
25.01.2013 16:53
 
 
 SAMATYA'DA yaşayan ve 22 Ocak Salı günü bir saldırgan tarafından evine girerken darp edilen 83 yaşındaki Sultan Aykar'ın tedavisi devam ederken, semt sakinleri son zamanlarda sık görülen bu saldırı olaylarından endişeli. Aykar'ın yakınları ve komşularından kimisi olayı hırsızlık olarak değerlendirirken, kimisi de "ırkçı saldırı" yorumunda bulundu.
 
50 YILLIK SAMATYALI AGOP YELEGEN : ERMENİ CEMAATİNE YÖNELİK DEĞİL
 
Aykar'ın kardeşi ve aynı zamanda da semtte terzi dükkanı bulunan Agop Yelegen, "Kardeşim hasta ziyaretine gidiyor. Dönüşte tam evinin anahtarını açarken, itip düşürüyor giren adam, artık kimse. Düştükten sonra gözü betona ya da kapıya geliyor. Bağırıyor, bağırmasıyla yukarıdan oturanlar da duyuyor, onlar da bağırarak iniyorlar. O anda kaçıp, gidiyor. Yüzü maskeliymiş, siyah elbiseliymiş, kır saçlı, uzun boylu bir adam diyorlar" dedi. Yelegen, olayın ırkçı bir saldırı değil de hırsızlık için gerçekleştiğini düşündüğünü ifade ederek, "Ermeni cemaatine değil de, benim tahminimce bunu yapanlar, biçare adamlardır. Yakalandığında meydana çıkar, neyin ne olduğu belli olur" diye konuştu. Yelegen, 50 yıldan beri Samatya'da yaşadığını aktardı.
 
IRKÇILIK MIDIR, HIRSIZ MIDIR ÇÖZEMEDİK
 
Aykar'ın komşusu Mevlüt Korkmaz da, "Tek başına, fakir, altını, parası yok. Biz de korkar olduk. 7-8 sene oldu geleli buraya. Bunlardan hiçbir kötülük görmedik. " dedi.
 
 
Sultan Aykar'ın dairesinin bulunduğu apartmanda 15 yıl yöneticilik yapan Aykar'ın komşusu Aslan Çakar, "Böyle çok olay oluyor buralarda. Geçenlerde birini daha öldürdüler. Ya bu bir hırsızdır, ya da bir ırkçılık olabilir. Hırsız olsa içeriye girip, kapıyı kapatırdı. Ama bu direkt saldırıya geçmiş. Ben burada 1993'ten bir oturuyorum, hiç böyle bir olay yaşanmadı ta ki, bu seneye kadar. Burada 15 sene yöneticilik yaptım. Hiçbir olay olmadı. Müslümanı da, Ermenisi de, Süryanisi de var. Öyle bir olay hiç yaşanmadı ama bu 1-2 ay içerisinde bu ikinci olay oluyor. İkisi de Ermeni olduğu için şüpheleniyoruz artık. Irkçılık mıdır, hırsız mıdır çözemedik olayı" diye konuştu.
 
Komşulardan Müzeyyen Yıldırım da, Aykar'ın kendi halinde yaşayan biri olduğunu ifade etti.
 
 
Sultan Aykar'ın 40 yıllık komşusu Hafize Kaşifoğlu ise, 1 ay önce kendisi evdeyken 2 kişinin gelerek, dışarıdan evin giriş kapısını zorladığını anlattı. Bu arada Samatya'daki Surp Kevork Ermeni Kilisesi yetkilileri ise, konu hakkında görüşmeyi kabul etmedi.
 
"ÇOK TEDİRGİNİM"
 
Öte yandan 28 Aralık 2012 tarihinde evinde bıçaklanarak öldürülen 85 yaşındaki Marista Küçük'ün Ermeni olan bir komşusu da, "Bu ölümler normal değil. Kimsenin kimseyle sorunu olmayan bir semt burası. Herkes birbirini sever burada. Yan komşumuz olan teyzeyi bıçaklayıp öldürdüler. Eve girerken öldürüyorlar. Hepsi Ermeni ve yaşlı kadınlar. Çok tedirginim" dedi. Diğer mahalle sakinleri ise, Ermeni vatandaşlarla hiç bir sorunlarının olmadığını, saldırıyı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin ruhsal dengesinin bozuk olabileceğini söyledi.