İRAN'DAN TÜRKİYE'YE SERT NOTA

İRAN'DAN TÜRKİYE'YE SERT NOTA

AKP İktidarının ilk yıllarında komşular ile sıfır sorun politikası yürüterek büyük bir ekonomik ivme kazanan Türkiye, büyük bir ticaret hacmi bulunan İran'ı da kaybetmek üzere.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ın bölgedeki politikasını eleştiren ifadeleri üzerine Türkiye'nin Tahran'daki temsilcisi İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Erdoğan'ın sert bir şekilde eleştirdiği İran ile Türkiye ilşkileri bir kaç gündür karşılıklı açıklamalar ile sertleşiyordu.

"ERDOĞAN GÜNDEM DEĞİŞTİRME AMACINDA"

Diplomatik gözlemciler Erdoğan'ın daha geçen ziyaret sırasında "İran adeta 2. evimiz" diyen Erdoğan'ın sert bir eleştiri yapmasının gerçek nedeninin yaklaşan Türkiye seçimlerine dönük gündem değişirtirme amacı taşıyabileceği üzerinde birleşiyorlar. Bazı kaynaklar." Erdoğan'ın Türkiye ve dünyada hız prestij ve destek kaybetmesinin ardından, yaklaşan Genel Seçilerde ihtiyacı olan halk desteğine ulaşamayacağını gördüğünü bu yüzden tek çaresinin dış politikada gündem yaratmak" olduğunu ileri sürüyorlar.

TÜRİYE DİPLOMATI DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Türkiye'nin Tahran Maslahatgüzarı Barış Saygın'ın Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirilmesinin istendiğini belirtti.

Afham, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda sarf ettiği sözlerin 'Teamüllere aykırı ve uygunsuz olduğunun' bakanlığa çağrılan Türk temsilcisine iletildiğini kaydetti.

Erdoğan'ın sözlerinden üzüntü duydukları ve buna olan İran'ın itirazını Maslahatgüzar Barış Saygın'a aktardıklarını ifade eden Afham, Ankara'dan bu konuda 'ikna edici ve açık' bir yanıt istediklerini ifade etti.

ELÇİ YOK MASLAHATGÜZAR ÇAĞRILDI

Afham, "İran'ın bölgeye stratejik yaklaşımı ve komşularıyla ilişkisi, barış ve istikrardan yana karşılıklı saygıya dayalı işbirliği üzerine olmuştur. İran ve Türkiye'nin bu hedefe ulaşmak için yeterli potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçi Rıza Hakan Tekin'in İran'da olmadığından dolayı yerine Maslahatgüzar Barış Saygın'ın Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirtildi.

İRAN'DA 'ERDOĞAN GELMESİN' GİRİŞİMLERİ

İranlı bazı politikacı ve milletvekilleri de açıklamalar yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek ay İran'a yapmayı planladığı ziyaretinin iptal edilmesini talep ettiler. Bazı milletvekilleri ise konuyu meclise taşıyacaklarını ifade ettiler. Erdoğan'ın geçen ay ekonomiye müdahalesi başta Merkez Bankası kaynaklarının milyarlarca dolar eksilmesine ve dış borcun katlanmasına neden olmuştu. Diplomatik gözlemciler Erdoğan'ın dış politikaya müdahalesinin ise "Türkiye ile büyük bir ticaret hacmi ilişkisi bulunan İran'ın kaybedilmesine neden olacak" şeklinde yorum yapıyorlar

Kaynak:Haber Kaynağı