İran'da Anlaşma Töreninde Komedi

İran'da Anlaşma Töreninde Komedi

..

İRAN'DA BİR TUHAF İMZA TÖRENİ


AKP iktidarı boyunca dış politikası sürekli tuhaflıklarla geçti. Erdoğan'ın aniden karar verdiği Dışişleri ve protokol Genel Müdürlüğünün hatta Başbakanlık birimlerinin bile haberi olmayan dış ziyaretler yapıldı. Tüm dünyada diplomatik teamüller gereği çok uzun zaman önceden hazırlanan planlar, anlaşma metinleri ve protokol gereklerinin bir çoğu son dakikaya bırakılıyor. Başbakan Erdoğan'ın ziyaret ettiği İran'da da benzer bir durum yaşandı. Üzerinde çok önceden müzakere edilmiş maddeleri üzerinde mutabık kalınmış olması gereken anlaşmalar yerine adı ziyaret sırasında icad edilmiş ve sırf ziyaretin temel nedeniymiş gibi gösterilen imza törenleri düzenlenir oldu. İşte buna somut bir örnek Erdoğan'ın bu gün ziyarette bulunduğu ve Suriye yüzünden uzun süredir gergin ilşkiler yaşadığımız İran'da yaşandı. İlk sıkandal Erdoğan yola çıkmadan başladı. İran bir yandan Türkiye başbakanını beklerken, önemli mevkide bir İranlı yetkili Türkiye Başbakanı için "İsrail Kuklası Gibiydi" dedi. Ardından evlere şenlik bir imza töreni yaşandı. Ve kimse bu törende yaşanan tuhaflığın nedenini anlayamadı.

BASIN AÇIKLAMASI BİTTİ ARDINDAN BİR ANLAŞMA DAHA VAR DENİLDİ

Türkiye ve İran arasındaki heyetler arası görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nin ortak basın toplantısı vardı.
 
Toplantı öncesi iki liderin önünde anlaşmalar imzalandı. İlk olarak Ortak ticaret komitesi kurulmasına dair anlaşmaya imzalar atıldı.Anlaşmayı İran Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi imzaladı. Ardından İran Resmi Haber Ajansı İrna ile AA işbirliği anlaşması imzalandı. Bu kez Türkiye tarafında imzayı atan AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'tü.İmzaların atılmasının ardından Başbakan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri yaptıkları görüşmelerle ilgili basın açıklaması yaptı. 

HADİ BİR ANLAŞMA DAHA YAPALIM KOMEDİSİ
Tam açıklama bitmişti ki, yeni bir son dakika anlaşmasının yapılacağı duyuruldu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yanına gelerek bilgi verdi. Davutoğlu da bu bilgiyi Türk heyetine aktardı. Ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yeniden masaya oturdu. Bu kez Tercihli Ticaret anlaşmasına İranlı mevkidaşıyla birlikte imza koydu.


Kaynak:Haber Kaynağı